Roadtrip Veneto

Een UNESCO reis door Veneto (deel I)

De buitengewone schoonheid van Veneto heeft een grote aantrekkingskracht op zowel de Italianen zelf als op de buitenlandse bezoekers. De Noord-Italiaanse regio biedt een verscheidenheid aan landschappen, kunststeden en culinaire tradities die maar met weinig andere Italiaanse regio’s is te vergelijken. Gedurende een lange en rijke geschiedenis hebben zich tussen de zee en de grillige Dolomieten zich enkele schitterende kunststeden ontwikkeld die wereldberoemd zijn geworden. Venetië is het bekendst, maar Verona, Padua en Vicenza zijn absoluut ook geliefd.

Wij maakten een onvergetelijke reis van oost naar west, van het Gardameer naar de kust en bezochten maar liefst acht UNESCO sites die de regio Veneto rijk is.

Peschiera del Garda

We starten onze Venetiaanse UNESCO reis aan de zuidkant van het grootste meer van Italië, het Gardameer. Om precies te zijn in Peschiera del Garda, een eigenaardig stervormig ommuurde stad. In de oudheid had Peschiera al een belangrijke strategische functie waardoor het herhaaldelijke keren werd veroverd. Van de Byzantijnen tot Napoleon tot de Oostenrijkers, ze hebben hier allemaal geheerst.

Peschiera del Garda Veneto

Vanwege het strategisch belang werd tussen de 16e en 17e eeuw door de Venetiaanse Republiek een ingenieus verdedigingssysteem gebouwd. De muren werden voorzien van wallen en bastions en moesten aanvallen tegengaan van andere Europese mogendheden. Het resultaat was een onneembare vesting. De uitzonderlijke waarde van het militaire walsysteem wordt sinds 2017 door UNESCO erkend.

Langs de muren van het fort bieden poorten toegang tot het historisch centrum. Een belangrijk historisch gebouw is Palazzina del Comando, een elegant neoklassiek gebouw. We wandelen door de het kleine centrum met zijn karakteristieke straatjes. Vanaf de kade hebben we een adembenemend uitzicht over het diepblauwe meer vergezeld met een verrassend mild klimaat. Historische dorpjes baden in het zonlicht en liggen ingeklemd tussen het blauwe meer, steile bergen en groene vlaktes. Vanuit Peschiera is het mogelijk om prachtige dagtochten te maken en andere mooie plekken te bezoeken. Sirmione, maar ook Bardolino, Garda en Lazise liggen binnen handbereik. Geliefd zijn de stranden die zomers veel toeristen trekken.

We laten het kleurrijke Peschiera del Garda achter ons en rijden door naar een van de meest romantische steden van Italië, Verona, een stad die onlosmakelijk is verbonden met die van Romeo en Julia.

Verona

De stad Verona was een grote inspiratiebron van Shakespeare voor het beroemde toneelstuk Romeo en Julia. Toeristen weten de binnenplaats van het huis met balkon van Julia te vinden, maar het historisch hart heeft veel meer te bieden.

Sinds de Romeinen lag Verona al op een strategische plaats tussen Italië en Europa. De erfenis van de Romeinse overheersing komt vooral tot uiting in het meest symbolische gebouw van Verona, de Arena. Het is een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld. Tegenwoordig wordt het theater gebruikt als ‘tempel’ van de Italiaanse opera en andere belangrijke artistieke evenementen.

De charme van Verona komt het beste tot zijn recht wanneer je een wandeling maakt door de historische straatjes en over de prachtige pleinen. De achtergrond van het amfitheater is Piazza Bra en niet ver ervandaan het schitterende Piazza dei Signori. Aan Piazza delle Erbe, het oude Forum uit de Romeinse tijd, staan de meest prestigieuze historische gebouwen van de stad en vormt al eeuwenlang een van de belangrijkste plaatsen voor het lokale leven. Een van de belangrijkste kerken is de Basilica di San Zeno.

In Verona ‘vliegt’ de tijd aan je voorbij en heeft het historisch centrum sinds het jaar 2000 de felbegeerde onderscheiding van UNESCO Werelderfgoed opgeleverd. Na een wandeling over de oude brug over de rivier de Adige, de Ponte Pietra, sluiten we ons bezoek af bij het ommuurde Castelvecchio.

Vicenza en de villa’s van Palladio

Niet iedereen weet dat Andrea Palladio de beroemdste Italiaanse architect van de 16e eeuw was. Hij woonde in Vicenza en verrijkte deze stad met de meest mooie architectuur. Ondanks de erkenning van UNESCO sinds 1996 worden het historisch centrum en de villa’s van Palladio enigszins ondergesneeuwd door steden als Venetië en Verona. Het is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde Venetiaanse stad. En… dat is zo jammer, want het is echt een pareltje met artistieke meesterwerken, tuinen, panoramische vergezichten en een levendig centrum. Er zijn maar liefst 23 gebouwen van Palladio te bewonderen.

De glansperiode van Vicenza was in de 16e eeuw en dankzij Palladio werd de stad getransformeerd in een schitterend stedelijk landschap. Het bekendste gebouw dat hij herbouwde is Basilica Palladina. Ondanks zijn naam is het geen religieus gebouw en wordt ook wel het Palazzo della Ragione genoemd. Het monument kijkt uit op het belangrijkste plein van de stad, Piazza dei Signori. Op het plein nemen we plaats op een van de terrassen en genieten van de indrukwekkende gebouwen.

Net als de schitterende 20 villa’s in de directe omgeving en verspreid door de regio, staat het Palladiaans meesterwerk bekend om zijn klassieke elegante bouwstijl harmonieus vermengd met antieke elementen. Zijn voorliefde en kennis voor het antieke Rome zijn doorslaggevend geweest in al zijn werken.

De bekendste bezienswaardigheid is Palladio’s Teatro Olimpico. Zijn bedoeling was om van zijn laatste meesterwerk een replica te bouwen van een Grieks en Romeins openluchttheater. Zijn bekendste villa is Villa Capra, ook wel ‘La Rotonda’ genoemd. De historische villa’s behoren tot een uniek cultuur- en landschapselement. De elegante gebouwen zijn harmonieus geïntegreerd in het omliggende platteland en lijken zowel op een agrarisch landhuis als op een adellijke residentie.

Paalwoningen van de Veneto

We ruilen het prachtige stedelijke decor van Vicenza in voor een schitterend heuvellandschap. Midden op de Venetiaanse vlakte, ten zuidwesten van de stad Padua, bevinden zich de Euganische heuvels. Deze groene oase van vulkanische oorsprong is een paradijs voor natuurliefhebbers. Op de hellingen groeien eiken- en kastanjebossen, afgewisseld met olijfbomen, wijngaarden en fruitbomen. Hier kun je maar liefst 13 verschillende soorten DOC-wijnen proeven.

Een van de mooiste dorpen is Arquà Petrarca met in het Laghetto della Costa een unieke archeologische vindplaats, namelijk een van de drie paalwoningen die Veneto rijk is. Sinds juni 2012 worden de paalwoningen beschermd door UNESCO. In totaal herbergt Italië 19 van deze woningen van de ruim 100 in Europa. Zo zijn er in Zwitserland maar liefst 56 van deze archeologische plaatsen. Vanwege hun bijzondere goede conditie kunnen historici nauwkeurig analyseren en bestuderen hoe de oudste boerengemeenschap van Europa, meer dan 4000 jaar geleden, heeft geleefd. Andere paalwoningen in Veneto zijn gevonden nabij Peschiera del Garda en in Tombola. De overige bevinden zich in Lombardije, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Piemonte.

0 reacties op “Een UNESCO reis door Veneto (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.