Le Marche Roadtrip

Een reis door de Montefeltro (deel I)

De Montefeltro is een ongerept gebied in het noorden van de regio Le Marche dat zich uitstrekt over de grenzen van Emilia-Romagna, Umbrië en de Republiek van San Marino. Het Montefeltro-gebied staat bekend om zijn pittoreske stadjes en slaperige dorpen omringd door liefelijke heuvels, maar ook ruig terrein. Deze regio bevindt zich op een kruispunt van historische wegen en is rijk aan kunst, cultuur en eeuwenoude tradities.

De vele kastelen en middeleeuwse vestingwerken vertellen een lange geschiedenis van voortdurende gevechten. Nieuwsgierig en altijd op zoek naar mooie autotrips betreden we de historische paden van een fascinerend gebied. Pronkjuweel van de Montefeltro is Urbino, ons startpunt van deze reis die ons verder voert langs charmante dorpen en eindigt in het versterkte bolwerk Gradara.

Korte geschiedenis van Montefeltro

De Montefeltro ontstond in roerige tijden rond 1154 toen rivaliserende koninkrijkjes, de Montefeltro van Urbino en de Malatesta van Pesaro, voortdurend strijd voerden en zich tegen het pausdom keerden. Het is een land van grote helden, samenzweringen, een rijk verleden, van veldslagen en veroveringen. Het beroemdste familielid was de heer van Urbino, Federico da Montefeltro (1422-1482), een van de meest artistieke landheren van de renaissance die de grootste dichters, geleerden en kunstenaars om zich heen verzamelde. Hij veranderde ‘zijn’ stad Urbino in een van de mooiste renaissance steden van het land en is niet voor niets verkozen tot UNESCO-Werelderfgoed.

Urbino

Urbino is de ‘culturele hoofdstad’ van de Montefeltro dankzij de vele architecturale hoogstandjes uit de Renaissance. Het oude stadje is gebouwd op twee heuvels en een wandeling over de geplaveide staatjes en trappen is soms een hele klim. Hoge bakstenen huizen, elegante architectuur, grote pleinen en open ruimtes vormen de basis van de ‘bijna volmaakte stad’ zoals de renaissancekunstenaars zich het hadden voorgesteld.

Montefeltro  Urbino

Majestueus is het uitzicht op de kathedraalkoepel en Palazzo Ducale met zijn slanke en elegante vorm van zijn buitengevel en twee torentjes. Tegenwoordig huisvest het kasteel de nationale gallerie van de Marche met werken van Titiaan, Rafaël, Botticelli, Piero della Francesca en Bellini.

Het centro storico heeft een levendig centrum, mede vanwege de vele studenten die het huisvest. Hoge bakstenen huizen domineren het straatbeeld en smalle straatjes leiden naar pittoreske hoekjes van het ommuurde stadje. We passeren fraaie patriciërspaleizen en mooie portalen. De elegantie en stijl van de gebouwen hebben hun renaissance charme behouden. De stad is ook een herinnering aan de kunstenaar Rafaël, wiens geboortehuis is opengesteld voor gepassioneerde bezoekers.

We laten het ‘openluchtmuseum’ achter ons en rijden over groene heuvels en langs beboste hellingen, waar af en toe silhouetten van forten er zo nu en dan proberen bovenuit te steken. Ze werden gebouwd om bescherming te bieden tegen aanvallende indringers, maar werden ook gebruikt als paleis van feodale heren. Ze symboliseerden macht en rijkdom in turbulente tijden. Het tijdloze landschap is een lust voor het oog en vreemde merkwaardige rotsachtige vormen accentueren de skyline.

Frontino

In de verte is onze volgende bestemming al te zien. Bovenop een rotsachtige uitloper valt het dorp Frontino op dat wordt omringd door de groene valleien en heuvels die tot het natuurpark Sasso Simone en Simoncello behoort. Het is de kleinste gemeente in de provincie Pesaro en Urbino. Het dorp stond al een tijdje op de planning om te bezoeken en waar we veel over hebben gehoord. De sfeer is haast sprookjesachtig met zijn bloemrijke straatjes en imposante toren midden in het dorp. Het monument is volledig bedekt met wijnstokken waarvan de bladeren van seizoen tot seizoen veranderen van kleur.

Het dorp geniet van panoramische uitzichten over een eindeloze horizon. Niet voor niets staat Frontino op de lijst van ‘I borghi più belli d’Italia’. Waar je ook kijkt, ieder hoekje is nog fraaier dan de andere en stoppen met fotograferen is een uitdaging.

Niet alleen de Montefeltro is bewaker van prachtige middeleeuwse dorpen, maar de gehele regio. Le Marche is een van de topaanvoerders met zijn 29 dorpen die erkend zijn door de organisatie I Borghi più belli d’Italia, oftewel de mooiste dorpen van Italië. Bovenop de heuvels beschermen ze binnen hun ouden stenen muren vaak een eeuwenoude geschiedenis.

Allemaal verschillend, allemaal mooi en lijken de wijzers van de klok altijd te vertragen. Voor ons zijn ze een reis terug in de tijd en waar de inwoners bezoekers verwelkomen die op zoek zijn naar authenticiteit, maar ook om er lekker te kunnen eten en drinken. Zo ook onze volgende stop die we bereiken na een reeks haarspeldbochten in het achterland van de Montefeltro.

4 reacties op “Een reis door de Montefeltro (deel I)

  1. Leenaers Roland

    Lijkt mij zeer mooi ,dit stond normaal dit jaar op programma vermits we al overal in italiė zijn geweest .eigenaardig maar Le Marche altijd links laten liggen maar wil het nu in het najaar ontdekken want juni word het de Levante kust,ik wil er meer over weten eer ik vertrek en wil nu al de nodige informatie over kust maar vooral het binnenland vergaren van Le Marche

  2. Alex Van den Berg

    De streek al verschillende keren bezocht, is een echte aanrader qua cultuur, natuur, uitzichten, leuke dorpjes en wat grotere streken en meestal in het groen en heuvelachtig. Er is steeds iets te ontdekken en voorlopig nog weinig toeristen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.