Le Marche Roadtrip

Een reis door de Montefeltro (deel II)

In het noorden van de regio Le Marche, tussen de Adriatische Zee en de Centrale Apennijnen bevindt zich het gebied Montefeltro. Om precies te zijn, in de provincie Pesaro-Urbino. Het is een streek van zeldzame schoonheid en een eeuwenoude geschiedenis. Ruwe bergachtige contouren, maar ook groene heuvels die geleidelijk afdalen naar de Adriatische Zee, tekenen het landschap. Bochtige wegen verbinden historische dorpen en na elke bocht wacht een nieuw landschap om van te genieten. Onze reis begon in het UNESCO-stadje Urbino, het kloppend hart van het hertogdom Montefeltro en brengt ons uiteindelijk via de mooiste dorpen van deze streek naar Gradara.

Macerata Feltria

Op een hoogte van 321 meter boven zeeniveau kijkt het dorp Macerata Feltria uit over het fraaie achterland van de regio. Gezien de kleine omvang hebben er nooit veel mensen gewoond en zijn daardoor de sporen uit het verleden goed bewaard gebleven. Langs de straatjes staan prachtig gerestaureerde huizen en bakstenen monumenten.

Montefeltro Macerata Feltria

Het middeleeuwse dorp is te verdelen in twee gedeelten, een kasteel en de daaronder gelegen borgo. Binnen de stadsmuur staan twee gotische kerken, maar het zijn de archeologische opgravingen die een middeleeuwse necropolis vormen met overblijfselen van thermale baden die het dorp uniek maken. De Romaanse kerk van San Cassiano is gebouwd op een oude tempel gewijd aan Saturnus, wat volgens historici betekent dat de oorsprong van het dorp teruggaat tot de Romeinse tijd.

Een wandeling over het aangelegde pad vanuit het dorp brengt je naar een klein kunstmatig meer. We zetten koers naar Monte Grimano Terme.

Monte Grimano Terme

Monte Grimano Terme heeft zich ontwikkeld rondom een kasteel dat niet meer bestaat. Dagdromend wandelen we door de smalle steegjes die zich vertakken naar pleintjes en schitterende uitzichten. De naam van het dorp verwijst naar het zwavelhoudende water uit de omgeving, dat al bekend was in de middeleeuwen en afkomstig is van de Monte San Paolo. Het symbool van het dorp is de 15e -eeuwse klokkentoren met zijn enorme omvang. Een neoklassiek architectonisch juweel is de parochiekerk van San Silvestro.

Wie gebruik wil maken van het geneeskrachtige water kan terecht in de spa Erba Viva Health Centre, gelegen op de top van een heuvel op 900 meter boven zeespiegel, met een buitengewoon mooi panorama. 

Dichtbij Monte Grimano Terme bevindt zich de ruïne van een tweede kasteel, Monte Tassi, dat hier in de middeleeuwen verrees. Volgens oude documenten is het gebouwd bovenop een Romeins dorp.

Gastronomie

Naast zijn karakteristieke dorpjes is de Montefeltro ook beroemd om zijn eten en wijn op basis van streekproducten en boerentradities. De culinaire tradities zijn net zo divers als de mensen, die aandacht besteden aan de kwaliteit van lokale producten en hun recepten. De keuken bestaat uit een grote verscheidenheid aan vleeswaren, kazen, soepen en pasta’s, terwijl meer naar de kust overheerlijke visgerechten worden gemaakt. Het proeven van streekproducten is voor ons altijd een hoogtepunt tijdens het verkennen van een streek. Specialiteit van Monte Grimano Terme is truffeltagliatelle met een biologische wijn.

Le Marche produceert een groot aantal wijnen, waaronder 13 soorten DOC-wijnen. De belangrijkste van Montefeltro zijn Sangiovese dei Colli Pesaresi DOC en Bianchello del Metauro DOC. De kersenwijn Visner en de zoete wijn Santagiolino zijn andere streekspecialiteiten.

Gradara

We rijden verder door de heuvels richting de kust en wanneer we af en toe een glimp opvangen van de Adriatische Zee weten we dat onze eindbestemming niet ver meer is. In Gradara wordt alles herinnerd aan het tragische en aangrijpende liefdesverhaal van Paolo en Francesca, beiden vermoord wegens overspel, opgetekend in Dante’s Goddelijke Komedie. Maar het bolwerk is ook de zetel geweest van ander verhalen. Zoals over oorlogen tussen de pauselijke staat en de Montefeltro-familie en over hofintriges van andere machtige families die geheerst hebben over het gebied.

Gradara is een groot contrast met de voorgaande dorpen waar je bijna niemand op straat tegenkomt. Zo kan het in Gradara op sommige tijden erg druk zijn en zul je niet de enige zijn die een wandeling langs de muren maakt, een bezoek brengt aan een van de winkeltjes of plaats neemt in een restaurant. Het kasteeldorp is doordrinkt van middeleeuwse sferen en elke steen lijkt te verwijzen naar een fascinerend verleden. Het bolwerk wordt omarmd door een 14e -eeuwse stadsmuur met puntgave torens en kantelen. Net als de vorige dorpen staat Gradara eveneens op de lijst van ‘I borghi più belli d’Italia’.

Wanneer we het ‘kasteeldorp van Paolo en Francesca’ achter ons laten kunnen we niet anders dan terugkijken op een indrukwekkende tocht door een nog relatief onontdekt gebied. Iedere reiziger zal geboeid zijn van de middeleeuwse gehuchten, dorpen en kastelen, maar ook de bergpaden en de onverwachte panorama’s.

Buiten de gebaande paden, maar toch niet helemaal afgelegen of ontoegankelijk, is de Montefeltro een aantrekkelijke streek voor liefhebbers die cultuur, geschiedenis en gastronomische verrassingen omarmen.

1 reactie op “Een reis door de Montefeltro (deel II)

  1. Die foto’s doen me wegdromen, heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.