Puglia Roadtrip

Salento agenda, een route langs een paradijselijke kust (deel I)

Salento is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire kustbestemmingen van Italië. Deze streek, gelegen in het meest zuidelijk deel van de regio Puglia, biedt twee verschillende kusten, de Ionische en de Adriatische. De kustlijn bestaat uit kalksteenrotsen en prachtige stranden die veelvuldig worden geprezen om hun schoonheid. De zee kleurt van licht turkoois naar kobaltblauw en alle tussenliggende blauwtinten.

Witte huizen met uitzicht op zee en barokke meesterwerken sieren de straten. Het is een grondgebied waar eeuwenlang ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen verschillende culturen. De culturele smeltkroes is van zeldzame charme waarvan de invloeden zijn terug te zien in de traditionele gastronomie en folklorische tradities. Het is de rode aarde die oude olijfbomen omarmt en waar men de taranta danst. Laat je net als ons betoveren door deze magische plaats die uniek is in de wereld. Wij nemen je mee langs een route die bij ons een diepe indruk heeft nagelaten.

Salento  Puglia

De exacte geografische grens is niet geheel duidelijk, maar we kunnen zeggen dat Salento de gehele provincie Lecce omvat, een groot deel van de provincie Brindisi en het zuidelijk deel van Tarante. De beste manier om de streek te verkennen is per auto. Direct vallen de gigantische rijen olijfbomen op. Ze zijn een meesterwerk van moedernatuur, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn. Stenen muurtjes vormen een scheidslijn tussen boom- en wijngaarden.

Lecce, barok hoogtepunt

Zelfs als je alleen naar Salento gaat voor de zee, is een reis niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de stad Lecce. Hoewel het de bijnaam ‘het Florence van het Zuiden’ heeft, zijn ze totaal niet met elkaar te vergelijken. De uitbundige barokke architectuur is om sprakeloos van te worden. Geen andere Italiaanse stad heeft zoveel barokke kerken, paleizen en poorten. Opgetrokken uit lokaal zachtgeel kalksteen is er een buitengewoon artistiek erfgoed nagelaten uit de 17e eeuw, toen Lecce door Spanje werd bestuurd. Overdadige versieringen en flamboyante reliëfs sieren de gevels van barokke paleizen en de vele pleinen lijken wel op een filmset.

Piazza del Duomo, de basiliek van Santa Croce, de kathedraal van Santa Maria Assunta en het Romeins amfitheater zijn slechts enkele hoogtepunten. Maar het is niet alleen de barok die Lecce kenmerkt. Ook het bruisende nachtleven maakt deze stad populair.

Otranto, de stad van de martelaren

Een van de mooiste kustplaatsen is Otranto, de stad van de martelaren. Dit meesterwerk van Salento bevindt zich op het meest oostelijke puntje van het schiereiland. Het kleine vestingstadje wordt gedomineerd door het Aragonese kasteel, ook wel Forte a Mare genoemd. Het werd gebouwd in opdracht van Ferdinand van Aragon tien jaar na het bloedbad van de Turken die in 1480 meer dan 800 inwoners hebben gedood, omdat zij na de belegering weigerden zich tot de islam te bekeren. De botten en schedels van ‘de martelaren van Otranto’ bevinden zich in de kathedraal. Achter het altaar ligt de steen die werd gebruikt voor hun onthoofding. Bijzonder mooi is het grote mozaïek op de vloer, gemaakt door de monnik Pantaleone tussen 1163 en 1165.

Het oude dorp slingert zich rond het kasteel, een wirwar van straatjes, elegante gebouwen, kerken en fraaie panorama’s. Vlakbij vind je de mooiste stranden van Salento, waaronder de Baia dei Turchi, een buitengewone plek na het passeren van een prachtig dennenbos.

Santa Cesarea Terme

Direct gelegen aan de kust is het zwavelrijke water, dat de thermale baden van Santa Cesarea voedt, al eeuwenlang beroemd om zijn geneeskrachtige werking. Het water komt uit vier natuurlijke grotten, Fetida, Sulfurea, Gattulla en Solfatara. Het spacomplex bestaat uit een hotel, een thermaal bad en het Caicco-strand.

Villa Sticchi is het eerste wat ons opviel toen we het plaatsje binnenreden. Het werd gebouwd in de vroege jaren van de vorige eeuw. Opvallend is de paarsrode koepel en de dubbele toegangstrap. Villa Raffaella staat te pronken langs de hoofdstraat en werd in dezelfde periode gebouwd in Art Nouveau-stijl. Een wandeling door het plaatsje bestaat onder andere uit het beklimmen van trappen die je naar het bovenste deel leiden.

Langs de kust staan oude wachttorens, gebouwd door Karel V om de kust te verdedigen tegen barbaarse invallen. Torre Miggiano is de bekendste, waar je een duik kan nemen in de nabijgelegen baai. Het zijn hier vooral de stranden met kliffen die kenmerkend zijn voor het gebied.

Specchia

Landinwaarts bevindt zich een van de mooiste dorpen van Italië, Specchia. Witte trappen verbinden smalle kronkelende straatjes met elkaar. Piazza del Popolo wordt omringd door prestigieuze paleizen en de grote kerk. Castello Risoli werd in 1500 omgevormd tot een adellijk paleis. Bijzonder zijn de ondergrondse oliemolens, die getuigen dat Specchia een belangrijk centrum voor de productie van olijfolie was. Ze bevinden zich drie meter onder de grond om een constante temperatuur van 20 graden te behouden. Via georganiseerde rondleidingen zijn ze te bezichtigen.

Foto @antonio_indino13

0 reacties op “Salento agenda, een route langs een paradijselijke kust (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.