Campania Roadtrip

Een UNESCO reis door Campanië (deel I)

Italië is recordhouder wat betreft UNESCO-Werelderfgoedlocaties. UNESCO definieert zijn Werelderfgoed als plaatsen ‘van uitzonderlijke universele waarde voor de mensheid’ en probeert dit erfgoed te beschermen voor toekomstige generaties. Verspreid door de laars vind je een eindeloze reeks aan bezienswaardigheden. Van historische steden en dorpen tot oude ruïnes tot schitterende kunst en architectuur. Wij maakten een UNESCO reis door Campanië.

Een reis langs verschillende UNESCO sites in de zuidelijke regio Campanië is gevarieerd en gaat langs een koninklijk paleis, een wereldstad vol contrasten, ’s werelds bekendste archeologische vindplaats en een adembenemende kustlijn.

Koninklijk paleis van Caserta

Tijdens een van onze eerste reizen naar het diepe zuiden van Italië, hadden we als tussenstop Caserta. Hier vind je een van de mooiste paleizen van Italië, het koninklijk Paleis van Caserta dat sinds 1997 op de UNESCO-lijst staat.  Het was de koning van Napels, Karel van Bourbon, die in 1750 de opdracht gaf om een paleis te bouwen die het paleis van Versailles en het koninklijk paleis van Madrid moest overtreffen.

Foto @polamm

Het paleis is spectaculair als je het van veraf ziet. Aanvankelijk werd gedacht om het complex in de hoofdstad Napels te bouwen, maar Caserta werd uiteindelijk gekozen omdat het in het achterland beter beschermd kon worden tegen vijandelijke aanvallen. Het project werd toevertrouwd aan de architect Luigi Vanvitelli die ook de taak kreeg om er een park bij aan te leggen. De eerste steen werd geplaatst in 1752 en de bouw werd later in 1774 overgedragen aan Carlo, de zoon van de inmiddels overleden Luigi Vanvitelli. Na bijna 100 jaar werd de bouw voltooid in 1845.

De opdracht was voltooid en de cijfers vertellen de grootsheid van het gehele werk. Zo is het park 120 hectare groot en is het paleis 249 meter lang, ruim 37 meter hoog en telt het 1200 kamers met 1742 ramen.

Eerst betraden we de indrukwekkende trappen met twee majestueuze marmeren leeuwen. We bezochten diverse vertrekken en betraden de schitterende troonzaal. Daarna wandelden we door het immens grote park, een voorbeeld van een 18e -eeuwse Italiaanse tuin met uitgestrekte grasvelden, bloembedden en enorme fonteinen met prachtige ornamenten. Achterin vind je de beroemde Giardino Inglese (Engelse tuin) met eveneens watervallen en exotische flora.

Historisch centrum van Napels

Een bezoek aan het historisch centrum van Napels betekent een reis door de tijd van meer dan 2000 jaar. Het is een schatkamer vol geschiedenis en architectuur en staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze stad vol contrasten werd gesticht als Neapolis door Griekse kolonisten in 470 v.Chr. en heeft daarna verschillende volkeren gehuisvest die allemaal weer hun stempel hebben gedrukt. Het centro storico verzamelt artistieke stijlen en invloeden van opeenvolgende overheersers.

Tijdens onze eerste kennismaking met Napels werden we overdonderd door de energie van de stad. Chaotisch, ruig en lawaaiig tegelijk. Ondanks het relaxte en de ontspannen mentaliteit van de inwoners bruist het van het leven. Zelfs als je veel Italiaanse steden hebt bezocht, is Napoli met geen ander te vergelijken. Bereid je dus voor op het uitbundige, kleurrijke en rumoer van deze Zuid-Italiaanse metropool.

Hoogtepunten van Napels

Napels houdt al je zintuigen bezig. Hoogtepunten zijn de weelderige kerken en kastelen, musea van wereldklasse en dan is er nog de wirwar van straatjes met al het wasgoed dat wappert tussen de gevels. Traditionele koffiebars en restaurants lijken altijd hun deuren geopend te hebben en dan is er nog het ondergrondse Napels. Spaccanapoli staat vol met ambachtelijke winkels en je kunt er het echte bruisende leven van de stad ervaren.

Napels staat bekend om zijn culinaire specialiteiten en is de geboorteplaats van ’s werelds meest bekende gerecht, pizza! Verwen jezelf met heerlijke lokale pastagerechten of met alles wat uit zee komt. Daarnaast vinden wij hier de koffie en het gebak oh zo lekker! De diverse zoetigheden zijn niet te weerstaan. Soms lijkt het wel of alles hier lekkerder is dan elders. Napels is onmogelijk om in één keer te leren kennen.

We laten de bruisende stad aan zee achter ons en reizen door naar misschien wel ’s werelds bekendste archeologische vindplaats, Pompeï.

0 reacties op “Een UNESCO reis door Campanië (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.