De schoonheid van de Amalfikust

DiscoverCars.com

Velen hebben Venetië, Rome of de glooiende Toscaanse heuvels gezien. In werkelijkheid danwel via een van de honderdduizenden foto’s die op het internet circuleren. Van een andere schoonheid waarvan veel foto’s zijn, is de kust van Amalfi ten zuiden van Napels. Deze kustlijn met zijn spectaculaire vergezichten en de beroemde dorpen Positano, Amalfi en Ravello is werkelijk prachtig. Wij zetten een paar wetenswaardigheden op een rij die handig zijn wanneer je de Amalfikust gaat bezoeken.

De plaats Sorrento ligt aan de Golf van Napels en is vanuit de stad Napels te bereiken per boot of trein. De een zegt, Sorrento behoort niet officieel tot de Amalfikust en de ander vindt weer van wel. In ieder geval is Sorrento een goede uitvalsbasis om de Amalfikust te verkennen.

Houdt er rekening mee dat er geen treinverbinding is langs de kust van Amalfi. Wil je gebruik maken van het openbaar vervoer, dan ben je aangewezen op de bus of boot. De boten varen alleen wanneer het weer goed is.  Wij hebben de kust verkend met de auto. Mocht je niet gewend zijn aan het Italiaanse verkeer, wees dan wel voorbereid. De wegen zijn op veel plekken erg smal en op sommige plaatsen ook nog eens erg steil.

De voordelige plaatsen zijn echter beperkt, omdat de Amalfikust maar een klein gebied is.

Ben je op zoek naar een voordelige vakantie, dan ben je aan de Amalfikust aan het verkeerde adres. Niet alleen tijdens het hoogseizoen, maar ook in het laagseizoen zijn de prijzen hoog in de vele hotels, restaurants en bars. Wij betaalden in Positano al snel 15 euro voor 2 cappuccini en 2 brioche.

Het vermijden van de meest populaire steden kan helpen om een beetje geld te besparen. De voordelige plaatsen zijn echter beperkt, omdat de Amalfikust maar een klein gebied is. Wij hadden een onderkomen in de plaats Vico Equense, via de website Airbnb, op ongeveer een uur rijden vanaf Positano. Ons onderkomen was ook voordeliger dan normaal, omdat wij hier een maand verbleven. Daarbij zaten we niet in het drukke toeristengebied, waardoor supermarkten, bars en restaurants voordeliger zijn.

De meest bekende plaats aan de Amalfikust is Positano. Deze heerlijke plaats met tal van gekleurde huizen, die lijken alsof ze op elkaar gebouwd zijn, is een lust voor het oog. De stad staat bekend om zijn duizenden trappen en de mooie panorama’s. In het hoogseizoen wordt Positano bijna volledig bewoond door toeristen en is een stuk rustiger in het laagseizoen. Degene die niet thuis is in de Italiaanse taal zal zich hier goed kunnen redden. In tegenstelling tot veel andere steden en gebieden in het zuiden van Italië wordt hier Engels en Duits gesproken. Niet verwonderlijk vanwege de vele toeristen die jaarlijks naar de Amalfikust komen.

Sommige plaatsen aan de kust liggen direct aan zee, maar er zijn ook hoger gelegen dorpen. De Amalfikust kent hoge kliffen. Houd hier rekening mee bij het boeken van een vakantieverblijf als het je doel is om vaak aan het strand te willen zijn. De plaatsen aan zee zijn Amalfi, Atrani, Cetara, Furore, Maiori, Minori, Praiano, Positano en Vietri sul Mare. Hoger gelegen dorpen zijn Agerola, Ravello, Scala en Tramonti.

Veel mensen die naar de kust van Amalfi komen, willen genieten van zon, zee en strand. Maar er is natuurlijk meer dan alleen het bakken in de zon. Ooit was de plaats Amalfi een welvarende maritieme stad en het heeft een rijke geschiedenis. In de verschillende plaatsen zijn er prachtige kerken te bezoeken. Hoogtepunten voor ons waren de wandelingen door de plaatsen Amalfi en Ravello. Voor de actieve wandelaars is er het beroemde pad van de Goden, een wandeling die langs de kust van Amalfi gaat.