Roadtrip Umbrië

5 inspirerende routes in Umbrië

Uitzicht op het stadje Assisi in Umbrië

Inspirerende routes in Umbrië kunnen er volop gemaakt worden. De regio Umbrië staat bekend om zijn pittoreske oude dorpen, kastelen, abdijen, kunstenaars, glooiende heuvels, bergen en heiligen. Behalve strand en zee heeft het alles in huis voor een topbestemming onder de Italiaanse zon.

Umbrië beschikt over enkele beroemde plaatsen. Zo zijn de Marmore-watervallen de hoogste van Europa, maar heeft het ook tal van middeleeuwse dorpen die vele harten hebben gestolen. Spello, Bevagna, Montefalco, Narni en Todi zijn slechts enkele van een reeks pittoreske borghi. Glooiende heuvels gaan naadloos over in bergen, zoals het Sibillini-gebergte met zijn gekleurde bloementapijten bij Castelluccio di Norcia.

routes in Umbrië

Maar Umbrië is ook Assisi, de stad van San Francesco, waar kunst, geschiedenis, geloof en architectonische meesterwerken te vinden zijn. Perugia is het culturele centrum van de regio met al zijn festivals. Sinds de Etrusken was deze stad al een belangrijk centrum van de Tiberina-vallei. Mede dankzij de vele buitenlandse studenten is Perugia een bruisende stad vol verrassingen.

Wij tippen je enkele inspirerende routes in Umbrië, uitermate geschikt voor een paar dagen cultuur, natuurschoon en heerlijk eten.

Assisi en omgeving

Assisi is een schatkamer van kunst met een diepe spirituele charme. Architectonische schoonheden sieren het historisch centrum en kerken herbergen de meest mooie fresco’s. Smalle straatjes zoeken hun weg omhoog naar het kasteel, gebouwd op de berg Subasio. Het leven van de heilige San Francesco wordt prachtig uitgebeeld door de fresco’s van Giotto en Cimabue.

routes in Umbrië Assisi

Wie zich verder weg beweegt van de Franciscaanse paden, raden we aan een bezoek te brengen aan het mooie Trevi met een goed bewaard historisch centrum.  Bevagna is een ander dorp die net als veel Umbrische dorpen bestaat uit middeleeuwse architectuur. Tot slot is een wandeling door de bloemrijke straatjes van Spello met zijn honingkleurige huizen een must. Het huisvest talrijke getuigenissen uit de Romeinse en Renaissanceperiode, waaronder een Romeins amfitheater, de muren van Augustus en Porta Urbica en Porta Venere. 

routes in Umbrië Trevi

Perugia en het Trasimeense Meer

De hooggelegen stad Perugia is gemakkelijk bereikbaar via roltrappen die je moeiteloos van de parkeerplaats naar boven brengen. Eenmaal in het historisch centrum zal je worden betoverd door de kathedraal, Corso Vannucci, het Palazzo dei Priori, de Fontana Maggiore, de Etruskische boog en het Romeinse aquaduct. Om de omgeving te verkennen kun je een uitstapje maken naar het mooie dorp Corciano of Deruta, bekend om zijn handgemaakte keramiek.

routes in Umbrië Perugia

De groene vegetatie van Umbrië weerspiegelt ook in het kalme water van het nabijgelegen Trasimeno meer. Aan de oevers kijken schilderachtige dorpjes uit over het diepblauwe water. Restaurants serveren vers gevangen vis uit het meer of je kunt er een wandeling maken en met een veerboot naar het eiland Maggiore gaan. Verschillende wandelpaden leiden bezoekers naar olijfbomen, cipressen, populieren en mediterraan struikgewas. Een van de mooiste borghi is Castiglione del Lago, gebouwd op een kalkstenen uitloper. Het dankt zijn naam aan het machtige fort gebouwd in de 13e eeuw en staat bekend als het Castello del Leone. Andere mooie locaties zijn Passignano sul Trasimeno en Tuoro sul Trasimeno.

La Valnerina

La Valnerina is een schaduwrijk gebied met veel bossen en natuurschoon die de slaperige dorpen omarmen. Zo rustig de straatjes zijn, zo onstuimig en luidruchtig is de Marmore-waterval, de hoogste kunstmatige waterval van Europa. Het is een van het meest indrukwekkende werk van waterbouwkunde ontwikkeld door de oude Romeinen. Het is de rivier Velino die leven geeft aan de waterval, gelegen in het Nera-rivierpark dat eeuwenoude bossen herbergt. Verschillende paden brengen wandelaars naar panoramische punten. Voor een portie adrenaline gaan avonturiers raften. In het nabijgelegen Piediluco-meer, waar de rust terugkeert, kun je een boottochtje maken over het kalme water.

Een van onze favoriete dorpen van deze omgeving is Narni met zijn middeleeuwse straatjes en verborgen wereld onder de stad. Overblijfselen van het Romeinse Rijk tot aan de Middeleeuwen zijn hier terug te vinden. Amelia is een ander lieflijk dorp dat een bezoek waard is.

Spoleto en Todi

Het charmante stadje Spoleto dateert uit de middeleeuwen en heeft een rijk artistiek erfgoed. De kathedraal is ongetwijfeld een van de hoogtepunten met een schitterende gevel, daterend uit het jaar 1000 en indrukwekkende fresco’s van Pinturicchio en Filippo Lippi. Vanwege de strategische ligging is het stadje veelvuldig veroverd en hebben verschillende volkeren hun stempel gedrukt op het erfgoed.

Bijzonder fraai is Todi, eveneens met een middeleeuwse kern waar de centrale piazza het draaipunt was van het dagelijks en bestuurlijk leven. Omringd door een enorme kerk en belangrijke gebouwen vormden de piazza het middelpunt voor de meeste inwoners. Hier werd handelgedreven op de markt en kwam men voor een praatje of om het laatste nieuws uit te wisselen. Wie door de straatjes op onderzoek uitgaat, ontdekt vele andere fraaie palazzo’s en heiligdommen.

Orvieto en omgeving

Tot slot is Orvieto en omgeving een van onze mooiste bestemmingen van deze regio. Het is een van de oudste steden van Italië en werd al in de 9e eeuw v.Chr. bewoond door de Etrusken. Het historisch centrum is gebouwd op een plateau en kijkt uit over de omringende groene heuvels. De kathedraal, het ondergrondse Orvieto en de bron van St. Patrick zijn slechts enkele hoogtepunten.

Monteleone d’Orvieto ligt niet ver van Orvieto en wordt omringd door glooiende heuvels en een schitterende natuur. Dankzij zijn bijzondere gunstige geografische ligging trok het rijke families en feodale heren om het in handen te krijgen. Een enorme poort geeft toegang tot de historische kern bestaande uit mooie palazzo’s en nauwe klinkerstraatjes. Niet veel verder ligt Città della Pieve, opgetrokken uit baksteen met uitzicht op de Val di Chiana. In de kathedraal hangen schilderijen van de schilder Perugino.

Deze inspirerende routes in Umbrië zijn enkele suggesties van korte routes om te genieten van de weelderige groene natuur, oude paden en bestemmingen doordrenkt met culturele, artistieke en gastronomische emoties.

0 reacties op “5 inspirerende routes in Umbrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.