Roadtrip Trentino - Alto Adige

Rondreis door Zuid-Tirol (deel I)

Een rondreis door Zuid-Tirol is een traktatie voor elk zintuig. Deze Noord-Italiaanse regio staat bekend om zijn imponerende berglandschap de Dolomieten, UNESCO-Werelderfgoed. Torenhoge bergtoppen weerspiegelen in glasheldere gletsjermeren. Alpenweiden, wijngaarden en bossen omringen schilderachtige dorpen. Het is een regio met twee zielen waar een Germaanse natie nauw samenleeft met de Italiaanse. Er worden hier drie talen gesproken. Op de meeste plaatsen zal je vaker Duits horen dan Italiaans. En dan spreekt een kleine groep nog Ladinisch.

Zuid-Tirol is een perfecte bestemming voor elk seizoen. Omdat het zo’n 300 zonnige dagen per jaar telt, zijn buitenactiviteiten geliefd. Toerskiën en langlaufen is populair in de winter wanneer de skipistes bedekt zijn met sneeuw. De warmere maanden zijn ideaal voor wandelen, fietsen en bergbeklimmen. Wij maakten een rondreis gedurende de herfst wanneer de herfstkleuren exploderen tegen een strakblauwe hemel en de zon ons aangenaam opwarmt.

Zuid-Tirol staat bekend om zijn uitstekende wijnen en overheerlijke gerechten. De kwaliteit van eten en drinken is van een hoog niveau. Vandaar dat er zoveel mogelijkheden zijn om goed te eten. Of je nu in een berghut eet of aan tafel gaat in een van de vele sterrenrestaurants. Je wordt niet teleurgesteld. Wist je dat Zuid-Tirol de kleinste wijnregio van Italië is en dat één op de twaalf bekroonde Italiaanse wijnen hier vandaan komt?

Merano, de tuinstad van Zuid-Tirol

De elegante stad Merano wordt omgeven door een adembenemend landschap. Vanuit Hotel Villa Tivoli maakten we een schitterende panoramische wandeling over de Tappeinerweg. Een vier kilometer goed onderhouden pad dat van oost naar west boven de stad loopt, is goed begaanbaar. De vegetatie verklapt het bijzondere microklimaat. Omdat Merano wordt beschermd door hoge bergkammen groeien hier zelfs olijfbomen, cipressen en palmen. 

Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Via de winterpromenade bereiken we het historisch centrum. We lopen langs de rivier de Passirio en omarmen de mediterrane sfeer. De Art Nouveau-architectuur steekt fraai af tegen de ruige bergpieken op de achtergrond.

Keizerin Sissi

Deze spa stad werd beroemd nadat keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, hier in 1870 neerstreek. Merano had een grote aantrekkingskracht op haar. Ten eerste vanwege de geneeskrachtige thermale wateren en ten tweede vanwege het gezonde klimaat. Het duurde niet lang en de Europese aristocratie wist de pure schoonheid van de stad ook te vinden. En nog steeds trekt het vele toeristen uit de hele wereld.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Het historisch centrum van Merano

Het centrum is compact en daarom gemakkelijk in een dag te verkennen. De belangrijkste kerk is de kathedraal van San Nicolò met zijn 83 meter hoge klokkentoren. Het heiligdom werd gesticht in 1302 en duurde meer dan 150 jaar. Dichtbij bevindt zich de Porta di Bolzano uit de 14e eeuw.

Vanaf hier begint ook de beroemde Via Portici. Deze straat met aan weerszijden portieken is al zo’n 800 jaar oud. De portici bieden beschutting tegen de kou in de winter en verkoeling tijdens hete zomerdagen. De winkels, restaurants, boetieks en ateliers worden druk bezocht. Overal kun je typisch Tiroolse producten kopen. Kijk zeker ook omhoog naar de fraaie gevels met middeleeuwse architectonische elementen en mooie decoraties.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Andere bezienswaardigheden zijn het 15e -eeuws Prinselijke kasteel, gebouwd als residentie van de graven van Tirol, en de Kruittoren. Net als keizerin Sissi zal menigeen het thermale water van Merano waarderen. Sinds de tijd van de keizerin zijn de spa’s uitgebreid en aangepast.

We dineren in restaurant Kallmünz waar we ons laten trakteren op traditionele gerechten met een moderne twist. Overheerlijk zijn de gastronomische specialiteiten als spek, surfleisch, diverse kazen en natuurlijk canederli. Ingemaakte groenten, knapperig brood en pasta’s met romige sauzen worden opgediend.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige

De botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff

De volgende dag brengen we een bezoek aan de botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff. Het is een van de hoogtepunten van de streek. Het 16e -eeuwse kasteel rijst ten wensten van Merano op en was een favoriete verblijfplaats van Sissi. Omdat de tuin uit meer dan 80 verschillende landschappen bestaat en onderverdeeld is in vier thematische tuinen, raden we aan om ruim de tijd te nemen. Sommige maken er zelfs twee dagen van.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Ieder seizoen is spectaculair, maar de herfst is magisch. Betoverende kleuren die transformeren is een zintuigelijk spektakel. Zonnestralen zoeken hun weg door de bomen en we worden omringd door gele, rode en oranje tinten. Met een intense blauwe heldere lucht en geurige bloemen is dit werkelijk een perfecte afsluiting van twee dagen Merano.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige

We laten Merano achter ons en rijden via slingerwegen steeds hoger en hoger richting Soprabolzano. Hier verblijven we de volgende twee dagen in Hotel Villa Gloria. De zon schijnt en de lucht is strakblauw. Schitterend zijn de herfsttinten van het gebladerte die het landschap kleur geven.

Bolzano, de provinciehoofdstad van Zuid-Tirol

Met de Rittner Seilbahn, oftewel de Renon kabelbaan, staan we binnen 15 minuten in de provinciehoofdstad Bolzano. De reis in de gondel is spectaculair. Imponerend is de schoonheid en ruigheid van het berglandschap. Bolzano ligt in het centrum van de alpen en wordt omringd door wijngaarden en fruitbomen. De stad ligt strategisch en is een belangrijk commercieel centrum in de regio.

Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige

De kathedraal van Bolzano domineert Piazza Walther, het kloppend hart van het historisch centrum. Het kostbare groene en gouden dak van het heiligdom glinstert in het zonlicht. We wandelen langs Piazza delle Erbe met zijn marktkramen en bewonderen de Fontein van Neptunus. Niet te missen zijn de portici van Bolzano die al in 1180 werden gebouwd. Overal zitten winkeltjes, bars en restaurants. Een andere bezienswaardigheid is de 5000 jaar oude ijsmummie Ötzi in het Archeologisch museum.

Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige

Hotels

Met dank aan IDM SÜDTIROL – ALTO ADIGE, Brixen Tourism & Dolcevia.com

4 reacties op “Rondreis door Zuid-Tirol (deel I)

  1. Helma Aarts de Hoog

    Bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.