De smaak van Bolzano

Bolzano, gelegen in de Alto Adige, is de perfecte bestemming voor elke fijnproever. De keuken is een mix van Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse ingrediënten. De verfijnde keuken is een traktatie voor elke ‘die hard’ foodie. Ben je in het noordelijkste deel van Italië, dan mag je de volgende gerechten, wijnen en producten zeker niet missen.

bolzano

Il Bomboloni / Faschingskrapfen

De sappige en heerlijke Oostenrijks-Beierse Bomboloni zijn moeilijk te weerstaan. Ze zijn bereid met deeg en op smaak gebracht met citroenschil. Vervolgens worden ze gerold in kristalsuiker en gevuld met custard. Ze werden vaak gegeten als een stevig ontbijt of als een lekker hapje tussendoor.

Il Bomboloni

Ravioli alla pusterese / Schlutzkrapfen (ravioli met spinazie)

De heerlijke ravioli gevuld met pittige spinazie en ricotta wordt geserveerd met bruine boter en Parmezaanse kaas. Dit traditioneel Zuid-Tiroolse gerecht wordt meestal geserveerd als voorgerecht.

Canederli / Knödel

Broodknoedel gemaakt met speck of lever wordt in het Duits knödel genoemd. Dit gerecht is te vinden in het noorden van Italië, Trentino-Alto Adige, Friuli en een deel van Veneto. Samen met een beetje olijfolie en bestrooid met Parmezaanse kaas, peterselie of bieslook wordt het gerecht geserveerd. Wij hebben genoten van knödel in een saus van gorgonzola.

Zuppa d’orzo tirolese / Gerstsuppe

Gedurende het winterseizoen is Zuppa d’orzo tirolese op iedere menu kaart te vinden. Dit traditionele gerecht wordt bedekt met een stukje speck.

Zuppa d’orzo tirolese

Gulasch di Selvaggina

Een stevig hoofdgerecht is de Gulasch di Selvaggina. Het gerecht bestaat uit blokjes hertenvlees in combinatie met uien, knoflook, oregano en Worcestershiresaus.

Lonza di maiale con crauti / Kasseler rippchen mit zuurkool

Gerookte varkens lende in een romige bruine mosterd saus geserveerd op een bedje van zuurkool is een traditioneel hoofdgerecht geserveerd in Zuid-Tirol.

Tutra / Tirtlen

Dit zijn gefrituurde schijven deeg gevuld met gestoomde spinazie en zuurkool.

Tirtlen

Vinschger paarlen

De ronde platte broden worden meestal uit elkaar gescheurd en vervolgens gegeten. Dit brood is een specialiteit uit deze regio en wordt meestal gemaakt van bloem en rogge met specerijen als venkelzaad en karwij.

Speck

Speck is een typisch product van de regio. Het is een licht gerookte rauwe ham. De smaak lijkt lang niet op de smaak van spek uit Duitsland. Het product wordt gemaakt van een varkenspoot dat gepekeld is in kruiden en knoflook. Vervolgens wordt het vlees gerookt. De structuur van het vlees doet meer denken aan de Italiaanse prosciutto en de smaak van pancetta. Speck wordt dun gesneden en geserveerd als antipasto met vijgen of meloen. Ook wordt het product gebruikt als smaakmaker in pastasauzen op pizza’s en in knoedels.

Speck

Apfelstrudel

Natuurlijk mag de overheerlijke apfelstrudel niet ontbreken op deze lijst. Er zijn veel variaties voor de vulling, want elke familie heeft haar eigen recept. Appels met rozijn en suiker komt het vaakst voor. Wij vinden het vooral lekker met ook een bolletje ijs.

Wijnen en Törggelen

Lagrein en Santa Maddalena zijn twee wijnen uit de regio. Leuk is om in de herfst te gaan Törggelen. Dit is een herfst traditie waarbij men gaat wandelen door de valleien van Alto Adige in combinatie met het proeven van jonge wijnen, vergezeld met geroosterde kastanjes en seizoensgebonden gerechten.