Roadtrip Toscane

Vespatour in Toscane met In Vespino (deel II)

Tijdens een zomerse Vespatour met In Vespino beleefden we Toscane op een hele nieuwe manier. Gastheer en eigenaar Benjamino, bracht ons gedurende zeven dagen naar de mooiste plekjes rondom de Toscaanse parel Lucca en de schitterende wijnstreek Chianti.

Het kan warm worden in augustus en om wat verkoeling te zoeken zijn de nabijgelegen stranden misschien een logische keuze, maar Benjamino weet een betere plek, een verborgen groene oase. We rijden in de richting van de groene valleien van de Garfagnana, bezaaid met oude middeleeuwse dorpjes.

Ponte del Diavolo

In de Serchio-vallei passeren we Borgo a Mozzano, een klein dorp dat bekend staat om zijn Ponte della Maddalena, beter bekend als de mysterieuze Duivelsbrug, vanwege een merkwaardige legende. Volgens vertellingen zou de bouwmeester niet in staat zijn geweest de grote boog van de brug op tijd af te krijgen en smeekte hij de duivel om hulp.

De duivel beloofde de bouwmeester om de brug in één nacht te voltooien, in ruil voor de eerste levende ziel die die de brug zou oversteken. De bouwmeester ging akkoord en bedacht samen met de pastoor een list om de duivel te misleiden. Het was een hond, gelokt door een stuk focaccia, die als eerst levende ziel de brug betrad. Boos door het bedrog zou de duivel de breedte van de bogen hebben aangepast. Dit is slechts een van de vele vertellingen. Hoe dan ook het 12e -eeuws technische hoogstandje is nog steeds indrukwekkend.

Vespatour Toscane

Bagni di Lucca

We rijden verder stroomopwaarts langs de rivier en passeren Bagni di Lucca, nu een rustig plaatsje maar was ruim 150 jaar lang een favoriete Italiaanse bestemming. Vanaf begin 19e eeuw was deze plek het domein van adellijke en rijke families, die niet alleen vanwege de therapeutische baden ernaartoe kwamen, maar ook vanwege het Casino. De eerste gokhal die in 1837 in Europa werd geopend.

Langs de route in het natuurlijke landschap staan oude kerken en bruggen. Een palet van groene tinten gaat aan ons voorbij en dan tussen het gebladerte van de bomen wacht op ons een nieuwe verrassing. Midden in het spectaculaire landschap bevindt zich in een smalle kloof een stromend riviertje dat bereikbaar is via een hoge wiebelende loopbrug.

Na wat ontspanning en waterpret vervolgen we onze route en doorkruizen middeleeuwse dorpen die sinds hun geboorte trouw aan zichzelf zijn gebleven. Via slingerwegen stijgen we steeds verder omhoog de bergen in. Voor we huiswaarts keren maken we nog een tussenstop in Collodi.

Collodi

Niet iedereen weet dat het dorp Collodi onlosmakelijk is verbonden met Pinocchio. Het was de auteur Carlo Lorenzini die in 1856 voor de pseudoniem Carlo Collodi koos, als eerbetoon aan zijn geboortedorp. Het verhaal van Pinocchio werd in 1881 voor het eerst gepubliceerd en daarna in meer dan 220 talen uitgebracht. Dit kleine dorp, onder de lokale ook wel Castello di Collodi genoemd, werd gebouwd op de rand van een heuvel. Trekpleister is onder andere Villa Garzoni met zijn historische tuin dat als nationaal monument druk wordt bezocht.  

Terug in de hotelvilla gaat ’s avonds iedereen zijn eigen weg. Sommige brengen de avond weer door in het bruisende avondleven van Lucca, andere eten in het restaurant van het hotel. Het is de laatste avond die we hier doorbrengen, want morgen verhuizen we naar de schilderachtige wijnstreek Chianti.

Verhuisdag

Op de vierde dag staat een avontuurlijke trip te wachten. We verhuizen van Lucca naar Gaiole in Chianti waar we vanuit een stijlvolle borgo de komende dagen Chianti, Crete Senesi en Siena zullen verkennen. De bagage wordt apart gebracht en wij rijden als een kleurrijk lint van rode en witte Vespa’s door het groene Toscaanse landschap. De wind die ontstaat door het rijden brengt aangename verkoeling onder de Toscaanse warme zon. Strakblauw is de lucht en de contouren van glooiende heuvels komen steeds dichterbij. Halverwege de dagtrip verrijst de skyline van het beroemde Toscaanse stadje San Gimignano op.

© In Vespino

San Gimignano

Ondergedompeld in de Sienese heuvels is San Gimignano een uniek middeleeuws plaatsje dat sinds 1990 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. 14 van de oorspronkelijk 72 middeleeuwse torens torenen hoog boven het stadje uit. Ondanks de toestroom van bezoekers is de middeleeuwse sfeer en architectuur goed bewaard gebleven.

Mede dankzij de Via Francigena ontwikkelde San Gimignano zich in de 14e eeuw tot een belangrijk handelscentrum. Dit is ook de periode wanneer de meeste torenhuizen van rijke kooplieden en families werden gebouwd. Ze staan symbool voor macht en rijkdom. Torre Grossa is met 54 meter de hoogste van de stad en het uitzicht over de omringde heuvels is spectaculair.

@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (14)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (13)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (12)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (11)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (10)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (9)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (8)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (7)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (6)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (5)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (4)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (3)
previous arrow
next arrow

In die tijd vaardigden de autoriteiten van San Gimignano een wet uit die de sloop van oude huizen verhinderde, tenzij er mooiere ervoor in de plaats kwamen. Hierdoor kon het stadje in korte tijd zijn maximale pracht bereiken. Het huidige San Gimignano ziet er daarom bijna net zo uit als gedurende de middeleeuwen. Binnen de stadsmuren pronken architectonische juweeltjes en staan, dicht op elkaar gepakt, talrijke paleizen en religieuze gebouwen.

Piazza del Duomo is een mooi plein dat wordt geflankeerd door belangrijke palazzo’s, maar voor ons blijft Piazza della Cisterna met zijn achthoekige waterput de mooiste. Na wat rondslenteren en een welverdiende lunch reizen we verder.

© In Vespino

Chianti

Het landschap wordt steeds lieflijker en we rijden door bossen en glooiende heuvels. Omringd door wijn- en olijfgaarden rijden we steeds verder de beroemde Chianti-streek in. De zon glinstert tussen de zilverachtige en groene bladeren van knoestige olijfbomen. Lanen met aan weerszijde cipressen kronkelen naar charmante boerderijen en villa’s staan te pronken bovenop de heuvels. Eeuwenoude kastelen en gehuchten verklappen de lange geschiedenis van het gebied.

@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (2)
@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (3)
@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (4)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (1)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (7)
@blogsognoitaliano Toscane, Invespino Borgocasaalvento (1)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (6)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (2)
@blogsognoitaliano Invespino Toscane Borgocasaalvento Chianti (5)
previous arrow
next arrow

De Chianti is de ideale plek om de laatste dagen van deze fantastische toer door te brengen en dat wordt nog eens benadrukt wanneer we bij ons nieuwe onderkomen arriveren. Omringd door wijnranken ligt een verborgen parel, een oude borgo met hotelkamers, vakantiehuizen en appartementen.

We zijn in Borgo Casa Al Vento, waar ’s avonds in een prachtige setting, buiten onder de sterrenhemel, een heerlijk 4-gangen diner met bijbehorende Chianti wijn wordt geserveerd. Op de achtergrond draait een dj haar beste muziek die de sfeer later op de avond goed weet op te zwepen. Dit is het ultieme Toscaanse genot!

Dit is deel 2 van 3, wordt vervolgd.

Klik hier voor deel I of ga verder naar deel III

1 reactie op “Vespatour in Toscane met In Vespino (deel II)

 1. Sonja Beckman

  Hier een aanvulling op San Gimignano:
  Folgóre da San Gimignano, pseudoniem van Giacomo di Michele of Jacopo di Michele (San Gimignano, 1270 – 1332), •• ‘September’ — uit de maandencyclus van Folgóre da San Gimignano, plus het ‘tegensonnet’van Cenne de la Chitarra, beide vertaald door Frans van Dooren.

  September

  En in september zal ik je behagen
  met buizerd, havik, sperwer en smerlijn,
  slechtvalken op de hand en aan de lijn,
  en brakken die het bange wild opjagen;

  kruisbogen die de lucht met verre vlagen
  van pijlen vullen, en het jachtdomein
  vol grage vogels die geoefend zijn
  om rap de wildprooi naar je toe te dragen.

  En een gezelschap waarin men elkander
  rijk en royaal laat delen in de buit
  zonder dat de een afgunstig is op de ander;

  en als je ergens op een vreemde stuit,
  hetzij een vriend hetzij een tegenstander,
  ban dan in godsnaam elke schraapzucht uit!

  Folgóre da San Gimignano (1270-1322)

  ••

  September

  En in september geef ik je alle dagen
  buikriemen, knopen, naald en draad en spelden,
  en vleermuizen en valken, maar dan wel de
  loodzware kruisboog op je schouders dragen,

  en ’s nachts op ransuilen en oehoes jagen
  van hier tot Montpellier in bos en velden,
  en wollen wanten om je te doen gelden
  en beurzen om je liefste te behagen.

  En kopen en verkopen van en aan
  straatsjacheraars die je onderweg bezoekt,
  en heel de maand lang blij door ’t leven gaan.

  En schreeuwen als je in Siena bent: “Vervloekt
  de Salimbeni’s, die de deugd van ’t geven
  volledig uit de stad hebben verdreven!”

  Cenne da la Chittara (?-1336)

  De originelen in oorspronkelijk Italiaans en nieuw Italiaans kan je vinden via Google. Wie dat leuk vindt moet dat zelf even doen. Ik heb het gedaan en het is heel leuk om te doen en alles te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.