Arabisch-Normandische kathedralen van Sicilië

Sinds 2015 staan de Arabisch-Normandische kathedralen van Palermo, Monreale en Cefalù op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een opmerkelijk historisch erfgoed van diverse architectonische bouwwerken werd gebouwd ten tijde van het Normandisch koninkrijk. Byzantijnse, Arabische en Normandische invloeden zijn terug te zien in de negen wonderen van Arabisch-Normandisch Sicilië. Laat je verbazen door de meest mooie mozaïeken en architectonische schatten van Sicilië uit een rijk verleden dat een grote stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van dit zonovergoten eiland.

Deze stadswandeling gaat langs alle negen UNESCO erkende Arabisch-Normandische monumenten met twee dagen in Palermo, een halve dag in Monreale en een hele dag in het kustplaatsje Cefalù. De monumenten in de stad zijn te voet goed bereikbaar. Autorijden in Palermo raden we af, maar naar Monreale en Cefalù is dat uitstekend te doen.

De routebeschrijving is een aanvulling op de artikelen ‘een Arabisch-Normandische kathedralenroute in Sicilië’, ‘Monreale, hoogtepunt van Normandisch Arabische kunst’ en ‘Cefalù, een pareltje in Sicilië’. Inclusief aangeboden logies.

Dag 1 ochtend

Kathedraal van Palermo

De Kathedraal van Palermo staat aan het gelijknamige plein. Het heiligdom werd gebouwd tussen 1179 – 1185 op de plaats van een voormalige moskee. Het godshuis wordt gekenmerkt door een mix van stijlen vanwege een lange geschiedenis van verbouwingen en toevoegingen. Lees verder

San Giovanni degli Eremiti

De oorsprong van de kerk dateert uit de 6e eeuw en werd in opdracht van Roger II gebouwd op de fundamenten van een benedictijnenklooster. Het heiligdom werd gebouwd door Arabisch-Normandische ambachtslieden en de oosterse kenmerken zijn duidelijk zichtbaar zoals de prachtige rode koepels.

Dag 1 ochtend
Dag 1 middag

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni, ook wel Palazzo Reale genoemd, werd gebouwd door de Arabieren. Daarna werd het een van de koninklijke paleizen tijdens de Normandische overheersing. Een prachtige binnenplaats met een grote trap geven toegang tot een van de belangrijkste vertrekken van het complex, Cappella Palatina. Lees verder

Cappella Palatina

De Palatijnse Kapel met zijn schitterende mozaïeken is een va de mooiste voorbeelden van Arabisch-Normandische kunst. De koninklijke kapel werd gebouwd in opdracht van Roger II op een oudere kapel wat nu als crypte fungeert. De muren zijn versierd met Bijbelse taferelen met in de koepel een Christusbeeld afgebeeld. Lees verder

Dag 1 middag
Dag 1 middag

Castello della Zisa

In de 12e eeuw begonnen Arabische ambachtslieden in opdracht van Willem I met de bouw van kasteel Zisa. Het werd ontworpen als zomerverblijf voor Normandische koningen. De naam is afgeleid van het Arabisch al-Azïs wat dierbaar of schitterend betekent. Na een lange periode van verwaarlozing is het gerestaureerd en inderdaad een prachtig complex, alhoewel het nu in een lelijke omgeving van een voorstad staat.

La Martorana

De Santa Maria dell’Ammiraglio wordt ook wel La Martorana genoemd, omdat het heiligdom werd gesticht door Eloisa della Martorana. De nonnen van Martorana waren beroemd om hun marsepein, Frutta di Martorana, een delicatesse van Palermo. Islamitische en Normandische architectuur is kenmerkend voor het heiligdom dat prachtig is versierd met fresco’s en mozaïeken.

Dag 2 ochtend
Dag 2 ochtend

San Cataldo

De kerk San Cataldo werd gesticht in 1143 en is een prachtig voorbeeld van Arabisch-Normandische architectuur. De rode koepeldaken, spitsbogen, kantelen en mozaïekdecoraties zijn kenmerkend voor de Siciliaanse periode toen het gebouwd werd.

Ponte dell’Ammiraglio

Volgens de legende bevindt de Ponte dell’Ammiraglio, ook wel de Admiraalsbrug genoemd, op de plaats waar de aartsengel Michaël verscheen om Roger I te helpen Palermo te veroveren. De goed bewaarde brug had de functie om de hoofdstad te verbinden met de koninklijke tuinen aan de overkant van de rivier de Oreto. Vanwege vele overstromingen is de rivier in 1938 omgeleid en is de functie van de brug verdwenen.

Dag 2 middag
Dag 3 halve dag

Kathedraal van Monreale

Een van de indrukwekkendste Arabisch-Normandische kathedralen staat in het Siciliaanse heuvelstadje Monreale. Volgens de legende viel koning Willem II in slaap onder een johannesbroodboom tijdens het jagen. De Heilige Maagd verscheen in zijn droom en stelde voor om hier een kerk te bouwen. Waar of niet waar? Tegenwoordig is het heiligdom wereldberoemd om haar prachtige mozaïeken gedecoreerd door Byzantijnse en Arabische meesterkunstenaars. Lees verder

Kathedraal van Cefalù

De skyline van het kustplaatsje Cefalù wordt gedomineerd door de twee torens van de Normandische kathedraal. Het bouwwerk werd gesticht in de 12e eeuw en kijkt neer op een levendig plein. De façade wordt sterk bepaald door de twee hoekige torens, voltooid in 1240. Het houten plafond is geverfd en prachtige mozaïekenversieringen glinsteren in het daglicht. Lees verder

Dag 4

Aangeboden logies

De galerij is niet gevonden!