Roadtrip Trentino - Alto Adige

Rondreis door Zuid-Tirol (deel II)

Wij maakten een zesdaagse rondreis door Zuid-Tirol. In deze Noord-Italiaanse regio vloeien alpiene tradities nauw samen met een mediterrane levensstijl. Vijf eeuwen lang hoorden dit gebied bij Oostenrijk tot het in 1919 bij Italië werd gevoegd. Germaanse en Italiaanse contrasten kom je overal tegen. In deze autonome regio worden drie talen gesproken. 70% Duits, 26% Italiaans en 4% Ladinisch.

Smaakcontrasten vind je terug in gastronomische specialiteiten en zijn van hoog niveau. De Zuid-Tiroolse cultuur is een unieke mix die de mediterrane traditie en de Oostenrijkse Alpentraditie combineert met de Ladinische. Hier vind je de typische traditionele charme naast het moderne design. Van moderne spa-hotels met alle hedendaagse gemakken tot authentieke berghutten. En van typische bergarchitectuur tot moderne hedendaagse vormen die harmonieus opgaan in het landschap.  

Omdat Zuid-Tirol voor 80% uit bergen bestaat is het logisch dat het een hoofdrol speelt tijdens onze reis. Hooggelegen vanuit Hotel Villa Gloria in Soprabolzano verkennen we het imponerende berglandschap.

Renon-plateau

Soprabolzano bevindt zich op het zogeheten Renon-plateau dat deel uitmaakt van de provincie Bolzano. Het was Sigmund Freud die tijdens zijn verblijf het gebied beschreef als: ‘Hier op het Renon-plateau is alles goddelijk mooi en comfortabel en ontdekte ik in mezelf een onuitputtelijk verlangen om niets te doen’. Natuurlijk is één van de vele wandelroutes vernoemd naar hem, de Freud Promenade. Deze gemakkelijke wandelroute van bijna 6 kilometer loopt van Collalbo/Klobenstein naar Soprabolzano/Oberbozen. Indrukwekkende bergpieken stralen in het zonlicht wanneer we de bewegwijzering volgen. In alpenweide grazen koeien en we doorkruizen bossen die exploderen in allerlei herfsttinten.

Soprabolzano Oberbosen Zuid-Tirol
Soprabolzano Oberbosen Zuid-Tirol
Soprabolzano Oberbosen Zuid-Tirol

Aardpiramides

Omdat de zogeheten aardpiramides niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan het plateau, is een wandeling over de Erdpyramideweg een must. Het zijn grote rotsblokken die door erosie van wind, regen en sneeuw zijn gevormd in een soort van puntige sculpturen. Het zijn de natuurlijke kunstwerken die je verbaasd doen staan. Op de achtergrond rijzen bergkammen op en met het nabijgelegen kerkje doet het haast sprookjesachtig aan.

 Zuid-Tirol

Een onvergetelijke autotrip maken we naar restaurant Zunerhof waar een overheerlijk diner op ons staat te wachten. De route slingert door het berglandschap en de zon zakt langzaam achter majestueuze bergtoppen. We worden verwend met smaakvolle traditionele berggerechten. Als eerste wordt canederli fi formaggio & grano saraceno met ravioli di spinaci geserveerd. Het hoofdgerecht is goulash di cervo con canederli di porcini filetto di maiale con patate arrostite. Tot slot wordt als dessert de klassieker apfelstrudel opgediend.

 Zuid-Tirol
 Zuid-Tirol
 Zuid-Tirol

We laten de bijzonder mooie uitzichten van het Renon-plateau achter ons. Rijden langs uitgestrekte weilanden en slingeren door de bergen noordwaarts richting Bressanone.

De berg Plose

Onze laatste twee dagen overnachten we in het exclusieve en luxe Hotel Santre dat nog maar net geopend is. Werkelijk aan ieder detail is gedacht en elk vertrek is smaakvol ingericht. Het hotel ligt op steenworp afstand van de kabelbaan die je naar de top van de berg Plose brengt. Ook hier ligt een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde paden. Een van de panoramische routes is de Woodywalk met onderweg houten beelden waar kinderen op en onderdoor kunnen klauteren. Er zijn mogelijkheden om te picknicken en spectaculaire uitzichten zijn gegarandeerd.

 Zuid-Tirol

Onze wandeling gaat naar de Rossalm, een van de mooiste berghutten van het gebied. Ook hier is het eten van hoog niveau en kun je met een goed glas wijn genieten van de bergomgeving.

Törggelen, oude traditie van Zuid-Tirol

Om de streek rond Bressanone beter te leren kennen en te begrijpen, worden we de volgende dag uitgenodigd voor een heuse belevenis. We gaan samen met onze gids Karin Kinigadner Törggelen. Dit is een oude traditie die tijdens de herfst plaatsvindt en ontstaan is in de Isarco-vallei. Ooit, toen boeren hadden geoogst, gingen ze bij elkaar hun producten proeven. Later waren het de gegoede burgers uit de stad die erop trokken om de kastanjes, wijnen, kazen en vleesproducten bij de boeren te proeven. Tegenwoordig is het een gebruik voor iedereen en een hoogtepunt van het seizoen.

 Zuid-Tirol

Törggelen bestaat uit aangename wandelingen door de schilderachtige natuur. Onderweg schuift men aan in typische Zuid-Tiroolse tavernes voor het proeven van lokale seizoensgebonden gerechten en wijnen. Onze eerste stop is in Gasthof Sunnegg, een familiegasthuis waar we in een prachtige tuin de beste huiswijnen, kazen en vleeswaren te proeven krijgen.

Onze wandeling gaat verder door wijngaarden en langs boerderijen. De lunch wordt geserveerd in de historische boerderij en restaurant Griesserhof. Het menu is regionaal, authentiek en huisgemaakt. Boerengerechten worden bijgestaan door jonge wijnen. Canaderli, diverse worstjes, schûttelbrot, zelten en natuurlijk gepofte kastanjes vormen onze lunch.

 Zuid-Tirol

Abbazia di Novacella, hoogtepunt in Zuid-Tirol

Na al die overheerlijke Tiroolse lekkernijen, brengen we een bezoek aan Abbazia di Novacella. Het klooster werd in 1142 gesticht door bisschop Harmann. Nog steeds wonen hier monniken die volgens de regels van Sint-Augustinus leven. Het complex is een belangrijk cultureel erfgoed en bezit diverse bouw- en kunstwerken die de lange geschiedenis vertellen. Daarnaast herbergt het een jongensinternaat en kan men wijnproeverijen boeken. Ten slotte behoort het klooster tot een van de oudste en nog steeds werkenden wijnmakerijen ter wereld. 

 Zuid-Tirol

Het historisch centrum van Bressanone

Bressanone of Brixen is de oudste stad van de regio en werd gesticht in 901. De stad rijst op tussen wijn- en boomgaarden in de Isarco-vallei. De geschiedenis is af te lezen op de fraaie gevels. Omdat Bressanone sinds 990 zo’n 1000 jaar een bisschopstad is geweest, heeft het veel rijkdom gekend. Dit is terug te zien in de elegante gebouwen.

Piazza del Duomo vormt het kloppend hart en wordt omringd door prachtige middeleeuwse gevels. De kathedraal trekt hier onze aandacht en we wandelen onder de kruisgewelven van het ernaast gelegen oude klooster uit de 14e eeuw.

Een ander hoogtepunt is het bisschoppelijk paleis met zijn barokke gevel. De binnenplaats wordt omlijst door renaissance loggia’s. Uniek is de wijk Stufles, de oudste van de stad. De kleurrijke huizen geven het een schilderachtige sfeer. Op het kleine plein staat een waterput en het kleine kerkje is roze geverfd. De wijk is bereikbaar via de Adelaarsbrug. Tot slot tippen we het Apotheekmuseum. Leuk om te weten is, dat in de middeleeuwen Bressanone het centrum vormde van de druïde. Het museum huisvest een interessante collectie van meer dan 400 jaar geschiedenis van kruidengeneeskunde en andere geneesmiddelen.

We sluiten onze zesdaagse rondreis af in Hotel Santre waar we nogmaals genieten van een heerlijk diner. De keuken serveert traditionele gerechten in een modern jasje. Ook hier proef je de zuidelijke invloed in de alpiene berggerechten. Opvallend is, waar we ook eten, dat het niveau van hoge kwaliteit is.

Kortom mensen die op zoek zijn naar culinair eten van hoge kwaliteit en dit willen combineren met buitenactiviteiten in een wonderschone ruige omgeving, zijn in Zuid-Tirol op de juiste plaats. Maar ook voor degene die willen genieten van stilte en rust. Want tussen de bergtoppen is er genoeg keuze aan kuuroorden en thermen zoals in Merano.     

Hotels

Met dank aan IDM SÜDTIROL – ALTO ADIGE, Brixen Tourism & Dolcevia.com

0 reacties op “Rondreis door Zuid-Tirol (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.