Roadtrip Veneto

Een UNESCO reis door Veneto (deel II)

Deze reis gaat dwars door de noordelijke Italiaanse regio Veneto. De acht bestemmingen hebben de gemeenschappelijke deler dat ze allemaal erkend zijn door UNESCO. Zo begonnen we in Peschiera del Garda en bezochten de liefdesstad Verona, de kostbare parels van de architect Palladio en de historische paalwoning in de Euganische heuvels. We zetten onze reis voort en bezoeken een wereldberoemde botanische tuin, de betoverende waterstad Venetië en laten ons imponeren door de schoonheid van moedernatuur. 

De botanische tuin van Padua

De groene Euganische heuvels vormen de grote ‘achtertuin’ van de stad Padua, onze volgende bestemming. Het historisch centrum herbergt prachtige kerken en waardevolle fresco’s zoals die van Giotto in de Scrovegni-kapel en interessante uitzichten langs de oevers van de Bacchiglione. Een wandeling door de geplaveide straatjes en over de mooie piazza’s is een reis door de tijd. Bijzonder fraai is de enorme piazza Prato della Valle en de enorme basiliek.

Padua Veneto

Deze dynamische universiteitsstad huisvest nog iets anders van grote historische waarde, namelijk de botanische tuin van de universiteit en staat sinds 1997 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is de oudste botanische tuin van Europa waar je je kunt vergapen aan tal van planten en bomen die honderden jaren oud zijn. De tuin werd in 1545 opgericht op het terrein van benedictijner monniken om er geneeskundige kruiden te ontleden en te cultiveren. Sinds de oprichting is het uiterlijk onveranderd gebleven. Wel is er een glazen gebouw aan toegevoegd met meer dan 6000 soorten planten van over de hele wereld.

Na een wandeling door dit kleine groene universum rijden we verder en laten Padua achter ons. Vanuit Padua begint de zogenaamde Riviera del Brenta, een route langs een aangelegd kanaal dat de universiteitsstad met Venetië verbindt. Mooi wordt de tocht vanaf Stra, wanneer de ene historische villa na de andere staat de pronken in het Italiaanse zonlicht. De elegante villa’s werden gebouwd tussen de 15e en 18e eeuw waarvan er enkele door de briljante architect Andrea Palladio zijn ontworpen. De meest opmerkelijke zijn Villa Pisani, Villa Foscarini Rossi en Villa di Foscari.  

Venetië en zijn lagune

Gesticht op modderige gronden in het midden van de lagune werd Venetië, bekend als de Serenissima, gesticht en groeide uit tot een van de belangrijkste steden van Europa. De schoonheid van 118 eilanden vormen het historisch hart van de stad. Kerken en palazzo’s rusten op miljoenen houten palen langs meer dan 150 kanalen met ruim 400 bruggen.

Deze unieke stad is met geen andere in de wereld te vergelijken. Om authentiek Venetië te ontdekken verlaat je de gebaande paden en verdwaal je in de smalle straatjes om de unieke sfeer in te ademen. Een vaartocht over de Canal Grande is een must en stelt je in staat om op een fantastische manier deze ongeëvenaarde stad te bewonderen. Naast de vele monumenten en schitterende pleinen zijn er tal van musea te bezichtigen.

Minder vaak reist men door naar de lagune dat samen met Venetië sinds 1987 op de UNESCO-lijst staat. Kwelders, moerassen en rietvelden wisselen zich af in dit kwetsbare ecosysteem. Een glimp kan opgevangen worden door op een vaporetto te stappen en een bezoek te brengen aan Murano, Burano en/of Torcello.

Voor degene die langer verblijven en naast de drijvende stad en de eilanden even op adem willen komen, zijn de omringden zandstranden misschien een goed idee. Je kunt genieten van zon, zee en strand op het eiland Lido of langs de Adriatische Zee bij Cavalino of Lido di Jesolo. Vanaf hier is de volgende bestemming in handbereik, want op een uur rijden laten we ons onderdompelen in de groene oase van de Prosecco-heuvels.  

De Prosecco-heuvels

Tussen de wijndorpen Conegliano en Valdobbiadene strekt zich een onvergetelijk mooi heuvellandschap uit waar de mousserende DOCG-wijn van witte druiven de hoofdrol speelt. Hier vloeit schoonheid en smaak harmonieus samen. We hebben in deze schilderachtige streek al heel wat kilometers afgelegd.

Tussen de wijnranken liggen schitterende dorpen en gehuchten waarvan Cison di Valmarino een hoogtepunt is. De streek is gemakkelijk te verkennen. Volg de Strada del Prosecco, de oudste wijnroute van Italië, of betreed het uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden. Bewonder karakteristieke villa’s, oude abdijen, kerken en kastelen die tussen de wijngaarden verstopt liggen.

Eeuwenlang is het gebied door de mens gevormd en aangepast waardoor een bijzonder dambordlandschap is ontstaan. Maak een stop bij een wijnhuis of bij een van de vele uitstekende restaurants en proef de meest geliefde en beroemde wijnen van Italië in combinatie met een lokale kaas, wat vleeswaren of een uitgebreid diner. De geuren en kleuren van de Prosecco-heuvels zijn sinds 2019 erkend door UNESCO.

Dolomieten van de Veneto

We sluiten onze trip af in een gebied dat 142.000 hectare groot is. We hebben het over de Dolomieten waarvan men zegt dat het een van de mooiste berglandschappen ter wereld is. Eigenlijk zijn het negen bergmassieven die worden onderbroken door valleien en rivieren. Dit is het domein voor avonturiers en liefhebbers voor het buitenleven. De keuze voor een goede bergbestemming is enorm groot. De Dolomiti d’Ampezzo en het Parco delle Dolomiti Bellunesi zijn twee bekende natuurparken met een uitgebreid netwerk aan paden in een ongerept berglandschap.

We rijden langs charmante bergdorpen met mooie balkons vol bloemenpracht. We passeren beekjes, dichte bossen, alpenweide en majestueuze bergtoppen. Een onvergetelijk natuurspektakel is te bewonderen tijdens zonsondergang wanneer de bleke bergen een roze gloed krijgen. Dit fenomeen wordt ook wel in het dialect ‘enrosadira’ genoemd wat letterlijk ‘roze’ betekent. De ruige natuur is werkelijk wonderschoon en sinds juni 2009 heeft UNESCO de Dolomieten op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Wij zetten koers naar de ‘koningin van de Dolomieten’ oftewel Cortina d’Ampezzo. Het bergstadje ligt in een spectaculaire groene vallei en wordt omringd door een krans van imposante bergen waarvan sommige meer dan 3000 meter hoog zijn. Cortina staat synoniem voor skiën, maar zomers kun je er ook fantastisch wandelen of mountainbiken.

Vanuit het hart van de Dolomieten kijken we terug op een fascinerende reis langs maar liefst acht UNESCO sites die de regio Veneto rijk is. Deze trip stelt je in staat om kennis te maken met deze buitengewone gevarieerde regio.

2 reacties op “Een UNESCO reis door Veneto (deel II)

  1. Jan Nijenhof

    Uit de beschrijving wordt nog weer eens duidelijk, dat Venetie niet voor niks een stedebouwkundig en architectonisch wereldwonder is. Ook op het gebied van moderne cultuur draagt Venetië haar steentje bij. De Biënnale van Venetie laat het ene jaar moderne kunst zien in al zijn aspecten. In het andere jaar is er de filmbiënnale, het Filmfestival van Venetië, dat richtinggevend is voor hetgeen over de hele wereld in de bioscopen te zien is.
    Niet te missen voor opera- en muziekliefhebbers is een voorstelling in het wereldberoemde Teatro “La Fenice”, sedert 1792.

    • Absoluut! Van 2013 tot 2020 hebben wij dit prachtige wereldwonder bijna maandelijks kunnen bezoeken en van al deze facetten kunnen genieten. Ongelooflijk, dat na zoveel bezoeken aan deze karakteristieke stad het nog steeds niet verveeld en dat er bij elk bezoek weer iets nieuws is ontdekt. Alleen al bij het zien van de skyline van Venetië gaat je hart sneller kloppen. Reden om in 2022 de Biënnale Arte, van 23 april tot 27 november, en deze fantastische stad opnieuw te bezoeken. Het Teatro “La Fenice” is het gehele jaar te bezoeken en ook zonder voorstellingen steeds weer een bezoek waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.