Cinque Terre, leven tussen rotsen

Een paar dagen leven tussen rotsen en kliffen hoog boven een onstuimige zee lijkt ons wel wat. Dus, met de auto knallen we via La Spezia naar Cinque Terre. Cinque Terre is een rotsachtig gebied aan de Riviera di Levante dat zich uitstrekt van Monterosso tot Riomaggiore. De naam verwijst naar de vijf dorpen, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso die aan de hoge kliffen zijn gebouwd. De Cinque Terre is in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Via booking.com hebben we wederom een goedkope hotelkamer voor vier nachten zonder colazione in Riomaggiore op de kop kunnen tikken. Ontbijt hoeft niet, want op iedere hoek van de straat is wel een barretje waar je een kop koffie en croissant kan scoren.

Amerikanen, Japanners, Duitsers, rugtassen, slippers, wandelschoenen en veel jonge mensen struinen rond in het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Het publiek is gemêleerd en iedereen ziet er fit en actief uit. Het is begin juni, dus het is nog niet zo heet en druk in één van de hotspots van Bella Italia.

De auto staat boven aan het dorp geparkeerd, want de vijf dorpen van dit Italiaanse paradijs zijn autovrij. Je begrijpt dat als je te veel rookt, volslank, zwakke enkels en knieën hebt, je beter een andere bestemming kunt kiezen.

De wandelpaden behoren tot de mooiste wandelroutes van Europa

Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso zijn verbonden met wandelpaden. De paden liggen hoog, heel hoog, boven de zee, vast geplakt aan het gebergte. In het Parco Nazionale delle Cinque Terre loopt een netwerk van paden die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Je kunt de goede voetpaden nemen of de kleine geiten paadjes die spectaculair zijn en je naar hoger gelegen gehuchten, kloosters en andere bezienswaardigheden brengen. Deze gebieden zijn landelijker en rustiger dan de vijf dorpen. De wandelpaden die de verschillende dorpen met elkaar verbinden behoren tot de mooiste wandelroutes van Europa. En wat zijn we sportief, want iedere dag nemen we wel weer een ander pad. Voor schitterend uitzicht over de zee, de dorpen en de wijngaarden neem je Sentiero Azzurro. Maar ook de beroemde weg Via dell’Amore, de weg van de liefde, tussen Manarola en Riomaggiore is met de 15 minuten lopen zeker een aanrader. Wanneer we dan toch uiteindelijk afgepeigerd zijn na onze survival tocht in de bergen, dan is er het treintje dat óók ieder dorp met elkaar verbind. Goh, wat ben ik blij dat ik gestopt ben met roken.

Wanneer de avond valt genieten we van pesce, vino en dolce in Manarola. We slapen dan wel in Riomaggiore, maar ’s avonds is het heerlijk om over de Via dell’Amore in het maanlicht naar een gezellig restaurant te lopen in het volgende dorp Manarola. Overdag lunchen we in één van de andere dorpen. Ieder dorp heeft zo zijn eigen charmes en is het rondstruinen door de smalle straatjes zeker waard.

Allora, zwerven door de gekleurde dorpen, lekker eten, avontuur en adembenemende vergezichten zijn de ingrediënten voor vier dagen Cinque Terre. Ik zeg: ‘zet dit paradijs op je lijst’.

Tips

  • Wandelkaarten zijn te halen bij een informatiepunt of toeristenbureau.
  • Ga niet over het Sentiero Azzurro wandelen zonder geschikte schoenen, zoals sportschoenen.

2 reacties op “Cinque Terre, leven tussen rotsen

  1. I can’t read the article, but beautiful pictures! You capture Cinque Terre in many lovely ways. Check out our Cinque Terre post and follow/like us – https://bigandsmalltravel.com/2015/11/27/photophiles-cinque-terre-italy-the-italian-riviera/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.