Roadtrip Toscane

Een Toscaanse UNESCO-agenda (deel I)

De regio Toscane herbergt wereldberoemde historische plaatsen en gebouwen die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. In een landschap van glooiende heuvels met pijnbomen en cipressenlanen maakten we een reis langs zeven schitterende locaties die een lange rijke geschiedenis vertellen. De regio van levensgenieters staat bekend om zijn kunst en architectonische hoogstandjes. Deze Toscaanse reis is een streling voor elk zintuig. Van de scheve toren in Pisa reizen we langs prachtige historische stadscentra naar het gemodelleerde landschap van Val d’Orcia, om te genieten van schitterende panorama’s rond Pienza.

Pisa

We starten in Pisa op Piazza dei Miracoli dat wordt beschouwd als het grootste bouwkundig monument van het Toscaanse romaanse tijdperk. Vanaf een groene grasmat bewonderen we de vier marmeren gebouwen waarvan de scheve toren het beroemdst is. Deze campanile begon al over te hellen tijdens de bouw (1173-1372). De klim naar boven met zijn 294 treden geeft een magnifiek uitzicht op de stad en ander monumenten. Het plein met de scheve toren, de kathedraal, de baptisterium en de camposanto (monumentale begraafplaats) staat sinds 1987 op de UNESCO-lijst. Uniek in de wereld is de uniformiteit van de marmeren gebouwen en het weidse karakter van het plein.

We rijden landinwaarts richting het hart van Toscane. Op een vlakte aan de oevers van de rivier de Arno wacht een groot openluchtmuseum met de meest spectaculaire kunstwerken ter wereld. Ooit genoemd als Florentia door de Romeinen is Florence door de eeuwen heen verrijkt met schitterende gebouwen, kerken, paleizen en allerlei andere kunstwerken. Hier hebben Dante, Michelangelo en Leonardo da Vinci gewoond.

Florence

De stad Florence staat bekend als de bakermat van de Renaissance en is sinds 1982 de eerste UNESCO-Werelderfgoedlocatie van de regio. Van de 13e tot de 15e eeuw was het de onbetwiste hoofdstad van de Europese kunst en cultuur. De skyline wordt gedomineerd door de koepel en campanile van de kathedraal en het Palazzo Vecchio.

We wandelen door het historisch centrum met geplaveide straten en verbazingwekkende Florentijnse pleinen. De Duomo, het Baptisterium, de Ponte Vecchio met goudsmeedwinkels en de Galleria delgi Uffizi met de grootste collectie van Italiaanse renaissancekunst, trekken jaarlijks de meeste bezoekers. Maar ook andere musea staan vol met ’s werelds mooiste kunstwerken, waaronder het door Michelangelo ontworpen iconisch marmeren standbeeld van David. Niet voor niets staat de stad synoniem voor kunst en schoonheid die al eeuwenlang als een sterke magneet mensen trekt.

Plaatsen zoals de Santa Croce Basiliek, de Boboli-tuinen en de oude straten van de wijk Oltrarno tot een wandeling langs de rivier de Arno staan vaak op de ‘lijstjes’ van reizigers. Het is verstandig om vooraf te bepalen wat je wilt bezichtigen en om tickets te kopen voor musea en andere bezienswaardigheden. Een dag of twee is te kort in deze stad, maar om een overdaad aan impressies te voorkomen is het een goede reden om later weer eens terug te keren.

Medici villa’s en de tuinen

Het was de machtige familie Medici die de grootste stempel heeft gedrukt op Florence, maar ook daarbuiten. Hun culturele rijkdom is terug te vinden in tal van andere plaatsen. Bijzonder zijn de Medici villa’s die sinds 2013 op het Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De 12 schitterende architectonische gebouwen met bijbehorende weelderige tuinen dienden als zomer- of jachtresidentie en zijn binnen verfraaid met prachtige renaissanceschilderijen. Kunstenaars, beeldhouwers en architecten verfraaiden zowel binnen als buiten een prachtige kunstzinnige omgeving. Kenners beschouwen Villa di Poggio a Caiano als de mooiste. Villa Petraia ligt op een schitterend terrein met terrastuinen en uitzicht op Florence. De twee siertuinen van Boboli en het Pratolino Park werden aan de UNESCO-lijst toegevoegd.

De villa’s en tuinen op een rij:

 • Villa di Cafaggiolo, in Barberino del Mugello, Florence.
 • Villa del Trebbio, in San Piero a Sieve, Florence.
 • Villa di Careggi in Florence.
 • Villa di Fiesole, in Fiesole, Florence.
 • Villa di Castello, in Florence.
 • Villa Ambra, in Poggio a Caiano, Prato.
 • Villa La Petraia, in Florence.
 • Villa di Cerreto Guidi, Cerreto Guidi, Florence.
 • Villa La Magia, in Quarrata, Pistoia.
 • Villa di Artimino, in Carmignano, Prato.
 • Villa di Poggio Imperiale, Florence.
 • Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen in Florence.
 • Pratolino tuinen, in Vaglia, Florence.
 • Palazzo di Seravezza, in Seravezza, Lucca.
Toscaanse UNESCO

We ruilen het Italiaanse stadsleven in voor glooiende heuvels en rijden door een prachtig Toscaans landschap dat menig kunstenaar heeft doen inspireren. Als een levend schilderij laten we de mooie kleuren van de omgeving op ons inwerken. Zonnebloemvelden, groepjes pijnbomen en cipressen gaan aan ons voorbij. Midden in het agrarische landschap staan oude boerderijen en boven op heuveltoppen wachten middeleeuwse dorpen om ontdekt te worden. Nergens anders kan de sfeer van de middeleeuwen beter herleefd worden als in San Gimignano.

0 reacties op “Een Toscaanse UNESCO-agenda (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.