Puglia Roadtrip

Salento agenda, een route langs een paradijselijke kust (deel II)

Salento is een streek in het diepe zuiden van Italië, regio Puglia, waar de zon het hele jaar schijnt. Hier komen de warme roodtinten van de aarde, de groentinten van de olijfbomen en de blauwtinten van de zee bij elkaar. Eeuwenoude dialecten worden er gesproken in de dorpen en overheerlijke geuren van traditionele gerechten vullen de straatjes. De streek is een smeltkroes van culturen en tradities die zijn voortgekomen uit de verschillende volkeren die hier eeuwenlang geleefd hebben.

In het eerste deel zijn we gestart in Lecce, om vervolgens door te reizen naar de historisch kustplaats Otranto. Via thermale baden en het charmante dorp Specchia vervolgen we onze reis langs de Salentijnse kust.

Santa Maria di Leuca, waar het land eindigt

Leuca bevindt zich op het zuidelijkste puntje van Salento en wordt al eeuwenlang gedefinieerd als ‘finibus terrae’, waar het land eindigt. Het is een plek waar twee zeeën, de Adriatische en de Ionische, samen kamen. De kustlijn is hier een aaneenschakeling van imposante kliffen met grotten en inhammen. In geheimzinnige zeegrotten zijn op sommige wanden Griekse en Latijnse inscripties te bewonderen. Zonnestralen en verschillende kleurnuances maken het tot een magische ervaring.

De strategische positie van Leuca was voor verschillende volkeren een rede om het in bezit te nemen. Het plaatsje ligt aan de voet van een lange uitloper. De basiliek is een bestemming voor pelgrims, omdat het beschouwd wordt als een van de plaatsen om de hemel te bereiken. Het heiligdom domineert de baai van Punta Meliso. Ooit stond hier een tempel gewijd aan Minerva. Een ander beroemd punt is die van de 48 meter hoge vuurtoren, aan de andere kant van de baai, die meer dan 100 meter boven zeeniveau rijkt en al sinds 1866 boten begeleidt op hun weg van de ene naar de andere zee.

Gallipoli, mooie stad

Gallipoli is een plaats van grote schoonheid. Wie de brug oversteekt, die de nieuwe stad verbindt met de oude borgo, maakt een stap terug in de tijd. Witte huizen en bloemrijke straatjes maken het tot een van de mooiste kustdorpen van Zuid-Italië. Net als veel andere kustplaatsen, heeft Gallipoli door de eeuwen heen verschillende volkeren gehuisvest. Het enorme kasteel getuigt van de strategische positie van het plaatsje.

Het oude Gallipoli ligt op een kalkstenen eiland. De naam komt van het Griekse Kale Polis dat ‘mooie stad’ betekent. Het is een welverdiende naam en er zijn prachtige kerken en monumenten te bewonderen. Artistieke en architectonische schoonheden sieren het historisch centrum. Opvallend is de barokke stijl van kerken en paleizen. De belangrijkste kerk is gewijd aan Sant’Agata, gebouwd tussen 1629 en 1696.

Deze parel aan de Ionische Zee trekt veel strandaanbidders, want witte stranden liggen beschut door dikke mediterrane struiken en worden schoongespoeld door blauw helder zeewater. Een van de mooiste stranden zijn Baia Verde, Punta della Suina en Punta Pizzo.

Nardò, een triomf van barokke monumenten

Nardò werd al bewoond door de Messapi, een bevolking die zich hier al had gevestigd voor de komst van de Grieken en Romeinen. Het oude stadje is een triomf van barokke monumenten. Grote indruk maken de pleinen, paleizen en kerken. Het historisch centrum en Piazza Salandra zijn veelvuldig gebruikt als filmset. Opvallend is de enorme hoge zuil van de Onbevlekte Ontvangenis. De 19 meter hoge torenspits werd gebouwd ter herinnering aan de verschrikkelijke aardbeving van 1763. Palazzo della Magistrates Court met zijn zeven witte imposante marmeren zuilen en Palazzo del Sedile, verrijkt met talrijke barokke decoraties, zijn een bezichtiging waard.

Niet ver van Nardò ligt Santa Maria al Bagno, een kustplaatsje waar wij een maand hebben doorgebracht. Het kleine strand en de mooie boulevard trekken veel bezoekers. Het omringende gebied staat bekend om zijn kliffen en bossen. Voor een aangename wandeling door de natuur tippen we graag Porto Selvaggio met vergezichten op een kristalheldere zee.

Porto Cesareo, paradijslijk mooi

Porto Cesareo mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Salento. Een 17 km lang hagelwit strand met helder zeewater wordt begrensd door duinen. Iedereen zal zich verbazen over de duizend tinten kleurnuances van wit tot blauw, van groen tot turkoois. Het paradijselijke strand behoort tot de mooiste van Europa.

De gerenommeerde badplaats met zijn smalle straatjes lijkt zomers overdag wel verlaten, maar wanneer ‘s avonds de temperaturen dalen het tot leven komt. De Torre Cesarea werd gebouwd in 1570 en diende als uitkijkpost tegen aanvallende Saracenen. Het is niet de enige toren langs de kust, want ze zijn talrijk aanwezig.

Salento

Porto Cesareo is een mooie afsluiting om te genieten van een prachtig stuk Salentijnse kust. Proef hier de overheerlijke keuken in een van de vele trattoria’s. Natuurlijk is vis veelvuldig aanwezig. Garnalen en zee-egel zijn lokale lekkernijen, maar ook gevulde inktvis en tal van andere zeevruchten. Aubergines, tomaten, courgettes en paprika’s worden op verschillende manieren bereid, net als olijven. Natuurlijk mogen pasta’s niet ontbreken in deze opsomming.

Salento

De prachtige kust is altijd dichtbij wanneer je Salento bezoekt. Met de mooiste stranden, historische dorpen en de prachtige kunststad Lecce is het een fascinerend gebied. Het is niet verwonderlijk dat Salento is uitgegroeid tot een van de topbestemmingen in Italië.

0 reacties op “Salento agenda, een route langs een paradijselijke kust (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.