48 uur in Bologna

DiscoverCars.com

Vliegen met Ryanair was voor ons de eerste keer. Een openbaring! We hebben al heel wat vluchten gemaakt met diverse vliegmaatschappijen, maar zijn nog nooit zo snel een vliegtuig ingestapt. Boem! Daar zaten wij, in het vliegtuig naar Bologna, met voldoende beenruimte en absoluut niet het gevoel hebbende dat we op elkaar gepakt zaten. Tijdens de vlucht werden we charmant verleid door het cabinepersoneel om toch vooral diverse aanlokkelijke producten af te nemen. Het leek wel een vliegend warenhuis. Wij hadden een budget en hebben deze aanlokkelijkheden maar aan ons voorbij laten gaan. Het werd hierdoor wel een komische vlucht en een uur en drie kwartier later landen we op Bologna airport. Alles ging zo snel dat ik mij niet eens meer de vertrekhal van Weeze airport kan herinneren. Hulde voor Ryanair en zijn strakke schema.

Om 20.15 uur landen wij op Bologna airport. Uitstappen ging nog sneller dan instappen. Waarschijnlijk stond de nieuwe reizigersploeg al weer klaar. Voor we het wisten stonden we buiten. Vlak voor de aankomsthal stond onze bus al klaar en 35 minuten later boekten we in bij ons hotel in hartje centrum. We pakken een la cena (diner) in een authentieke Italiaanse Osteria, in een achteraf straatje, niet daar waar de toeristen eten, maar alleen de Italianen. Voordeel is dat je echt Italiaans eet en beduidend goedkoper.

De volgende dag en de dagen erna, hebben we door de gehele oude centrum van Bologna gelopen. Wat een prachtige stad! Oude kerken en basilieken bezocht. Veel door de verschillende oude straatjes met fantastische winkeltjes gewandeld. Genoten van de mensen om ons heen. Op verwarmde terrasjes gezeten en natuurlijk veel koffie gedronken en altijd vergezeld van een dolce. Gebouwen van binnen bezocht en oude torens beklommen.

Bologna is één van de culinaire steden van Italië. Eten is een culinair feestje, net als de aperitivo’s nuttigen rond een uur of vijf. Wanneer je een spritz-aperol of wat anders besteld in één van de vele gezellige barretjes dan zijn daar altijd hapjes bij. De ene bar heeft nog meer en lekkers staan dan de ander.

Onze weekendtrip was in december 2012 en het weer was voor alle dagen goed, wel wat fris, tussen de 2 en 5 graden, maar droog. Een dag is het echt slecht weer geweest met veel regen en sneeuw. Dit werd dan ook onze museum dag. Ook absoluut geen straf om die te bezoeken. De Pinacotheek van Bologna waar een fantastische schilderijverzameling aanwezig is uit de 13de- tot 18de eeuw. Het archeologisch museum van Bologna, een museum van historische oudheid, dat is gevestigd in een 15de eeuws paleis. Bezienswaardigheden om nooit meer te vergeten.

Ongeveer 40 kilometer van de trottoirs van de oude binnenstad van Bologna is onverdekt. Portici worden ze genoemd. Lange overdekte galerijen die je beschermen tegen de regen en de zon. Vroeger gebouwd om aanzien te geven evenals de vele torens (torre). De laatste dag, op zondag, van ons verblijf in Bologna hebben wij een zondagse wandeling gemaakt. De passeggiata (galerijwandeling) naar de op een heuvel gelegen Madonna di San Luca-heiligdom. Vanuit ons hotel was het 5,2 kilometer lopen. Het is de langste galerij ter wereld. Maar boven op de heuvel aangekomen konden we genieten van een fantastisch uitzicht.

Het was een zonnige dag en de terugweg (dalend) door de galerij verliep natuurlijk sneller. Bij terugkomst in het centrum van Bologna hebben we heerlijk genoten van onze pranzo (dit keer warme lunch). De straten van Bologna zijn zaterdag en zondag autovrij. Er zijn zoveel mensen op straat, er kan geen auto meer rijden. Het was mooi weer, maar fris. Toch houdt dit de Italianen niet binnen. De Kalverstraat in Amsterdam zou er jaloers op zijn, zoveel mensen als er rondlopen en zondagse inkopen doen. Flaneren en op verwarmde terrassen zitten, genieten van caffè e dolce o aperitivo. Muziek op diverse plekken en kastanjeroosteraars op de hoek van de straat. We wilden niet meer terug. Maar ja, budget hè…!

Onze tijd zat er op. We zijn naar het station gelopen en op de bus gestapt naar het vliegveld. De snelheid waarmee we het vliegtuig ingestapt zijn was hetzelfde als op de heenries. Het hele ritueel van de heenreis herhaalde zich. Dus alles ging snel. Voordat we het wisten waren we in de aankomsthal van Weeze.

Tips om te bezoeken

 • Bezoek het hart van de stad. De Piazza Maggiore ligt tussen middeleeuwse paleizen en de San Petroniokerk. De door zuilengangen beschutte straten in de omgeving zijn ideaal om te wandelen, te eten en te winkelen.
 • Beklim de Torre degli Asineli voor wiedse uitzichten over Bologna. Vlakbij is het complex van Santo Stefano, een van de charmanste plekken in de stad, bestaande uit vier kerken. De oudste kerk dateert van 392 n.C.
 • Bezoek de Universiteit. Archiginnasio, het oudste deel van de universiteit, werd in 1563 gebouwd.
 • Bezoek het bekende Italiaanse museum Pinacoteca Nazionale. Het werd geopend in 1796, in de napoleontische tijd, toen de Bolognese senaat kunstwerken uit kerken en kloosters verzamelde om te voorkomen dat ze naar Frankrijk werden weggevoerd.
 • De fiets is het favoriete vervoermiddel van Bologna. Huur een fiets in één van de vele fietsverhuurbedrijven om de stad per fiets te verkennen.

4 reacties op “48 uur in Bologna

 1. Vanhaverbeke Roger

  hoe heten die overdekte gallerijen in het Italiaans….is daar een specifieke Italiaanse naam voor….????

 2. Hannelore

  Leuk om te lezen!!
  Heeft u een wandeling op plan van Bologna?
  Groeten Hannelore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.