Roadtrip Toscane

Vespatour in Toscane met In Vespino (deel III)

Gedurende zeven dagen beleefden wij Toscane op een unieke en nieuwe manier. Benjamino, onze gastheer en eigenaar van In Vespino, bracht ons op de iconische Vespa naar de mooiste plekken rondom de stad Lucca en in de Chiantistreek. Vanuit luxueuze logies bezochten we historische Toscaanse steden, middeleeuwse dorpen, een olijfboerderij waar we de lekkerste olijfolie proefden en ontdekten we het schitterende Toscaanse platteland, bergen en tot slot de mooiste pareltjes van de Chianti.

De vijfde dag staat in het teken van Chianti, een van de bekendste gebieden van Toscane. De ster van dit vruchtbare gebied is de prestigieuze Chianti Classico wijn, maar er is meer. In een gebied met geen duidelijke grens, maar grofweg tussen Florence en Siena, liggen kleine historische dorpen. Ze liggen verscholen tussen heuvels en omringd door wijnranken die worden afgewisseld met olijfboomgaarden en bossen. De contouren van kastelen, villa’s en abdijen steken fraai af tegen de blauwe hemel.

In Vespino Toscane Vespatour
© In Vespino

Castello di Brolio

Tussen het natuurschoon en een opeenvolging van groene tinten laten we de schilderachtige omgeving op ons inwerken. De frisse schone lucht vult onze longen en prachtige panorama’s verschijnen op ons netvlies. We worden verrast door het historische Brolio-kasteel dat in de Renaissance periode al werd omgevormd tot een elegante residentie. Al meer dan 10 eeuwen domineert het castello de valleien in het zuidelijk deel van de streek. Het is sinds 1141 eigendom van de Toscaanse familie Ricasoli en is tevens de plek waar het allemaal begon. Het was Bettino Ricasoli die de eerste perfecte formule voor de Chianti-wijn samenstelde door drie verschillende druiven te mengen.

Volgens de legende dwaalt de geest van Bettino Ricasoli tijdens volle maan door het kasteel, op zijn paard en gevolgd door een roedel jachthonden. Er wordt zelfs gezegd dat zijn bed na zijn dood meerdere keren onopgemaakt is aangetroffen, alsof hij er had geslapen. Waar of niet waar… tot op de dag van vandaag is het nog steeds de zetel van een van de belangrijkste wijnhuizen in Chianti.

Castellina in Chianti

Onze tussenstop, voor we aan tafel gaan voor een pranzo, is het wijndorp Castellina in Chianti. Een wandeling door het historisch centrum is aangenaam en ademt de typische sfeer van een middeleeuws dorp. Langs de straatjes staan opmerkelijke palazzo’s en fascinerende kerken, waaronder de kerk van San Salvatore. Kenmerkend zijn de stadsmuren en de fraaie Via delle Volte. La Rocca biedt bezoekers een schitterend uitzicht over de omgeving waar zomers zonnebloemen een gouden gloed geven aan de groene omgeving.

@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (4)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (1)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (11)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (10)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (9)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (8)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (7)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (6)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (5)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (3)
@blogsognoitaliano Castellina in Chianti Toscane (2)
Toscane-Castellina-in-Chianti-Chianti
previous arrow
next arrow

Montefioralle

We laten de wijnkelders van Castellina achter ons en volgen kronkelende historische wegen naar Montefioralle, lid van de ‘Borghi piu belli d’Italia’. Ondanks zijn kleine omvang is het een aanrader met zijn smalle straatjes, doorkijkjes en middeleeuwse huizen. Montefioralle bevindt zich op een strategische positie tussen Florence en Siena. Gebouwd op de top van de heuvel waakt het kasteel over het omringende gebied. Vanaf een panoramische plek genieten we van een overheerlijke lunch.

@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (3)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (4)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (2)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (5)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (6)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (1)
@blogsognoitaliano Montefioralle Chianti Toscane (7)
previous arrow
next arrow

Terug op de route vervolgen we onze weg door de streek waar je sprakeloos van wordt. Het idyllische landschap lijkt wel een levend schilderij van gehuchten, heuvels bedekt met wijngaarden en hier en daar wat bossen. De avond brengt ieder voor zich door en Benjamino geeft een update waar enkele goede restaurants gevestigd zijn.

De voorlaatste dag van dit grote Vespa avontuur is een reis naar Siena. Een andere keus was Florence, maar vanwege het compacte en overzichtelijke centrum en dichterbij gelegen was Siena een snel gemaakte keus voor de groep.

Een groot uitgestrekt gebied met aardse tinten is het decor waarin we onze reis naar Siena maken, bekend als Crete Senesi. Glooiende heuvels bedekt met grastapijten en cipressen worden afgewisseld met kale grijze klei-hellingen. In het ogenschijnlijk maanachtig landschap verschijnen hier en daar pittoreske dorpen waar de tijd lang geleden is stil blijven staan.

Siena

Het kloppend hart van dit gebied is de betoverende stad Siena, een schatkamer van architectonische schoonheden. Het historisch centrum is uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed en is zo rijk aan kunstwerken dat het lijkt op een openluchtmuseum. De schelpvormige Piazza del Campo, thuisbasis van de Palio di Siena, wordt omringd door imposante monumenten. Palazzo Pubblico, geflankeerd door de slanke Torre del Mangia, springt meteen in het oog. Op hetzelfde plein staat de monumentale Fonte Gaia.

Een pronkjuweel is de romaans-gotische kathedraal van Siena met de onmiskenbare marmeren gevel. Het interieur met de kostbare vloer en kunstwerken is eveneens spectaculair. De aangrenzende Piccolomini-bibliotheek bevat meesterwerken van Michelangelo en Pinturicchio. Fresco’s uit de 15e eeuw zijn te bewonderen in het Baptisterium van San Giovanni.

@blogsognoitaliano Siena Toscane (2)
@blogsognoitaliano Siena Toscane (3)
@blogsognoitaliano Siena Toscane
@blogsognoitaliano Siena Toscane
@blogsognoitaliano Siena, Toscane fontein 1
@blogsognoitaliano Siena, Toscane Piazza del Campo doorkijk door deur1
@blogsognoitaliano Toscane Siena 2
previous arrow
next arrow

Het historisch en artistiek erfgoed is verbonden met middeleeuws geplaveide straten en fraaie piazza’s. In de wirwar van straatjes met oude huizen lijkt de tijd te hebben stilgestaan om de bezoekers de sfeer van lang vervlogen tijden terug te geven.

We laten de pittoreske straatjes met winkeltjes, boetieks en ateliers van kunstenaars en ambachtslieden achter ons om de dag af te sluiten met een feestelijke wijnproeverij. Een toer in de Chianti is natuurlijk niet compleet zonder de legendarische wijnen van de streek te proeven. Cin cin!

© In Vespino

Terugreis

Na ons ontbijt in Borgo Casa Al Vento staat de terugreis naar Pisa gepland. Tijdens de tocht kijken we terug op een buitengewoon avontuur. Ondanks dat wij Toscane veelvuldig bezocht hebben, beleefden wij deze schitterende regio op een compleet nieuwe manier. Op plaatsen waar we met de auto niet zouden komen heeft Benjamino ons de mooiste plekken laten zien.

Relaxt, maar ook met een portie adrenaline is deze Vespatour de manier voor avonturiers en levensgenieters om het ‘la dolce vita’ te omarmen. Met luxueuze logies en de mogelijkheid om naast geplande bestemmingen suggesties te doen voor alternatieven, en om individueel erop uit te trekken, is In Vespino de juiste keuze voor een onvergetelijke Vespatrip.

© In Vespino

Ga terug naar ‘Een Vespatour in Toscane met In Vespino deel I’

0 reacties op “Vespatour in Toscane met In Vespino (deel III)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.