Puglia Roadtrip

Van Gargano naar Trani (deel II)

Het afgelegen Gargano is een unieke bestemming dat zich aan de oostkust van Puglia bevindt. Omringd door de Adriatische Zee wordt het Gargano-schiereiland gekenmerkt door paradijselijke stranden, witte kliffen, ongerepte natuur en charmante historische plaatsen. Wij nemen je mee in deze onvergetelijke reis die voornamelijk langs de diepblauwe zee kronkelt en eeuwenoude bossen. Onze tussenstops zijn pittoreske plaatsen die baden in het zonlicht en waar cultuur en tradities eeuwenlang goed bewaard zijn gebleven.

Ons startpunt van het eerste deel was de oude borgo Vico del Gargano en reden we via Peschici naar Vieste. We vervolgen onze route zuidwaarts en laten ons verrassen door de vele prachtige panorama’s die aan ons voorbijgaan.

Monte Sant’Angelo

Een klein stukje landinwaarts, hoog boven op een berg, kijkt Monte Sant’Angelo uit over het Foresta Umbra. Het Normandisch bolwerk is sinds 493 n. Chr. een beroemd bedevaartsoord. Het was de aartsengel Michaël die hier in een grot verscheen, waaroverheen nu een kerk is gebouwd. Toen was het een tussenstop voor kruisvaarders en pelgrims op weg naar het Heilige Land, die een klim van ongeveer 800 meter maakten. Tegenwoordig zijn het busladingen vol dagjesmensen die het heiligdom bezoeken dat deel uitmaakt van het UNESCO-Werelderfgoed.

Dit is trouwens de eerste heilige plaats ooit gewijd aan de aartsengel Michaël in West-Europa. Later volgden de beroemde Mont Saint-Michel in Frankrijk en Saint Michael’s Mount in Cornwall. Het verhaal vertelt dat de wereld zou eindigen in het jaar 1000. Het was keizer Otto III die in 999 hier kwam bidden zodat de wereld zou doorgaan. Zijn gebeden werden beantwoord en de Apocalyps kwam niet, waardoor het heiligdom nog populairder werd.

Na de basilica is een bezoek aan de oude stad aan te bevelen. De wijk ‘Junno’ bestaat uit witgekalkte huizen die prachtig afsteken tegen de blauwe hemel. Verschillende kerken liggen verscholen in het centrum. Boven op de top van de heuvel is het kasteel gebouwd, daterend uit de 10e eeuw.

Trani

Door de eeuwen heen moet het voor zeilers de kathedraal zijn geweest als belangrijkste herkenningspunt voor Trani. Ooit wemelde het hier van de pelgrims en kruisvaarders op weg naar het Heilige Land. Vanwege de strategische ligging aan de Adriatische Zee was het een van de belangrijkste havens. De vissershaven is vandaag de dag nog steeds het middelpunt van het historisch centrum.

Deze mooie en bruisende oude havenstad was voor ons een grote positieve verrassing. Aan de ene kant jammer dat Trani vaak over het hoofd wordt gezien, maar aan de andere kant blijft het daardoor misschien wel een parel waar Cittàslow deel van uitmaakt. Letterlijk vertaald betekent het ‘langzame stad’ en is een internationaal keurmerk met als doel om de unieke waarden en culturele kenmerken van de stad te behouden. Tijdens onze wandeling door het centro storico is dit direct merkbaar. Trani straalt rust en elegantie uit.

Het middeleeuws centrum bestaat uit een netwerk van schilderachtige straten met veel mooie architectuur. De rijke geschiedenis is duidelijk zichtbaar in het historisch erfgoed. We volgen de kalksteen geplaveide straten en wandelen over pittoreske pleinen. Het middelpunt is de vissershaven geflankeerd door bars en restaurants. Aan de waterkant staat de elegante Cattedrale San Nicola Pellegrino gewijd aan de beschermheilige van de pelgrims. De kathedraal werd in de 11e eeuw gebouwd met de lokale witte steen Pietra Tranese, waaruit een groot gedeelte van de stad is opgetrokken. Het interieur is eenvoudig en in de crypte worden de botten van Sint-Nicolaas de Pelgrim bewaard. Een ander bezienswaardigheid is het versterkte Svevo kasteel dat uitkijkt over zee en is gebouwd in de 13e eeuw door Frederik II.

In het weekend is het gezellig druk in het stadje, wanneer de lokale bevolking komt flaneren en dineren. Wij strijken neer op een van de vele terrassen rond de haven en zien de zon langzaam onder gaan achter de horizon. Dit is de ideale plaats om te genieten van la dolce vita en het bruisende leven van Puglia.

Castel del Monte

Onze laatste bestemming van deze grandioze reis ligt op een half uur rijden van Trani. We hebben het over de opvallende architectonische Castel del Monte, een van de indrukwekkendste middeleeuwse kastelen van Zuid- Italië. In 1996 werd het door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Van ver is de witte burcht al te zien. Net als meer kastelen in de omgeving was het keizer Frederik II die dit unieke meesterwerk op 540 meter hoogte op de top van een heuvel in 1240 liet bouwen. Met 8 torens en zijn massieve uiterlijk is het een buitengewoon complex. Het doel van het monument is nog steeds een raadsel, omdat er geen haven of stad in de buurt is om te verdedigen. Er zijn papieren gevonden waar men van uitgaat dat het als jachtslot fungeerde, maar dat blijft onzeker omdat stallen ontbreken. Het doel is misschien niet geheel duidelijk, maar de harmonieuze schoonheid is dat wel.

Wandelend rond het mysterieuze complex kijken we niet alleen uit over het prachtige omringende landschap, maar ook terug op een van de mooiste reizen die we gemaakt hebben in deze regio. Het Gargano-schiereiland verleidt iedere bezoeker met zijn beboste heuvels en bergen omzoomd door prachtige stranden en fascinerende historische plaatsen. Het is een bestemming voor reisliefhebbers op zoek naar authentiek Italië.

0 reacties op “Van Gargano naar Trani (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.