Puglia Roadtrip

Van Gargano naar Trani (deel I)

De zuidelijke slanke regio Puglia staat bekend om zijn zonovergoten kustlijn. Landinwaarts wisselen glooiende en uitgestrekte vlaktes zich af. Kilometers olijfbomen bedekken het landschap met daartussen witgekalkte dorpen. Verschillende heersers waaronder de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Noormannen hebben hun stempel gedrukt. Hun erfenis is duidelijk zichtbaar in de historische plaatsen.

Een opvallend geografisch kenmerk is het schiereiland Gargano dat ten noorden van de regio Puglia uitsteekt in de Adriatische Zee. Het grootste deel behoort tot het Parco Nazionale del Gargano en is op enkele badplaatsen na nog een ongerepte streek. De exotische sfeer van oude kustplaatsjes, de witte kalkstenen kliffen, gouden zandstranden en weelderige dennenbossen is het toneel waar wij deze onvergetelijke autotrip in maken om uiteindelijk te eindigen in de prachtige historische stad Trani.

Vanuit het noorden volgen we kilometerslang het vlakke landschap richting het schiereiland Gargano. Door de vele zonuren, kenmerkend voor de regio, is een groot gedeelte van de mediterrane vegetatie verschroeid. Maar eenmaal in Gargano is het landschap groen en bergachtig. We passeren dennenbossen en prachtige panorama’s van een diepblauwe zee waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Vico del Gargano

Onze eerste stop is het eeuwenoude plaatsje Vico del Gargano en ligt in het noordoostelijk deel van het voorgebergte. Het kleine heuveldorp behoort tot ‘I Borghi più belli d’Italia’ en wordt vaak over het hoofd gezien. De oude borgo, bekend als het ‘liefdesdorp’, bestaat uit een wirwar van straatjes en het historisch erfgoed bezit prachtige gebouwen. Opvallend is het kasteel dat in de loop der tijd verschillende veranderingen heeft ondergaan. Tussen de oude grijze stenen huizen staan enkele fraaie kerken verborgen. Het centro storico is een aangename plek om rond te dwalen in een labyrint van smalle steegjes, trappen en doorgangen.

Na veel mooie impressies is het de beurt aan onze smaakpapillen. De lokale gerechten worden niet alleen gewaardeerd door de Italianen zelf, maar door reizigers van over de hele wereld. Het is de ‘cucina povera’ wat de basis is van de meeste recepten. Men kan het vertalen naar de eenvoudige ‘arme’ keuken. Kort samengevat, men eet wat het land en zee te bieden heeft. Authentieke gerechten bestaan uit verse en lokale seizoensgebonden ingrediënten. Enkele specialiteiten zijn orecchiette met walnoten, vissoep, paposcia en sinaasappelsalade.

Van het hooggelegen Vico del Gargano dalen we via slingerwegen naar beneden richting de kust. Omgeven door groene bossen die zich vastklampen aan de hellingen komt het blauw van de Adriatische Zee steeds dichterbij. In de verte zien we hoog op een klif de toegangspoort naar Gargano al liggen, Peschici.

Peschici

De witgekalkte huizen van Peschici balanceren op een steile rots 100 meter boven de diepblauwe zee. Ooit gesticht door slaven in het jaar 970 is het tegenwoordig een belangrijke badplaats vanwege onder andere de mooie stranden en schone zee. Wij bezoeken het historisch centrum dat gekenmerkt wordt door witte huizen en smalle straatjes die meer Arabisch lijken dan Italiaans. Waarschijnlijk mede door de koepelvormige daken die duidelijk van Moorse oorsprong zijn.

We passeren restaurants en ambachtelijke winkels. Via een wirwar van smalle steegjes en trappen bereiken we het 17e -eeuws Castello di Peschici. Op verschillende plekken zijn prachtige panorama’s op zee en de kustlijn te spotten.

Wanneer we verder langs de kust rijden, passeren we uitkijktorens die ooit gebouwd werden door de Aragonezen om zich te beschermen tegen aanvallende Turken. Verder zien we de mysterieuze vormen van grote houten spinnen. Het zijn de trabucchi, een systeem waarmee men vis uit zee vangt. Voor wat schaduw zou je de kustweg kunnen verlaten en richting het Foresta Umbra kunnen rijden. Wandelpaden liggen verspreid in het bos. Eiken, lariksen, esdoorns en essen zorgen voor een aangename verkoeling. Hier leven herten, schildpadden, slangen en een scala aan vogelsoorten. Een andere mogelijk is om te genieten van zon, zee en strand. Spiaggia della Zaiana verwelkomt de bezoekers met een adembenemend panorama. Verderop, omringd door pijnbomen en rotsen, vind je het prachtige Spiaggia di Cala Lunga waar de zee werkelijk glashelder is.

Met de diepblauwe zee aan onze linkerkant en de bosrijke hellingen aan de rechterkant blijven wij de kust volgen. Verder zuidwaarts ligt onze volgende bestemming Vieste te wachten.

Vieste

Boven op een witte klif, die een eind in zee steekt, kijkt het oude vissersdorp Vieste trots uit over zee. Het schilderachtige plaatsje wordt de ‘parel van Gargano’ genoemd. Hier vind je een mix van oude charme en moderne voorzieningen. We worden vriendelijk ontvangen door de eigenaren van Estlevante, een bijzonder fraai glamour B&B in het hart van het centro storico. Net geopend worden we rondgeleid en getrakteerd op een waanzinnig uitzicht vanaf het dakterras.

De geschiedenis van Vieste gaat terug tot de Griekse kolonisatie van Zuid-Italië. Witgekalkte huizen staan dicht op elkaar en smalle straatjes verbinden kleine piazza’s. Klimmend over steile trappen zoeken we onze weg in het kleine hart van het stadje. Vanaf de burchtheuvel hebben we een prachtig uitzicht over de oude stad en het strand. Het 13e -eeuwse kasteel heeft een dominante positie aan zee en werd gebouwd door Frederick II, maar door de Spanjaarden weer herbouwd. De kathedraal van Vieste is gebouwd in Romaanse stijl door de Noormannen en is een bezoek waard.

Symbool van de stad is de Pizzomunno, een kalkstenen rots die een paar meter voor het strand uit zee oprijst. Vereeuwigd in foto’s door talloze toeristen is het een merkwaardig verschijnsel. Het is het krijtsteen van de witte kliffen die het Gargano-schiereiland omarmen.

Na een fantastisch diner en de volgende ochtend een overheerlijk uitgebreid ontbijt vanaf ons dakterras, reizen we verder zuidwaarts. De zon staat hoog en met een strakblauwe hemel belooft het weer een mooie dag te worden. De beroemde kustweg die we volgen is adembenemend mooi en misschien wel de meest indrukwekkendste van de hele regio Puglia. Het ene uitzicht is nog fraaier dan het andere.

4 reacties op “Van Gargano naar Trani (deel I)

 1. Harry Buursen

  Dit doet de vakantie herbeleven! Ben benieuwd naar deel 2.

 2. Frans Schmitz

  Alweer geweldig mooi! Kijk uit naar het vervolg! Dank!

 3. Agnes van Eijck-van der Heijden

  Het is voor mij 60 jaar geleden dat ik vanuit Rome naar Foggia reed, huiverend in de late avond door het gehuil van de wilde honden in het Foresta Umbra. Maar wat een beloning stond ons te wachten!
  Vanaf de camping S. Menaio Garganico hebben we prachtige tochten gemaakt met onze Italiaanse vrienden uit Foggia. Zelfs in het klooster van Padre Pio gebeden voor de gezondheid van mijn ernstig zieke moeder. Inmiddels heb ik Puglia tot het uiterste puntje bezocht, wat een prachtige, gevarieerde en verrassende provincie.

  • Grazie mille voor uw bericht. De regio Puglia heeft ook op ons grote indruk gemaakt. Van het zuiden naar het noorden, van het oosten naar het westen. Werkelijk prachtige en inderdaad erg gevarieerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.