Roadtrip Toscane

Vespatour in Toscane met In Vespino

Vespa tour in Italië

Op een Vespa met In Vespino ontdekten wij op een unieke manier Toscane. Hoe vaak we de regio ook hebben bezocht, deze zeven daagse roadtrip is om nooit te vergeten. In een kleine groep van 12 personen liet Benjamino, gastheer en eigenaar van In Vespino, Toscane zien waarbij werkelijk alle zintuigen werden geprikkeld. La bella Toscana met zijn iconische landschappen, schitterende kunststeden en charmante dorpjes is daar een perfecte bestemming voor.

Ontvangst

Hartelijk worden we door Benjamino ontvangen bij de luxueus historische Villa San Michele in Lucca, een schitterend hotel waar we de eerste drie dagen verblijven. Vanuit hier zullen we alleen en gezamenlijk met onze andere avonturiers de omgeving verkennen. De schilderachtige streek Chianti is het decor waar we het tweede gedeelte van de toer zullen doorbrengen. Tijdens een aperitief in de prachtige tuin van de villa maken we nader kennis met de andere deelnemers.

Onze eerste adrenaline rit maken we wanneer we de Vespa’s ophalen uit Pisa en terugrijden naar Lucca, waar we vervolgens getrakteerd worden op pizza in een kleurrijk en bovenal gezellig restaurant. Het Vespa-avontuur is begonnen.

@blogsognoitaliano InVespino Toscane Villa San Michele (1)
@blogsognoitaliano Toscane InVespino Villa San Michele (2)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (2)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (4)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (6)
@blogsognoitaliano InVespino Toscane Villa San Michele (2)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (7)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (1)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca InVespino villa san Michele (8)
previous arrow
next arrow

Na een verrukkelijk ontbijt verlaten we gezamenlijk het luxueus onderkomen en rijden we door de prachtige natuurlijke omgeving van de provincie Lucca. De streek staat bekend om zijn mooie villa’s met fraai aangelegde tuinen. Met een strakblauwe hemel en de warme augustuszon passeren we oude dorpen en genieten van grenzeloze uitzichten over wijngaarden en glooiende heuvels.

Ideaal is het, dat we Benjamino alleen maar hoeven te volgen en ons niet druk hoeven te maken hoe we moeten rijden, waardoor we optimaal kunnen genieten van al het moois wat aan ons voorbij gaat.

Olijfolie-proeverij

Er zijn in Toscane ongeveer 350 actieve frantoi, oftewel boerderijen waar olijfolie wordt geproduceerd. Een tussenstop wordt gemaakt bij een van deze boerderijen waar al generatieslang overheerlijke olijfolie wordt geperst. Na een interessante rondleiding en uitleg over het reilen en zeilen van het familiebedrijf proeven we verschillende smaken olijfolie. Van citroen tot knoflook en van basilicum tot peperoncino. De een nog lekkerder dan de ander en dan hebben we het nog niet over de verschillende crostini die erbij werden geserveerd.

In Vespino

Provincie Lucca

Terugkerend naar ons hotel neemt Benjamino ons eerst mee de bergen in en slingeren in colonne steeds verder omhoog. Schitterende doorkijkjes worden omlijst door de weelderige ongerepte natuur. De kleuren, geluiden en beelden die we opvangen zijn onvergetelijk. Eenmaal boven ontvouwt zich voor ons een schitterend panorama. Glooiende heuvels begroeid met wijn- en olijfboomgaarden vormen een mooi contrast met de eindeloze vlaktes.

© In Vespino

In Vespino

Na al dat natuurschoon is de namiddag en avond om zelf in te vullen. De een zoekt verkoeling in het zwembad van het hotel, anderen kiezen voor wat schaduw in de mooie tuin en wij maken een praatje op het terras met onze goedlachse gastheer. Vol passie vertelt hij over zijn onderneming In Vespino. Belangrijk is een kleine samenstelling van de groep, verblijvend in luxueuze logies en er moet ruimte zijn voor eigen inbreng. Naast vaste routes en tussenstops is er genoeg ruimte om te kunnen overleggen en te kunnen kiezen voor de dagindeling door de deelnemers. Het vakantiegevoel staat altijd centraal!

© In Vespino

Dagelijks worden we op de hoogte gebracht waar we samen of individueel kunnen dineren. Van eenvoudige pizzeria’s tot hoog aangeschreven restaurants. De meeste koppels bezoeken ’s avonds het historisch centrum van Lucca en gaan op in het bruisende nachtleven van de stad. Wij maken nog een rondje op de Vespa en stuiten op een typisch lokaal restaurant ergens achteraf en laten ons verwennen met de meest lekkere lokale gerechten.

Na kort overleg is besloten om aan de ochtend van de derde dag zelf invulling te geven en in de middag een gezamenlijke roadtrip te maken. Na het ontbijt stappen we op de Vespa en staat het centro storico van Lucca gepland. Nog geen 15 minuten later wandelen we door de oude straatjes van deze Toscaanse parel.

Lucca

Bekend als de stad van honderd kerken, vanwege de vele religieuze gebouwen, is Lucca beroemd om zijn middeleeuwse stadsmuur, die nog steeds het monumentale centrum omringt. De hoofdstad van de gelijknamige provincie werd gesticht door de Etrusken en later een belangrijke Romeinse kolonie. In de jaren daarna was de stad bijna 500 jaar een onafhankelijke republiek tot het werd veroverd door Napoleon en uiteindelijk in 1860 onderdeel werd van een verenigd Italië.

Het centrum, UNESCO-Werelderfgoed, is gemakkelijk te voet te verkennen en beschikt over een rijk artistiek en architectonisch erfgoed. We dwalen door de mooie oude middeleeuwse straten met monumentale gebouwen. Bijzonder is Piazza dell’Anfiteatro, een karakteristiek ovaal plein gebouwd op de overblijfselen van een oud Romeins amfitheater uit de 2e eeuw. Vier gewelfde poorten geven toegang tot de open ruimte. Opvallend zijn de verschillende hoogtes van de geel, crème en wit gekleurde gebouwen rondom de piazza.

Indrukwekkend is de kathedraal van Lucca, gebouwd in Romaanse stijl tussen de 11e en 13e eeuw en gewijd aan San Martino, die zijn naam geeft aan het plein ervoor. De façade is verfraaid met uitzonderlijke versieringen en binnen zijn prachtige kunstwerken te bewonderen. Piazza San Michele was ooit het Forum waaromheen de stad zich heeft ontwikkeld en wordt gedomineerd door de gelijknamige kerk. Het heiligdom is een meesterwerk van romaans-gotische architectuur.

@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (2)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (3)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (4)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (6)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (7)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (8)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (9)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (10)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (11)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (12)
@blogsognoitaliano Lucca, Toscane (1)
@blogsognoitaliano Toscane Lucca panorama
previous arrow
next arrow

Historische torens van Luca

Naast alle religieuze gebouwen vallen de historische torens op die de skyline van Lucca kenmerken. De Torre Guinigi werd gebouwd in opdracht van de Guinigi, een rijke en machtige familie uit de 15e eeuw. De 45 meter hoge toren valt op door de bomen die erop groeien. Nog hoger is de Torre delle Ore die een enorme klok uit de 17e eeuw herbergt.

Over een deel van de 4 kilometerlange stadsmuur van meer dan 500 jaar oud, wandelen we terug naar de Vespa. De prachtige met bomen omzoomde laan, bovenop het verdedigingsnetwerk, biedt fraaie doorkijkjes over de stad. De architectonische wonderen van Lucca laten we achter ons en keren terug naar het hotel waar de groep al staat te wachten voor de geplande middagtrip.

Het kan warm worden in augustus en om wat verkoeling te zoeken zijn de nabijgelegen stranden misschien een logische keuze, maar Benjamino weet een betere plek, een verborgen groene oase. We rijden in de richting van de groene valleien van de Garfagnana, bezaaid met oude middeleeuwse dorpjes.

Ponte del Diavolo

In de Serchio-vallei passeren we Borgo a Mozzano, een klein dorp dat bekend staat om zijn Ponte della Maddalena, beter bekend als de mysterieuze Duivelsbrug, vanwege een merkwaardige legende. Volgens vertellingen zou de bouwmeester niet in staat zijn geweest de grote boog van de brug op tijd af te krijgen en smeekte hij de duivel om hulp.

Ponte del Diavolo
Ponte del Diavolo

De duivel beloofde de bouwmeester om de brug in één nacht te voltooien, in ruil voor de eerste levende ziel die die de brug zou oversteken. De bouwmeester ging akkoord en bedacht samen met de pastoor een list om de duivel te misleiden. Het was een hond, gelokt door een stuk focaccia, die als eerst levende ziel de brug betrad. Boos door het bedrog zou de duivel de breedte van de bogen hebben aangepast. Dit is slechts een van de vele vertellingen. Hoe dan ook het 12e -eeuws technische hoogstandje is nog steeds indrukwekkend.

Bagni di Lucca

We rijden verder stroomopwaarts langs de rivier en passeren Bagni di Lucca, nu een rustig plaatsje maar was ruim 150 jaar lang een favoriete Italiaanse bestemming. Vanaf begin 19e eeuw was deze plek het domein van adellijke en rijke families, die niet alleen vanwege de therapeutische baden ernaartoe kwamen, maar ook vanwege het Casino. De eerste gokhal die in 1837 in Europa werd geopend.

Langs de route in het natuurlijke landschap staan oude kerken en bruggen. Een palet van groene tinten gaat aan ons voorbij en dan tussen het gebladerte van de bomen wacht op ons een nieuwe verrassing. Midden in het spectaculaire landschap bevindt zich in een smalle kloof een stromend riviertje dat bereikbaar is via een hoge wiebelende loopbrug.

Bagni di Lucca
Bagni di Lucca

Na wat ontspanning en waterpret vervolgen we onze route en doorkruizen middeleeuwse dorpen die sinds hun geboorte trouw aan zichzelf zijn gebleven. Via slingerwegen stijgen we steeds verder omhoog de bergen in. Voor we huiswaarts keren maken we nog een tussenstop in Collodi.

Collodi

Niet iedereen weet dat het dorp Collodi onlosmakelijk is verbonden met Pinocchio. Het was de auteur Carlo Lorenzini die in 1856 voor de pseudoniem Carlo Collodi koos, als eerbetoon aan zijn geboortedorp. Het verhaal van Pinocchio werd in 1881 voor het eerst gepubliceerd en daarna in meer dan 220 talen uitgebracht. Dit kleine dorp, onder de lokale ook wel Castello di Collodi genoemd, werd gebouwd op de rand van een heuvel. Trekpleister is onder andere Villa Garzoni met zijn historische tuin dat als nationaal monument druk wordt bezocht.  

Collodi

Terug in de hotelvilla gaat ’s avonds iedereen zijn eigen weg. Sommige brengen de avond weer door in het bruisende avondleven van Lucca, andere eten in het restaurant van het hotel. Het is de laatste avond die we hier doorbrengen, want morgen verhuizen we naar de schilderachtige wijnstreek Chianti.

Verhuisdag

Op de vierde dag staat een avontuurlijke trip te wachten. We verhuizen van Lucca naar Gaiole in Chianti waar we vanuit een stijlvolle borgo de komende dagen Chianti, Crete Senesi en Siena zullen verkennen. De bagage wordt apart gebracht en wij rijden als een kleurrijk lint van rode en witte Vespa’s door het groene Toscaanse landschap. De wind die ontstaat door het rijden brengt aangename verkoeling onder de Toscaanse warme zon. Strakblauw is de lucht en de contouren van glooiende heuvels komen steeds dichterbij. Halverwege de dagtrip verrijst de skyline van het beroemde Toscaanse stadje San Gimignano op.

© In Vespino

San Gimignano

Ondergedompeld in de Sienese heuvels is San Gimignano een uniek middeleeuws plaatsje dat sinds 1990 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. 14 van de oorspronkelijk 72 middeleeuwse torens torenen hoog boven het stadje uit. Ondanks de toestroom van bezoekers is de middeleeuwse sfeer en architectuur goed bewaard gebleven.

Mede dankzij de Via Francigena ontwikkelde San Gimignano zich in de 14e eeuw tot een belangrijk handelscentrum. Dit is ook de periode wanneer de meeste torenhuizen van rijke kooplieden en families werden gebouwd. Ze staan symbool voor macht en rijkdom. Torre Grossa is met 54 meter de hoogste van de stad en het uitzicht over de omringde heuvels is spectaculair.

@blogsognoitaliano San Gimignano Toscane
@marcantoniomarrocoli San Gimignano Toscane1
@marcantoniomarrocoli San Gimignano Toscane
@sorinpopa.ro San Gimignano Toscane
@blogsognoitaliano San Gimignano Toscane groen
@morentebetico Toscane San Gimignano
@dipaolomaurizio Toscane San Gimignano
@casselbike_heritage_travel San Gimignano Toscane
@be_mesmerized Toscane San Gimignano
previous arrow
next arrow

In die tijd vaardigden de autoriteiten van San Gimignano een wet uit die de sloop van oude huizen verhinderde, tenzij er mooiere ervoor in de plaats kwamen. Hierdoor kon het stadje in korte tijd zijn maximale pracht bereiken. Het huidige San Gimignano ziet er daarom bijna net zo uit als gedurende de middeleeuwen. Binnen de stadsmuren pronken architectonische juweeltjes en staan, dicht op elkaar gepakt, talrijke paleizen en religieuze gebouwen.

Piazza del Duomo is een mooi plein dat wordt geflankeerd door belangrijke palazzo’s, maar voor ons blijft Piazza della Cisterna met zijn achthoekige waterput de mooiste. Na wat rondslenteren en een welverdiende lunch reizen we verder.

© In Vespino

Chianti

Het landschap wordt steeds lieflijker en we rijden door bossen en glooiende heuvels. Omringd door wijn- en olijfgaarden rijden we steeds verder de beroemde Chianti-streek in. De zon glinstert tussen de zilverachtige en groene bladeren van knoestige olijfbomen. Lanen met aan weerszijde cipressen kronkelen naar charmante boerderijen en villa’s staan te pronken bovenop de heuvels. Eeuwenoude kastelen en gehuchten verklappen de lange geschiedenis van het gebied.

De Chianti is de ideale plek om de laatste dagen van deze fantastische toer door te brengen en dat wordt nog eens benadrukt wanneer we bij ons nieuwe onderkomen arriveren. Omringd door wijnranken ligt een verborgen parel, een oude borgo met hotelkamers, vakantiehuizen en appartementen.

@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (2)
@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (3)
@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (4)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (1)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (7)
@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (1)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (6)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (2)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (5)
previous arrow
next arrow

We zijn in Borgo Casa Al Vento, waar ’s avonds in een prachtige setting, buiten onder de sterrenhemel, een heerlijk 4-gangen diner met bijbehorende Chianti wijn wordt geserveerd. Op de achtergrond draait een dj haar beste muziek die de sfeer later op de avond goed weet op te zwepen. Dit is het ultieme Toscaanse genot!

De vijfde dag staat in het teken van Chianti, een van de bekendste gebieden van Toscane. De ster van dit vruchtbare gebied is de prestigieuze Chianti Classico wijn, maar er is meer. In een gebied met geen duidelijke grens, maar grofweg tussen Florence en Siena, liggen kleine historische dorpen. Ze liggen verscholen tussen heuvels en omringd door wijnranken die worden afgewisseld met olijfboomgaarden en bossen. De contouren van kastelen, villa’s en abdijen steken fraai af tegen de blauwe hemel.

© In Vespino

Castello di Brolio

Tussen het natuurschoon en een opeenvolging van groene tinten laten we de schilderachtige omgeving op ons inwerken. De frisse schone lucht vult onze longen en prachtige panorama’s verschijnen op ons netvlies. We worden verrast door het historische Brolio-kasteel dat in de Renaissance periode al werd omgevormd tot een elegante residentie. Al meer dan 10 eeuwen domineert het castello de valleien in het zuidelijk deel van de streek. Het is sinds 1141 eigendom van de Toscaanse familie Ricasoli en is tevens de plek waar het allemaal begon. Het was Bettino Ricasoli die de eerste perfecte formule voor de Chianti-wijn samenstelde door drie verschillende druiven te mengen.

Volgens de legende dwaalt de geest van Bettino Ricasoli tijdens volle maan door het kasteel, op zijn paard en gevolgd door een roedel jachthonden. Er wordt zelfs gezegd dat zijn bed na zijn dood meerdere keren onopgemaakt is aangetroffen, alsof hij er had geslapen. Waar of niet waar… tot op de dag van vandaag is het nog steeds de zetel van een van de belangrijkste wijnhuizen in Chianti.

Castello di Brolio Chianti Toscane Vespa

Castellina in Chianti

Onze tussenstop, voor we aan tafel gaan voor een pranzo, is het wijndorp Castellina in Chianti. Een wandeling door het historisch centrum is aangenaam en ademt de typische sfeer van een middeleeuws dorp. Langs de straatjes staan opmerkelijke palazzo’s en fascinerende kerken, waaronder de kerk van San Salvatore. Kenmerkend zijn de stadsmuren en de fraaie Via delle Volte. La Rocca biedt bezoekers een schitterend uitzicht over de omgeving waar zomers zonnebloemen een gouden gloed geven aan de groene omgeving.

@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (4)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (1)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (11)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (10)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (9)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (8)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (7)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (6)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (5)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (3)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (2)
Toscane-Castellina-in-Chianti-Chianti
previous arrow
next arrow

Montefioralle

We laten de wijnkelders van Castellina achter ons en volgen kronkelende historische wegen naar Montefioralle, lid van de ‘Borghi piu belli d’Italia’. Ondanks zijn kleine omvang is het een aanrader met zijn smalle straatjes, doorkijkjes en middeleeuwse huizen. Montefioralle bevindt zich op een strategische positie tussen Florence en Siena. Gebouwd op de top van de heuvel waakt het kasteel over het omringende gebied. Vanaf een panoramische plek genieten we van een overheerlijke lunch.

@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (3)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (4)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (2)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (5)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (6)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (1)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (7)
previous arrow
next arrow

Terug op de route vervolgen we onze weg door de streek waar je sprakeloos van wordt. Het idyllische landschap lijkt wel een levend schilderij van gehuchten, heuvels bedekt met wijngaarden en hier en daar wat bossen. De avond brengt ieder voor zich door en Benjamino geeft een update waar enkele goede restaurants gevestigd zijn.

De voorlaatste dag van dit grote Vespa avontuur is een reis naar Siena. Een andere keus was Florence, maar vanwege het compacte en overzichtelijke centrum en dichterbij gelegen was Siena een snel gemaakte keus voor de groep.

Een groot uitgestrekt gebied met aardse tinten is het decor waarin we onze reis naar Siena maken, bekend als Crete Senesi. Glooiende heuvels bedekt met grastapijten en cipressen worden afgewisseld met kale grijze klei-hellingen. In het ogenschijnlijk maanachtig landschap verschijnen hier en daar pittoreske dorpen waar de tijd lang geleden is stil blijven staan.

Siena

Het kloppend hart van dit gebied is de betoverende stad Siena, een schatkamer van architectonische schoonheden. Het historisch centrum is uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed en is zo rijk aan kunstwerken dat het lijkt op een openluchtmuseum. De schelpvormige Piazza del Campo, thuisbasis van de Palio di Siena, wordt omringd door imposante monumenten. Palazzo Pubblico, geflankeerd door de slanke Torre del Mangia, springt meteen in het oog. Op hetzelfde plein staat de monumentale Fonte Gaia.

Een pronkjuweel is de romaans-gotische kathedraal van Siena met de onmiskenbare marmeren gevel. Het interieur met de kostbare vloer en kunstwerken is eveneens spectaculair. De aangrenzende Piccolomini-bibliotheek bevat meesterwerken van Michelangelo en Pinturicchio. Fresco’s uit de 15e eeuw zijn te bewonderen in het Baptisterium van San Giovanni.

@blogsognoitaliano Siena Toscane (2)
@blogsognoitaliano Siena Toscane (3)
@blogsognoitaliano Siena Toscane
@blogsognoitaliano Siena Toscane
@blogsognoitaliano Siena, Toscane fontein 1
@blogsognoitaliano Siena, Toscane Piazza del Campo doorkijk door deur1
@blogsognoitaliano Toscane Siena 2
previous arrow
next arrow

Het historisch en artistiek erfgoed is verbonden met middeleeuws geplaveide straten en fraaie piazza’s. In de wirwar van straatjes met oude huizen lijkt de tijd te hebben stilgestaan om de bezoekers de sfeer van lang vervlogen tijden terug te geven.

We laten de pittoreske straatjes met winkeltjes, boetieks en ateliers van kunstenaars en ambachtslieden achter ons om de dag af te sluiten met een feestelijke wijnproeverij. Een toer in de Chianti is natuurlijk niet compleet zonder de legendarische wijnen van de streek te proeven. Cin cin!

© In Vespino

Terugreis

Na ons ontbijt in Borgo Casa Al Vento staat de terugreis naar Pisa gepland. Tijdens de tocht kijken we terug op een buitengewoon avontuur. Ondanks dat wij Toscane veelvuldig bezocht hebben, beleefden wij deze schitterende regio op een compleet nieuwe manier. Op plaatsen waar we met de auto niet zouden komen heeft Benjamino ons de mooiste plekken laten zien.

Relaxt, maar ook met een portie adrenaline is deze Vespatour de manier voor avonturiers en levensgenieters om het ‘la dolce vita’ te omarmen. Met luxueuze logies en de mogelijkheid om naast geplande bestemmingen suggesties te doen voor alternatieven, en om individueel erop uit te trekken, is In Vespino de juiste keuze voor een onvergetelijke Vespatrip.

© In Vespino

Ga hier naar de website van In Invespino

3 reacties op “Vespatour in Toscane met In Vespino

  1. Hoi mannen!
    Wat een leuk verslag. Het plezier spat er af!
    Dankjewel en groetjes!

  2. Riet Scheepen

    Wat een geweldige manier om vakantie te houden in die prachtige omgeving! Benieuwd naar de volgende aflevering, genieten maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.