De parels van Toscane

DiscoverCars.com

Toscane is ongetwijfeld de bekendste regio van Italië. De regio roept bij veel mensen romantische beelden op van idyllische stadjes met middeleeuwse torens, omringd door een groenlandschap met rollende heuvels en velden vol zonnebloemen. Het is ook geen wonder dat zoveel mensen Toscane willen bezoeken. Het landschap is bezaaid met een aantal meest geliefde steden en bezienswaardigheden van Italië waaronder Florence, de scheve toren van Pisa, Siena en Lucca. Wist je dat Toscane de dichtste concentratie van Unesco Werelderfgoed lijst in de wereld heeft? Voeg daarbij het eiland Elba en de vele heuvelstadjes met ieder een eigen karakter en geschiedenis aan toe. Daarbij komt dat Toscane wordt beschouwd als de bakermat van de Renaissance en het is de geboorteplaats van een aantal bekende namen zoals Dante, Botticelli, Michelangelo, da Vinci en Galileo.

Veel boeken zijn geschreven over tal van mooie en bijzondere pareltjes van Toscane. Wij zetten de crème de la crème op een rij. Deze plaatsen wil je niet missen wanneer je een bezoek brengt aan de meest geliefde regio van Italië.

De hele wereld weet over de bezienswaardigheden van Florence, met als gevolg dat de stad druk bezocht wordt. Het historisch centrum is ook een groot openluchtmuseum met tal van hoogtepunten die je niet een twee drie zo even opsomt. De stad is de artistieke en culturele opleving in de 15de eeuw. Op geen plek op aarde kun je dieper in de ziel van de Renaissance kijken dan Florence. De schilders, beeldhouwers, ambachtslieden, architecten en de aristocratie kregen de vrijheid om te creëren. Overal waar je kijkt zal je de beste voorbeelden vinden uit deze spannende periode.

Video: d3stroyah

Siena daarentegen is een stuk rustiger. De stad heeft ook prachtige kunstwerken en gebouwen. Bovendien is de prachtige Piazza del Campo, een coquille-vormige piazza, een van de mooiste van Italië. De indrukwekkende piazza is het toneel van de beroemde Palio die twee keer per jaar plaatsvindt. Zeker moet de Kathedraal van Santa Maria Assunta bezocht worden. Zowel van binnen als van buiten is het een groot kunstwerk.

Een icoon van Italië is de beroemde Torre Pendente, oftewel de Scheve Toren van Pisa, die naast de Duomo op de Campo dei Miracoli staat. De gebouwen zijn een wonderlijke combinatie, die door artistieke talenten zijn gemaakt. De marmeren arcades van de 12de -eeuwse klokkentoren zijn een van de grootste bezienswaardigheden van Italië.

Het historisch centrum van de prachtige stad Lucca is absoluut een bezoek waard. De stad kent tal van kerken, waarvan de Duomo di San Martino een van de belangrijkste is. De stadsmuur rondom Lucca is een ideale plek voor een wandeling of fietstocht. Wij genieten altijd van een aperitivo op de ovaalvormige Piazza dell’Anfiteatro. Ooit was het plein een Romeins amfitheater waar gladiatoren vochten met wilde dieren. Waar toen de tribunes stonden, staan nu prachtige pastelkleurige huizen gevuld met restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

Om te zien hoe Toscane eruitzag in de middeleeuwen, is het bezoeken van de stad San Gimignano een goede keuze. De stad was toen voor pelgrims en handelaren, onderweg naar Rome, een belangrijke stop. De skyline van de stad met de 13 van de oorspronkelijke 70 torens is van verre al te zien. Duik dieper in de Middeleeuwen en bezoek Spezieria di Santa Fina, een van de oudste apotheken van Toscane. Proef natuurlijk ook het beste ijs van de wereld in Gelateria Dondoli aan de Piazza della Cisterna.

Video: Drone Nomads

Toscane kent veel heuvelstadjes en iedere stad heeft zijn eigen karakter. Zo was Volterra een van de rijkste steden in de periode van de Etrusken en later ook van de Romeinen. Het hele gebied rondom Volterra is bezaaid met archeologische vindplaatsen en vondsten uit opgravingen. Maar er gaat niets boven het ronddwalen door de mooie straatjes en langs de middeleeuwse torenhuizen uit de 12de en 13de eeuw.

Van de Romeinse periode tot de Renaissance trok de heuvelstad Arezzo vele kunstenaars en dichters. De grote architect en kunstenaar Vasari woonde hier en een rondleiding door zijn kleine palazzo Casa del Vasari is de moeite waard. Eveneens zijn de fresco’s van Piero della Francesca in de kerk San Francesco te bewonderen. De stad ligt boven op een plateau en heeft een prachtig uitzicht over de heuvels. Grote delen van de Etruskische muren staan nog overeind.

Het eiland Elba, gelegen voor de kust van Toscane, met een mild klimaat is steeds populairder bij toeristen. De natuur is er prachtig, het landschap gevarieerd en het eiland heeft tal van historische bezienswaardigheden. De beroemdste bewoner was Napoleon, die hier negen maanden verbleef na de val van Parijs in 1814.

Belangrijke adellijke families hebben lange tijd hun macht behouden in het stadje Montepulciano. Dit trok veel Renaissance kunstenaars uit Siena en Florence naar deze heuvelstad. Het is dan ook gevuld met tal van mooie gebouwen uit die tijd. De prachtige kerk van San Biagio, gebouwd van gouden travertijn, wordt beschouwd als een van de mooiste gebouwen uit de Renaissance. Vanaf de muren heb je een verbluffend uitzicht op de hellingen van een schilderachtige vallei. Rondom groeien de Vino Nobile-druiven waarvan de beroemde wijn wordt gemaakt.

Terwijl de Medici familie hoofdzakelijk vertoefde in Florence, werden er in de heuvels rondom de stad fraaie villa’s gebouwd met mooie tuinen. Een van de mooiste zomerverblijven van de familie is Villa di Poggio a Caiano, tussen Florence en Pistoia. Ook is de Villa la Petraia met terrasvormige tuinen en uitzicht op Florence een publiekstrekker. De naburige Villa di Castello heeft tuinen met fonteinen, grotten en standbeelden.

Video: UltramodernHome

Een andere bekende stad is Pienza met een heerlijke Toscaanse sfeer en een intiem centrum. De stad werd in de 15de eeuw opnieuw ingericht door Pius II, met als doel om er de ideale renaissancestad van te maken. Minder toeristisch zijn Marittima en Pitigliano.

In Toscane zijn nog genoeg kleine dorpen, die minder toeristisch zijn. Wil je echt weg van de gebaande paden, dan is de beste inzet om een gedetailleerde kaart van Toscane te raadplegen. Houd er rekening mee, dat je niet de eerste bent die Toscane wil ontdekken. Vele zijn je voorgegaan. Vrijwel iedere hoek van de regio is al ontdekt, maar dat moet je niet weerhouden om erop uit te trekken om Toscane te willen verkennen. De parels van Toscane zijn hetzelfde, het maakt niet uit hoeveel mensen ernaar kijken, want ze blijven even mooi.

Klik hier voor meer Toscane