Stedentrip Toscane

Lucca en de hoogtepunten van deze Toscaanse stad

Toscaane stad Lucca
DiscoverCars.com

Lucca is een historische stad in Toscane en wordt omringd door een karakteristieke oude stadsmuur. Deze charmante stad is een juweeltje dat veel te bieden heeft. Beroemd om zijn middeleeuwse muren staat Lucca ook bekend als de stad met honderd kerken, vanwege een groot aantal religieuze bouwwerken. Meerder keren hebben wij deze stad bezocht en iedere keer worden we getroffen door haar charme. Eén dag Lucca is minstens nodig voor een bezoek, beter is enkele dagen.

Korte geschiedenis van Lucca

Lucca werd gesticht door de Etrusken en rond 180 v.Chr. een belangrijke Romeinse kolonie. Een ander belangrijk moment in de geschiedenis van Lucca is dat het bijna 500 jaar een onafhankelijke republiek is geweest. Vervolgens werd de stad veroverd door Napoleon en in 1860 werd het onderdeel van een verenigd Italië. De verschillende periodes van de rijke geschiedenis van Lucca is tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar.

Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca

Guinigi toren en Torre delle Ore

De beste manier om Lucca te ontdekken is door ervan bovenaf naar te kijken. Beklim de Guinigi-toren of de nog hogere toren Torre delle Ore. Een magnifiek panorama ontvouwt zich wanneer je eenmaal boven over de terracotta daken van Lucca kijkt. Kenners zullen de stedelijke structuur van de oude Romeinen herkennen. Zij hebben duidelijke sporen nagelaten en de stad omringd met muren. Bijzonder fraai is Piazza dell’Anfiteatro met zijn karakteristieke ovale vorm, omdat het ooit een oud Romeins amfitheater is geweest.

In de middeleeuwen hebben er in Lucca zo’n 250 torens van verschillende hoogtes gestaan. Tegenwoordig zijn er nog maar twee over, de Guinigi toren en de ‘delle Ore’. De eerstgenoemde werd gebouwd in de 15 eeuw en is 45 meter hoog. Bovenop heeft het een tuin waar al enkele eeuwen steeneiken groeien. Wie de 230 traptreden heeft beklommen zou blij zijn met de schaduw van deze bomen wanneer de zon de stad opwarmt. De Torre delle Ore is omgebouwd tot een klokkentoren.

Toscaanse stad Lucca

De vruchtbare omgeving rondom Lucca is gevarieerd. Deze stad zelf is gebouwd op een vlakte, maar dichtbij beginnen de bergen van Garfagnana. Slechts enkele kilometers verwijderd zijn het de stranden die vooral zomers veel vakantieliefhebbers trekken. De schitterende kust wordt op zijn beurt weer beschermd door de Apuaanse Alpen.

Stadsmuur van Lucca

Het historisch centrum wordt omsloten door een imposante stadsmuur die door de tijd perfect bewaard is gebleven. Een vier kilometer ‘promenade’ over de muur biedt een ander alternatief om het profiel van de stad van bovenaf te bewonderen. De stadsmuur waar je nu overheen loopt is een verdedigingswerk gebouwd tijdens de Renaissance. Het is een van de best bewaarde vestingwerken van Italië. Het voetpad Via delle Mura Urbane verbindt elf bastions.

Niet alleen wij maken hier graag een wandeling, maar is deze groene long ook geliefd bij haar inwoners. Tussen de met bomen omzoomde laan wordt er geflaneerd en gesport. Geniet hier van fraaie doorkijkjes op torens en koepels van kerken die opvallen tussen de rode bakstenen daken.

Compact historisch centrum

Het historisch centrum is compact en kan gemakkelijk te voet worden verkend. Het verkeersvrije centrum nodigt bezoekers uit om te genieten van architectonische parels. Bijzonder aangenaam is een historisch wandeling van twee uur door de stad. Onder begeleiding van een stadsgids wandel je langs de mooiste bezienswaardigheden.

Hoewel Lucca meestal wordt beschouwd als een middeleeuwse stad, zijn alle eeuwen en bouwstijlen duidelijk zichtbaar in het stedelijk landschap. Ondanks dat we de stad veelvuldig hebben bezocht, worden we keer op keer verrast met nieuwe ontdekkingen.

Piazza dell’Anfiteatro in Lucca

Piazza dell’Anfiteatro behoort niet voor niets tot de mooiste pleinen van Italië. Het is gebouwd op de overblijfselen van een oud Romeins amfitheater, waarvan het zijn oorspronkelijke elliptische vorm heeft geërfd. Opgetrokken zijn de gebouwen rondom het plein in de tinten geel, crème en wit met groene luiken voor de ramen.

Het plein betreden kan via een van de vier gewelfde poorten. Binnen het plein zijn winkeltjes en restaurants gevestigd. Neem plaats op een van de buitenterrassen en geniet van deze schitterende omgeving.

Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca

De kathedraal San Martino

Een van de meest interessante monumenten is de Romaanse kathedraal, gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. Het heiligdom is gewijd aan San Martino en is een van de meeste bezochte plekken van Lucca.

De romaanse gevel is verfraaid met uitzonderlijke decoraties, terwijl de gotische vormen van het interieur hun hoogtepunten bereiken op de spreekstoel.  Naast de kerk staat de grote klokkentoren die nog maar half af is, aangezien de onderste helft in zichtbare baksteen is gebleven en het bovenste deel witte muren heeft.

Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca

Basiliek van San Michele

Een ander hoogtepunt is de basiliek van San Michele met eveneens een unieke voorgevel. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 8e eeuw, maar kreeg zijn huidige vorm in de 13e eeuw. Het bouwwerk is een elegant voorbeeld van Pisa-Lucca architectuur. De opvallende gevel steekt boven het dak uit. Er bovenop staat een beeld van San Michele Arcangelo die bezig is een draak te doden. Volgens een legende zit eraan de vinger van het beeld een diamant die ’s nachts gaat glinsteren.

Basiliek van San Frediano

Een ander prachtig religieus gebouw in het historisch hart van Lucca is de basiliek van San Frediano. Bewonder hier de imposante klokkentoren en ook weer zijn voorgevel. Je kunt er een fraai mozaïek zien dat sinds de 16e eeuw uitstekend bewaard is gebleven. San Frediano is een van de oudste gebedshuizen van de stad, gesticht door de heilige wiens naam het draagt.

Toscaanse stad Lucca
Toscaanse stad Lucca

Piazza di Napoleone

Niet ver van Piazza dell’Anfiteatro is Piazza di Napoleone een aanrader vanwege zijn enorme open ruimte en prachtige historische en belangrijke gebouwen. De imposante gevel van Palazzo Ducale valt direct op met daarvoor een wit beeld van Maria Luisa di Borbone. Zij regeerde van 1817 tot 1824 over het hertogdom Lucca.

Giacomo Puccini museum

Lucca is de geboorteplaats van de componist Giacomo Puccini en daarom is een bezoek aan dit museum een logische keuze. Maak een reis door het leven van Puccini en bewonder zijn werk van Tosca, Turandot en Madame Butterfly.

Omgeving van Lucca

Ten zuiden, buiten de muren, is een ander architectonisch wonder te aanschouwen, namelijk het Nottolini Aquaduct. Het werd ooit gebruikt om water van de bergen naar de stad te transporteren. Dit bouwwerk is maar liefst 3 km lang en telt 400 stenen bogen. Nog steeds is het in uitstekende conditie.

Ongeveer 25 minuten rijden in noordoostelijke richting bereik je de historische Villa Mansi. In opdracht van de rijke familie Benedetti werd het in de 16e eeuw gebouwd. Vooral de tuin is bijzonder fraai met een reeks marmeren beelden, een vijver en diverse bloemstukken. Daarnaast valt op de versierde trap en gevel.

Ponte delle Maddalena, Duivelsbrug Toscane

Niet ver van Lucca kun je een wandeling maken over de Duivelsbrug, een buitengewoon staaltje middeleeuwse architectuur. De echte naam van deze brug is Ponte delle Maddalena en overspant de rivier de Serchio.

Wie meer van de natuurlijke omgeving wil genieten kan afreizen naar het Regionaal Park van de Apuaanse Alpen. Dit is een uitgestrekt gebied dat het noordelijke deel van Toscane omsluit. Het is vooral bekend om de oude steengroeven van waaruit marmer wordt gewonnen. Daarnaast tippen we maar al te graag de ongerepte omgeving van Garfagnana met zijn schitterende historische dorpen.

Leuke activiteiten in Lucca die direct te boeken zijn

Hotels in Lucca met laagste prijsgarantie

Booking.com

1 reactie op “Lucca en de hoogtepunten van deze Toscaanse stad

  1. VEERLE DE RIDDER

    Lucca, een super gezellig stadje. We logeerden al 9 keer in de nabije omgeving en bezoeken Lucca dan ook heel dikwijls. Nooit geraken we uitgekeken op het historisch centrum met zijn mooie brasseries en restaurantjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.