Geen categorie

Terugblik op het jaar 2022

Renon Plateau in Trentino Alto Adige
DiscoverCars.com

Het jaar 2022 was voor ons een Italiaans topjaar. Het was een reis vol avontuurlijke verrassingen met veel lekker eten op de meest mooie plaatsen. Met ziplines zweefden we over enorme watervallen en droomden weg in een modderbad. We maakten indrukwekkende bergwandelingen en flaneerden over schitterende boulevards. We reden over de meest spectaculaire wegen, bezochten diverse steden en schilderachtige dorpen. We aten in sterrenrestaurants en schoven aan in de meest gastvrije trattoria’s waar we nieuwe vriendschappen hebben gesloten. We blikken terug op het jaar 2022.

Ambassadeur van I Borghi più Belli d’Italia

Omdat we oprecht trots ambassadeur zijn van I Borghi più belli d’Italia willen we hier eerst even bij stilstaan. Sinds 2001 is deze organisatie in Italië een begrip. I Borghi più belli d’Italia, oftwel ‘de mooiste dorpen van Italië’, is opgericht om historische dorpen te behouden, te beschermen en nieuw leven in te blazen. Vanwege hun enorme support, gaan geregeld nieuwe deuren voor ons open waardoor onze reizen steeds interessanter worden. Daarnaast hebben we zoveel nieuwe mensen door hen leren kennen, dat vele lijntjes korter zijn geworden. De sociale media speelt hierbij een belangrijke rol.

Maandelijks bereik van meer dan 1,9 miljoen accounts

Om steeds te blijven groeien, is het volgen van trends binnen de sociale media van wezenlijk belang. Wij weten dat als geen ander. Het klinkt misschien wat aanmatigend, maar we kunnen tegenwoordig wel stellen, dat wij tussen de Italiaanse sociale media-accounts een begrip zijn. Maandelijks bereiken we meer dan 1.9 miljoen unieke accounts. Dan hebben we het alleen nog maar over Instagram en niet de website, FB of Tiktok. Daarom is het logisch dat bedrijven en organisaties ons weten te vinden en graag een samenwerking aangaan. We zijn bevoorrecht dat we zoveel mooie keuzes kunnen maken en dit vervolgens met onze lezers en volgers kunnen delen.

Reis door Noord-Italië

Dit jaar hebben we ook nauw samengewerkt met Dolcevia.com waar we voor op reis zijn gegaan in Noord-Italië. Onze eerste stop was op de grootste internationale voedselbeurs, de Terra Madre Salone del Gusto in Turijn, georganiseerd door de Slow Food beweging. We keken onze ogen uit naar de enorme omvang en de interessante tentoonstelling van verschillende Slow Food projecten. Kramen en foodtrucks vol traditioneel ambachtelijk voedsel uit heel Italië stonden zij aan zij.

Na een mooie stadswandeling door Turijn reisden we door naar de regio Valle d’Aosta voor een heuse tastingtour van vijf dagen. Volgens mij hebben we nog nooit zoveel lekkers in zo’n korte tijd gegeten. We proefden onder andere wijn bij Cave Mont-Blanc op 2173 meter hoogte en aten gastronomische hoogstandjes op zo’n 3466 meter bij de Skyway Monte Bianco. In het ‘Rome van de Alpen’, oftewel de regiohoofdstad Aosta, proefden we de lokale lekkernijen. In de omringende bergen fietsen we de kilo’s er weer af, om vervolgens getrakteerd te worden op overheerlijke berggerechten.   

Twee dagen brachten we door in het elegante bergstadje Chiavenna in de regio Lombardije. We werden rondgeleid langs fraai historisch erfgoed en ook hier leerden we de regionale keuken kennen. We aten in sterrenrestaurants en in zogenaamde ‘crotti’, ondergrondse grotten die eeuwenlang werden gebruikt als natuurlijke voorraadkasten en nu zijn omgebouwd tot restaurants.

Een hoogtepunt was een zesdaagse reis door Zuid-Tirol waar we panoramische wandelingen maakten in Merano, naar de Erdpyramide en de berg Plose. We brachten een bezoek aan de steden Bolzano en Bressanone. Voor het eerst gingen we törggelen, een ‘heerlijke’ wandeling met tussenstops, voor het proeven van lokale seizoensgerechten en wijnen.

Voor een portie adrenaline reisden we af naar Val di Daone. Vier dagen brachten we door in een schitterend berggebied, uitermate geschikt voor allerlei outdoor activiteiten. Eerst zweefden we met ziplijnen over watervallen en een kolkende rivier. Daarna werd onze conditie getest met een mountainbiketocht en wandelden we door een indrukwekkende bergomgeving.

Spectaculair was de autotrip van het Gardameer naar boven richting Pieve di Tremosine. Geen onbekend terrein, maar het blijft ons keer op keer fascineren de Strada della Forra, ook bekend als de Brasa Schlucht. Als je al slingerend door het Alto Garda Bresciano Park weer terugrijdt naar de oever van het Gardameer, wil je direct opnieuw deze adembenemende tocht maken.

Onthaasten konden we vervolgens enkele dagen in de Euganische Heuvels en het grootste kuuroord van Europa. Voor het eerst in ons leven namen we een modderbad. We werden rondgeleid door schilderachtige plaatsen van de Euganische Heuvels en waren getuige van een spectaculaire zonsondergang.

Een autotocht door het achterland en de vruchtbare heuvels van Emilia-Romagna bracht ons naar enkele historische dorpen als Grazzano Visconti, Castell’Arquato, Vigoleno en Salsomaggiore Terme.

jaar 2022 Cremona Lombardije

Twee dagen stonden in het teken van de culturele muziekstad Cremona, waar we een workshop vioolbouwen meemaakten. We beklommen er de hoge klokkentoren en bezochten diverse musea. Als eerste het gemeentelijk museum met een verzameling van schilderijen van Italiaanse grootmeesters. Vervolgens het archeologisch museum met vondsten uit de Romeinse periode. Tot slot, en hoe kan het ook anders, het gerenommeerde vioolmuseum, waar we het authentieke geluid van de Stradivarius hebben beluisterd. Cremona is tenslotte de geboortestad van Stradivarius. Onderweg naar onze laatste bestemming werden we uitgenodigd in de grootste designer outlet van Europa, Serravalle.

Tot slot bezochten we de havenstad Genua in Ligurië, waar we twee dagen door Dolcevia.com werden rondgeleid. Het is dan half oktober wanneer we `s avonds nog steeds zonder jas door de oude smalle straten wandelen, eten en drinken. Na een bezoek aan het Maritiem Museum, verkennen we het kleurrijke erfgoed en diverse wijken. We sluiten deze tour af met een bezoek aan de oude vissersplaatsen Nervi en Boccadasse.

Kortom, het was weer een grandioze Italiaanse tour vol afwisseling en een paar kilo zwaarder na al dat lekkere eten dat niet te weerstaan was. Wat 2023 ons gaat brengen? Wie zal het zeggen. Eén ding staat vast, een nieuwe rondreis door Italië. Waar en wanneer? Daar gaan we ons begin volgend jaar in verdiepen. Nu eerst de gezellige feestdagen doorbrengen met familie en vrienden.

Foto paolo___66

Wij wensen iedereen hele fijne kerstdagen toe.

Booking.com

2 reacties op “Terugblik op het jaar 2022

  1. Riet Scheepen

    Ik wens jullie hele gezellige Kerstdagen en een gezond en mooi 2023! 🎄🎄🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.