Going Local met Anneke in Rieti

Anneke Chaudron woont ongeveer een jaar in Italië. Eerst in Puglia, daarna in Umbrië en nu in de regio Lazio.

‘Ik had al heel lang de droom om naar Italië te gaan’, begint Anneke te vertellen. Ik ben eerst getrouwd geweest met een Italiaan en ben vaak op vakantie geweest in Italië, maar hij wilde niet meer in Italië wonen. Nu ben ik gescheiden en ‘the time was right’ om mijn droom eindelijk waar te maken.

Ik heb een B&B gehad in Nederland en ga dat hier nu ook opzetten, samen met een Italiaanse dame in het huis van haar (overleden) grootouders vlakbij Rieti. Het stadje ligt in het midden van Italië en niet ver van Rome. In deze regio is van alles te doen. Je kunt gaan hiken in de bergen, leuke kleine bergdorpjes bezoeken, zoals Cherchiara, of een dagje Rieti, waar je de ondergrondse overblijfselen van de Romeinse tijd kunt bezoeken. Paardrijden, zweefvliegen, mountainbiken en raften, het is allemaal mogelijk. Een dagje Rome is ook een optie. In 45 minuten ben je in Rome en ga je de andere kant op sta je aan de Adriatische kust.

In Rieti zijn een aantal mooie gebouwen te zien. De stadsmuren zijn in de Middeleeuwen gebouwd en zijn nog helemaal intact, waardoor ze het centrum perfect omsluiten, hetgeen zelf een compleet monument is. De dom van Rieti stamt uit de 12de eeuw en er hangen een aantal kunstwerken in, van onder andere Andra Sacchi, die de moeite waard zijn, evenals het gebouw zelf. Rieti Underground kun je bekijken met de gids Rita Giovanelli, die uitstekend Engels spreekt.

Ik ben hier terechtgekomen na een stressvolle periode in mijn leven en heb zelfs de rust gevonden, om op mijn terras met uitzicht op de berg, een boek te schrijven.

Rieti ligt aan de ‘Cammino di Francesco’. De heilige Sint Franciscus van Assisi heeft een voettocht gelopen van Assisi door Toscane via Umbrië naar Lazio en ging langs Rieti. Er zijn diverse wandeltochten, die variëren in lengte tot wel 100 km en meer.

De beste pizzeria van Rieti is ‘Rugantino’, natuurlijk met houtoven en men serveert er ook andere gerechten. Polenta, het gerecht van de streek met ‘funghi’, moet je zeker proberen. Een favoriete aperitief-bar heb ik eigenlijk niet, want ik prefereer onze eigen in casa gemaakte likeuren, zoals Nocino, Gentiaan en Limoncello.

Wat ik heel lekker van deze streek vind is de honing. In de omgeving vind je de plant ‘mentuccia’, een soort mint maar dan iets zachter, die heerlijk ruikt. Omdat de bijen hier op het landgoed zich ernstig te goed doen aan deze plant, smaakt de honing ernaar en dat geeft zo’n heerlijke smaak. Ik heb nog nooit zulke lekkere honing geproefd. We hebben hier op het landgoed onze eigen bijenkorven, dus dat is genieten.

Een favoriete dagtrip van mij is naar Lago del Salto, even voorbij Rieti. Dit is een kunstmatig meer gecreëerd in 1940 toen de Dam werd gebouwd. Dit is gedaan om de Cicolano Vally te redden van overstromingen door de Salto rivier. Je kunt de auto parkeren aan de kant van de weg en naar de dam lopen. Als je omhoog rijdt heb je een schitterend uitzicht op het meer. De stranden en het kleine dorp Borgo San Pietro zijn een bezichtiging waard, waar de oude kapel van St. Filipa Mareri staat.

Hier in de omgeving is alles aanwezig voor een heerlijke vakantie, zowel in het voor- en naseizoen als in het hoogseizoen. Ben je een natuurliefhebber dan zit je helemaal goed. Zeker als je bij ons in B&B Cipriani logeert. Net buiten Rieti kun je van de rust en natuur genieten aan het zwembad in onze grote tuin of je maakt een dagtrip naar Rome of de kust. Rieti is absoluut een bezoek waard, evenals de diverse routes die Sint Franciscus heeft gelopen. Toscane en Umbrië liggen ook dichtbij, dus keuzes genoeg.

Als je tot rust wilt komen, dan ben je hier op de goede plek. Ik ben hier terechtgekomen na een stressvolle periode in mijn leven en heb zelfs de rust gevonden, om op mijn terras met uitzicht op de berg, een boek te schrijven.

Klik hier voor meer info over de B&B Cipriani, facebook pagina of bel naar nr: 0039 0746754981

Foto’s: Anneke Chaudron