Trentino - Alto Adige

Drie ultieme winterbestemmingen in Zuid-Tirol

Sneeuw en zon bij Lago di Carezza in de Dolomieten
DiscoverCars.com

Italië is het gehele jaar een fantastische bestemming, maar gedurende de wintermaanden en rond Kerstmis verandert het land in een magische sfeer. Vooral de met sneeuw bedekte bergen, kerstmarkten en de ontelbare lichtjes van Zuid-Tirol hebben op ons een grote aantrekkingskracht. Reis met ons mee naar winterse topbestemmingen waar Italiaanse en Oostenrijkse culturen samenkomen. Wij zetten drie ultieme winterbestemmingen in Zuid-Tirol voor je op een rij.

Kerstmis is een van de hoofdrolspelers van het winterseizoen. Dorpen en steden worden omgetoverd in de mooiste decors met indrukwekkende kerstbomen, kerststallen en kerstversiering. De kerstsfeer komt helemaal tot leven in de feestelijke verlichting van een kerstmarkt.  

Bolzano

De grootse kerstmarkt van Italië is te vinden in Bolzano, de hoofdstad van de regio. De geur van kaneel en geroosterde kastanjes hangt tussen de houten marktkramen op Piazza Walther, het kloppend hart van de stad. Hier komen Oostenrijkse en Italiaanse tradities samen. Op het plein staat het beeld van de 12e -eeuwse dichter Walther von der Vogelweide. Opvallend is de gotische kathedraal, waarvan het dak bestaat uit een decoratie van groene, zwarte en okerkleurige tegels. De rijkelijk versierde 16e -eeuwse klokkentoren rijkt naar de sterrenhemel waarvan wij hopen dat er snel weer wat sneeuw uitvalt. Want wie hoopt niet op een witte kerst?

winterbestemmingen in Zuid-Tirol
Foto @bolzanobozen

Op het plein en in de omliggende straten hangt een aangename levendige sfeer. Wat tijd doorbrengen in een van de vele bars en cafés is aan te bevelen. Haal wat energie uit een kop koffie of warm jezelf op met een glas vin brûlé (bisschopswijn).

Italiaanse en Oostenrijkse kenmerken zijn ook terug te vinden in de historische straten met middeleeuwse arcades die nog steeds intact zijn. De belangrijkste winkelstraat is de Lauben met prachtige oude gebouwen. Tussen al die twinkelende kerstlichtjes worden de gevels met fresco’s nog fraaier. Na het proeven van een zelten, een stevige fruitcake dat tijdens kerst wordt gegeten, laten we deze tweetalige stad achter ons.

Foto @bolzanobozen
Foto @bolzanobozen
Booking.com

Merano

De alpine stad Merano is een kuuroord waar ook Oostenrijkse en Italiaanse kenmerken naadloos in elkaar overvloeien. Kleurrijke pastelkleurige gebouwen met arcades langs de straten sieren het historisch centrum. Symbool van de stad is het Kurhaus, een meesterwerk uit de art-nouveauperiode. Het werd gebouwd toen Merano een populair kuuroord werd. De frisse berglucht en de heilzame uitwerking van de geneeskrachtige warmwaterbronnen was populair onder de aristocratie en keizerin Elisabeth van Oostenrijk, ook wel bekend als Sissi.

Portici di Merano

De oude winkelstraat met middeleeuwse arcades is maar liefst 800 jaar oud. Deze ‘Portici di Merano’ of in het Duits ‘Meraner Lauben’ hebben een lengte van 400 meter en nodigen tot op de dag van vandaag bezoekers uit om er te wandelen en te winkelen. Deze arcades lopen van Piazza del Grano tot Piazza Duomo. Prachtige gevels van de huizen weerspiegelen verschillende tijdperken.

Foto @love_merano

Een bijzondere kerstsfeer is ook hier tijdens traditionele kerstmarkten tastbaar waar glühwein, honingwijn en brandewijnpunch gretig over de toonbank gaan. De warme dranken zijn onmisbaar tijdens koude winterdagen. Ze verwarmen lichaam en geest. De geur van kaneel en kruidnagel hangt overal in de lucht. De geschiedenis van deze warme dranken gaat terug naar de oudheid en het is bekend dat de oude Romeinen ook al gekruide warme wijnen dronken. Traditionele recepten bestaan onder andere uit een mengsel van rode of witte wijn, suiker, kaneel, kruidnagel, citroenschil en steranijs.

Na een wandeling over de beroemde Tappeiner Promenade en het verslinden van wat canederli is een bezoek aan een sauna of warmwaterbad misschien wel het beste om te doen, voor we ons verder te goed doen aan culinaire Tiroolse hoogtepunten. De regio staat bekend om zijn speck (gerookt spek) dat uitstekend smaakt met een lokale wijn. Aantrekkelijk zijn kazen, lokaal gebakken brood, salades en weinsuppe. Andere heerlijkheden zijn geroosterd varkensvlees met zuurkool en als dessert een stuk traditionele apfelstrudel met room.

Foto @love_merano
Foto @love_merano

In de omgeving van Merano staan diverse kastelen. Beroemd is Castel Trauttmansdorff met een buitengewoon fraaie botanische tuin, bestaande uit een grote verzameling plantensoorten die uitstekend gedijen in dit berglandschap. Wintersportliefhebbers kunnen gebruik maken van het skigebied Merano 2000 dat op een hoog plateau ligt.

Booking.com

Bressanone

Gelegen in het hart van de regio ligt het bisschoppelijke stadje Bressanone met een prachtig historisch erfgoed. Deze derde grote stad van Zuid-Tirol ligt in de brede Isarco-Vallei. Het hart van de oude stad ligt rond Piazza Duomo met de prachtige kathedraal uit de 10e eeuw. Bijzonder mooi is de kloostergang naast het godshuis met een fraaie zuilengalerij. Betoverend is het plein wanneer de historische gebouwen worden opgelicht door de jaarlijkse kerstmarkt. Traditionele kerstliederen weerkaatsen in de omringende kasseien straatjes waar een middeleeuwse sfeer samenvloeit met de huidige moderne tijd.

Foto @visitbrixen

Kerstlekkernijnen

Overal zijn kerstartikelen en kerstlekkernijen te koop. Kerstkoekjes spelen een belangrijke rol en kennen een lange geschiedenis. Volgens de oude Romeinse kalender begon de traditie met het zogenaamde ‘opferbrot’, oftewel offerbrood, dat tijdens winterzonnewende op 25 december werd gevierd om boze geesten te verdrijven. Later werd het brood vervangen door de kerststollen. Echter werd dit brood alleen gemaakt door degenen die ingrediënten als gedroogd of gekonfijt fruit en andere kruiden kon betalen. Een goedkopere versie was koekjes gemaakt van suiker, bloem en boter.

In kerken, winkeletalages en vensterbanken van huizen staan de meest mooie kerststallen. Ze vertellen het verhaal van de geboorte van Jezus en sommige zijn tot in de kleinste details nagebouwd. Bijzonder fraai zijn de ‘levende kerststallen’ met echte dieren en mensen. Ze zijn vaak te vinden op de grotere piazza’s of net buiten de stad.

Booking.com

Hopelijk kunnen we weer snel genieten van de schoonheid van Zuid-Tirol gedurende de wintermaanden. Niets is lekkerder dan met een dikke jas en een Italiaanse kop warme drank te wachten op je gepofte kastanjes ergens op de hoek van de straat. Om vervolgens na een wandeling met prachtige bergpanorama’s jezelf onder te dompelen in een kuuroord. Om nog maar te zwijgen over al dat lekkere eten gedurende het winterseizoen.

Huurauto

Een huurauto nodig in Italië? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com. Beter kan je reis niet beginnen. Gratis annulering en 24/7 support.

2 reacties op “Drie ultieme winterbestemmingen in Zuid-Tirol

  1. Riet Scheepen

    Dit was weer een mooie aflevering. Ik hoop dat jullie weer gauw terug kunnen naar het mooie Italie. Voor nu een heel fijn weekend en volgende week gezellige Kerstdagen en een Corona-vrij 2021 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.