Roadtrip Toscane

Een Toscaanse UNESCO-agenda (deel II)

Toscane staat bekend om zijn prachtige landschappen en rijke historische steden vol kunst en cultuur. In deze reis volgen we de weg die ons langs zeven UNESCO erkende plaatsen leidt. Uniek is iedere bestemming met zijn eigen identiteit. Tussendoor genieten we van glooiende heuvels en rijden langs kilometerslange wijngaarden met daartussen prachtige middeleeuwse kastelen en boerderijen. Heuvels worden gekroond met middeleeuwse stadjes waarvan de geschiedenis vaak teruggaat naar de Etruskische beschaving.

We begonnen bij een icoon van Italië, de scheve toren van Pisa, om vervolgens de geboorteplaats van de renaissance van dichtbij te zien en te beleven. Via de metropool Florence reizen we door naar San Gimignano om daarna rond de wandelen in het historisch centrum van Siena. We eindigen deze toer in een historisch juweeltje midden in het hart van Val d’Orcia dat door mensenhanden is geschapen.

San Gimignano

Het zijn de torens van San Gimigano die de skyline domineren van dit unieke stadje. Sinds 1990 staat het historisch centrum op de UNESCO-lijst. Het silhouet van het ‘Middeleeuwse Manhattan’ is werkelijk prachtig. Het was de oude pelgrims- en handelsroute de ‘Via Francigena’ die de stad verrijkte.

Ooit stonden er 72 torens als symbool van sociale status. Ze werden gebouwd door adellijke en rijke families om hun rijkdom te tonen. Tegenwoordig staan er nog vijftien overeind, maar is de middeleeuwse sfeer nog steeds tastbaar in de straten. Geplaveide steegjes en charmante pleinen betoveren iedere bezoeker. Ondanks zijn kleine omvang herbergt het volop kunst, architectuur en restaurants met heerlijk Toscaans eten. Een wandeling langs de 13e -eeuwse muren rondom het centrum bieden prachtige vergezichten.

Na wat Toscaans gastronomische klassiekers en een ijsje op Piazza della Cisterna laten we het oude handelsstadje met zijn ontzagwekkende torens achter ons. We vervolgen onze route door het vruchtbare landschap met wijngaarden en nog eens wijngaarden. Om zoveel mogelijk de grote wegen ter vermijden en te genieten van een indrukwekkende omgeving rijden we dikwijls via binnenwegen. Gelegen tussen Florence en Siena is het de Chianti-streek die jaarlijks duizenden bezoekers trekt om zijn fantastische wijnen. Schilderachtige plekjes passeren de revue en dan, daar ineens, ligt voor ons, Siena, een van onze Toscaanse favorieten.

Siena

Pronkjuweel van de stad Siena is de schelpvormige Piazza del Campo en wordt beschouwd als een van de meest majestueuze middeleeuwse pleinen van Europa. Beroemd als locatie voor de legendarische paardenrace Palio di Siena, wordt het omzoomd door mooie gotische palazzo’s. Indrukwekkend is de ruim 100 meter hoge Torre del Mangia die boven de rode daken van de stad uittorent.

Siena werd gesticht door de Etrusken en ontwikkelde zich, onder ander door de gunstige ligging aan de Via Francigena, in de middeleeuwen tot een van de rijkste steden van Europa. De romaanse kathedraal, opgetrokken uit zwart en wit marmer, is een architectonisch meesterwerk op zich. Met fantastische fresco’s, sculpturen en andere kunst behoort het tot de mooiste kathedralen van Italië. Tijdens een wandeling door de sfeervolle straten van de stad is het niet verwonderlijk dat Siena sinds 1995 is erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Het historisch centrum met middeleeuwse fonteinen en poorten is door de eeuwen heen bijna volledig intact gebleven.

Val d’Orcia

Afhankelijk van het seizoen zijn het vooral aardse- en groene kleuren die bepalend zijn voor een van de mooiste delen van Toscane. We zijn in Val d’Orcia, een streek dat zich uitstrekt ten zuiden van Siena tot aan de grote Monte Amiata. Het landschap met zijn oude dorpen en gehuchten is een traktatie om te verkennen. Door de eeuwen heen is Val d’Orcia nauwelijks veranderd en een grote inspiratiebron geweest voor kunstenaars die het landschap op vele doeken hebben vereeuwigd.

De schoonheid van dit door mensen geschapen landschap is achter iedere heuvel, dorp, kasteel en abdij te bewonderen. Het is net of we een reis maken door een ansichtkaart en de omgeving is een lust voor het oog. Val d’Orcia staat sinds 2004 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een reis langs enkele plaatsen zoals Bagno Vignoni, Radicofani en Montalcanino vertellen ieder hun eigen oude geschiedenis. De laatstgenoemde plaats is onder wijnliefhebbers bekend. Op de heuvels rond het plaatsje zijn het de brunellodruiven die er geteeld worden. De oude vestingstad was lange tijd heerser over het gebied dat met zijn hoge verdedigingsmuren nooit werd overmeesterd. Wij hebben genoten van een wandeling naar het pittoreske Cappella della Madonna di Vitaleta.

Pienza

De ‘hoofdstad’ van Val d’Orcia is Pienza en trekt met zijn pauselijk verleden veel bezoekers. We sluiten onze Toscaanse UNESCO reis af in het historisch centrum van dit plaatsje dat door paus Pius II werd gebouwd als ‘de ideale stad’. Monumentale gebouwen sieren de straten. We wandelen over de elegante centrale piazza met zijn prachtige kathedraal en stadhuis. We volgen de kronkelende straatjes en laten ons verrassen door schilderachtige hoekjes en doorkijkjes. Een ware traktatie is de rand van het dorp waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten zo ver als het oog reikt.

Mooier kan deze reis niet eindigen, deze tijdloze plek waar we terugkijken op een fascinerende reis langs zeven UNESCO erkende kunstschatten verspreid door Toscane. Het is niet voor niets een van de mooiste bestemmingen ter wereld, als het gaat om zijn natuurlijke schoonheid, heerlijke gastronomie en talloze artistieke en architectonische schatten.

0 reacties op “Een Toscaanse UNESCO-agenda (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.