Campania Roadtrip

Een UNESCO reis door Campanië (deel II)

De Zuid-Italiaanse regio Campanië is een buitengewone bestemming met een grote verscheidenheid aan belangrijke historische plaatsen. Maar liefst vijf locaties staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Van archeologische vindplaatsen tot artistieke rijkdommen tot adembenemende kusten worden bezocht tijdens deze UNESCO route. We begonnen bij het koninklijk Paleis van Caserta om door te reizen naar de indrukwekkende stad Napels. We reizen verder naar Pompeï en Herculaneum om via de Amalfikust verder af te zakken naar het Nationaal Park Cilento.

Pompeï en Herculaneum

Aan de voet van de Vesuvius ligt het grootste archeologische gebied van Italië dat grote indruk op ons heeft gemaakt. Tot de 16e eeuw was Pompeï volledig vergeten tot het bij toeval werd ontdekt door een architect, andere beweren een boer, die een opmerkelijke vondst deed bij de rivier de Sarno. Maar het was pas in de 18e eeuw dat men daadwerkelijk begon met het blootleggen van de antieke stad, die door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr. geheel werd bedolven met as en lava.

Hoewel Pompeï de beroemdste Romeinse vindplaats in Campanië is, zijn de overblijfselen van het nabijgelegen Herculaneum nog beter bewaard gebleven. Deze site wordt trouwens ook minder druk bezocht en de Villa Oplontis in Torre Annunziata herbergt enkele van de meest spectaculaire oude Romeinse muurschilderingen in de wereld. In 1997 zijn alle drie de locaties opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Pompeï Campanië

Volgens historici was het 24 augustus van het jaar 79 toen Pompeï volledig werd bedekt onder een dikke laag lava en as. In een paar uur tijd werden meer dan 20 duizend inwoners verrast door een inferno van vuur, waarvan naar schatting zo’n 18 duizend mensen het niet meer konden na vertellen. Na drie dagen was de stad zo goed als ‘begraven’ en bleef het meer dan 17 eeuwen verborgen.

Sinds de eerste opgravingen, die met grote zorg zijn uitgevoerd, heeft het geleerden, archeologen en nieuwsgierige bezoekers van over de hele wereld getrokken. In de afgelopen jaren zijn er nog steeds weer nieuwe ontdekkingen gedaan en blijft men onderzoek doen naar de antieke wereld. Laat je verwonderen door delen van muren, opgegraven straten en villa’s, maar ook het grote forum dat het centrum van het sociale en openbare leven vertegenwoordigde. Er is een amfitheater waar gladiatoren hebben gevochten. Er zijn tempels van Jupiter, Isis en Apollo.

Pompeï Campanië

Pompeï is een plaats van kunst, geschiedenis, architectuur, archeologie en cultuur. Het is zo’n plek die je een keer in je leven moet hebben bezocht.

De Amalfikust

De pastelkleurige dorpen langs de Amalfikust zijn wereldberoemd. De kustlijn langs de Golf van Salerno staat sinds 1997 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en omvat maar liefst 13 dorpen (Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Furore, Maiori, Minori, Positano, Praiano, Ravello, Scala, Tramonti en Vietri sul Mare). Zoals door UNESCO omschreven, is de kust van Amalfi een voorbeeld van het mediterrane landschap en van grote en culturele waarde als gevolg van zijn topografie en historische evolutie.

De verscheidenheid en schoonheid van zowel de kust als de dorpen doen je steeds weer versteld staan. Pastelkleurige dorpen klampen zich vast aan de steile en rotsachtige kliffen die direct oprijzen uit het dieplauwe water van de Middellandse Zee. Positano is misschien wel de beroemdste. Indrukwekkend was onze route over de bekende SS163, volgens vele de mooiste kustroute van Europa. De weg slingert langs de grillige kustlijn en je komt ogen te kort. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere.

Positano  Campanië

We passeren kliffen, terrasvormige hellingen bebouwd met wijnstokken en boomgaarden en doorkruizen schilderachtige dorpen. Ooit was de Costiera Amalfitana een belangrijke plek, want Amalfi ontwikkelde zich tot in 839 tot een belangrijke onafhankelijke maritieme republiek. Sindsdien was het een belangrijke speler in de zeevaart en had nauwe contacten met culturen rond de Middellandse Zee waar veel handel mee werd gedreven. Historische monumenten vertellen de rijkdom van deze zeevaartgeschiedenis. Zo is de kathedraal van St. Andrea een hoogtepunt. Het domineert de centrale piazza met zijn hoge stenen trap. Het is een mix van Arabische en Byzantijnse stijl.

Na Atrani klimt de kronkelige weg SS373 naar boven naar Ravello dat wordt gekenmerkt door zijn prachtige villa’s en tuinen met weids uitzicht op zee. De monumenten van het charmante plaatsje getuigen van het glorieuze verleden ten tijde van onder andere de maritieme republiek. Hier heb je geweldige uitzichten op de kustlijn, een toplocatie om te genieten van een voortreffelijke mediterrane sfeer.

Campanië Ravello

Voor de meeste bezoeker stopt het hier, maar dat is jammer, want verder zuidwaarts herbergt Salerno een van de mooiste parken en twee belangrijke archeologische vindplaatsen.

Nationaal park Cilento

De kustlijn van Cilento bevindt zich in het uiterste zuiden van de regio tot de grens met Basilicata. Het hele gebied is bijna 200.000 hectare groot. Het nationaal park Cilento en Vallo di Diano met de archeologische vindplaatsen Paestum en Velia en de Certosa di Padula werden in 1998 opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De Cilento was de grens tussen de Griekse kolonies van Magna Graecia en de inheemse Lucanische en zelfs de Etruskische volkeren. In de middeleeuwen was dit een belangrijk kruispunt voor handel.

Foto @julien_audigier

Naast de Griekse tempels in Paestum en overblijfselen van de stad Velia, is Cilento de thuisbasis van het enorme San Lorenzo klooster. Verspreid door het gebied liggen authentieke dorpen en gehuchten en is het de plek waar traditionele buffelboerderijen de overheerlijke Mozzarella di Bufala Campana DOP produceren.

Deze UNESCO-trip is een goed startpunt om de regio Campanië te verkennen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Maar ook voor degene die het gebied al eerder hebben bezocht, want Campanië blijft je keer op keer verrassen en betoveren.

0 reacties op “Een UNESCO reis door Campanië (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.