Roadtrip Toscane

Vespatour in Toscane met In Vespino (deel I)

Op een Vespa met In Vespino ontdekten wij op een unieke manier Toscane. Hoe vaak we de regio ook hebben bezocht, deze zeven daagse roadtrip is om nooit te vergeten. In een kleine groep van 12 personen liet Benjamino, gastheer en eigenaar van In Vespino, Toscane zien waarbij werkelijk alle zintuigen werden geprikkeld. La bella Toscana met zijn iconische landschappen, schitterende kunststeden en charmante dorpjes is daar een perfecte bestemming voor.

Ontvangst

Hartelijk worden we door Benjamino ontvangen bij de luxueus historische Villa San Michele in Lucca, een schitterend hotel waar we de eerste drie dagen verblijven. Vanuit hier zullen we alleen en gezamenlijk met onze andere avonturiers de omgeving verkennen. De schilderachtige streek Chianti is het decor waar we het tweede gedeelte van de toer zullen doorbrengen. Tijdens een aperitief in de prachtige tuin van de villa maken we nader kennis met de andere deelnemers.

Onze eerste adrenaline rit maken we wanneer we de Vespa’s ophalen uit Pisa en terugrijden naar Lucca, waar we vervolgens getrakteerd worden op pizza in een kleurrijk en bovenal gezellig restaurant. Het Vespa-avontuur is begonnen.

@blogsognoitaliano InVespino Toscane Villa San Michele (1)
@blogsognoitaliano Toscane InVespino Villa San Michele (2)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (2)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (4)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (6)
@blogsognoitaliano InVespino Toscane Villa San Michele (2)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (7)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (1)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (8)
previous arrow
next arrow

Na een verrukkelijk ontbijt verlaten we gezamenlijk het luxueus onderkomen en rijden we door de prachtige natuurlijke omgeving van de provincie Lucca. De streek staat bekend om zijn mooie villa’s met fraai aangelegde tuinen. Met een strakblauwe hemel en de warme augustuszon passeren we oude dorpen en genieten van grenzeloze uitzichten over wijngaarden en glooiende heuvels.

Ideaal is het, dat we Benjamino alleen maar hoeven te volgen en ons niet druk hoeven te maken hoe we moeten rijden, waardoor we optimaal kunnen genieten van al het moois wat aan ons voorbij gaat.

Olijfolie-proeverij

Er zijn in Toscane ongeveer 350 actieve frantoi, oftewel boerderijen waar olijfolie wordt geproduceerd. Een tussenstop wordt gemaakt bij een van deze boerderijen waar al generatieslang overheerlijke olijfolie wordt geperst. Na een interessante rondleiding en uitleg over het reilen en zeilen van het familiebedrijf proeven we verschillende smaken olijfolie. Van citroen tot knoflook en van basilicum tot peperoncino. De een nog lekkerder dan de ander en dan hebben we het nog niet over de verschillende crostini die erbij werden geserveerd.

In Vespino

Provincie Lucca

Terugkerend naar ons hotel neemt Benjamino ons eerst mee de bergen in en slingeren in colonne steeds verder omhoog. Schitterende doorkijkjes worden omlijst door de weelderige ongerepte natuur. De kleuren, geluiden en beelden die we opvangen zijn onvergetelijk. Eenmaal boven ontvouwt zich voor ons een schitterend panorama. Glooiende heuvels begroeid met wijn- en olijfboomgaarden vormen een mooi contrast met de eindeloze vlaktes.

© In Vespino

In Vespino

Na al dat natuurschoon is de namiddag en avond om zelf in te vullen. De een zoekt verkoeling in het zwembad van het hotel, anderen kiezen voor wat schaduw in de mooie tuin en wij maken een praatje op het terras met onze goedlachse gastheer. Vol passie vertelt hij over zijn onderneming In Vespino. Belangrijk is een kleine samenstelling van de groep, verblijvend in luxueuze logies en er moet ruimte zijn voor eigen inbreng. Naast vaste routes en tussenstops is er genoeg ruimte om te kunnen overleggen en te kunnen kiezen voor de dagindeling door de deelnemers. Het vakantiegevoel staat altijd centraal!

© In Vespino

Dagelijks worden we op de hoogte gebracht waar we samen of individueel kunnen dineren. Van eenvoudige pizzeria’s tot hoog aangeschreven restaurants. De meeste koppels bezoeken ’s avonds het historisch centrum van Lucca en gaan op in het bruisende nachtleven van de stad. Wij maken nog een rondje op de Vespa en stuiten op een typisch lokaal restaurant ergens achteraf en laten ons verwennen met de meest lekkere lokale gerechten.

Na kort overleg is besloten om aan de ochtend van de derde dag zelf invulling te geven en in de middag een gezamenlijke roadtrip te maken. Na het ontbijt stappen we op de Vespa en staat het centro storico van Lucca gepland. Nog geen 15 minuten later wandelen we door de oude straatjes van deze Toscaanse parel.

Lucca

Bekend als de stad van honderd kerken, vanwege de vele religieuze gebouwen, is Lucca beroemd om zijn middeleeuwse stadsmuur, die nog steeds het monumentale centrum omringt. De hoofdstad van de gelijknamige provincie werd gesticht door de Etrusken en later een belangrijke Romeinse kolonie. In de jaren daarna was de stad bijna 500 jaar een onafhankelijke republiek tot het werd veroverd door Napoleon en uiteindelijk in 1860 onderdeel werd van een verenigd Italië.

Het centrum, UNESCO-Werelderfgoed, is gemakkelijk te voet te verkennen en beschikt over een rijk artistiek en architectonisch erfgoed. We dwalen door de mooie oude middeleeuwse straten met monumentale gebouwen. Bijzonder is Piazza dell’Anfiteatro, een karakteristiek ovaal plein gebouwd op de overblijfselen van een oud Romeins amfitheater uit de 2e eeuw. Vier gewelfde poorten geven toegang tot de open ruimte. Opvallend zijn de verschillende hoogtes van de geel, crème en wit gekleurde gebouwen rondom de piazza.

Indrukwekkend is de kathedraal van Lucca, gebouwd in Romaanse stijl tussen de 11e en 13e eeuw en gewijd aan San Martino, die zijn naam geeft aan het plein ervoor. De façade is verfraaid met uitzonderlijke versieringen en binnen zijn prachtige kunstwerken te bewonderen. Piazza San Michele was ooit het Forum waaromheen de stad zich heeft ontwikkeld en wordt gedomineerd door de gelijknamige kerk. Het heiligdom is een meesterwerk van romaans-gotische architectuur.

@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (2)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (3)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (4)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (6)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (7)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (8)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (9)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (10)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (11)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (12)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (1)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca panorama
previous arrow
next arrow

Historische torens van Luca

Naast alle religieuze gebouwen vallen de historische torens op die de skyline van Lucca kenmerken. De Torre Guinigi werd gebouwd in opdracht van de Guinigi, een rijke en machtige familie uit de 15e eeuw. De 45 meter hoge toren valt op door de bomen die erop groeien. Nog hoger is de Torre delle Ore die een enorme klok uit de 17e eeuw herbergt.

Over een deel van de 4 kilometerlange stadsmuur van meer dan 500 jaar oud, wandelen we terug naar de Vespa. De prachtige met bomen omzoomde laan, bovenop het verdedigingsnetwerk, biedt fraaie doorkijkjes over de stad. De architectonische wonderen van Lucca laten we achter ons en keren terug naar het hotel waar de groep al staat te wachten voor de geplande middagtrip.

Lees verder Vespatour in Toscane met In Vespino (deel II)

3 reacties op “Vespatour in Toscane met In Vespino (deel I)

  1. Hoi mannen!
    Wat een leuk verslag. Het plezier spat er af!
    Dankjewel en groetjes!

  2. Riet Scheepen

    Wat een geweldige manier om vakantie te houden in die prachtige omgeving! Benieuwd naar de volgende aflevering, genieten maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.