Going Local met Felicia in Salerno

Mijn naam is Felicia Giordano en mijn liefde voor Italië is er met de paplepel ingegoten. Als klein kind bracht ik iedere zomer door in Tramonti, de Amalfi kust. Al op jonge leeftijd wist ik het zeker: ik wil in Italië wonen! Na mijn afstuderen had ik nog helemaal geen zin in een serieuze baan en in het volwassen worden zelf. Ik wilde het avontuur aangaan dus vertrok ik begin 2008 naar Italië: een sprong in het diepe.

Na een paar maanden in Rome te hebben gezeten, kwam ik in Salerno terecht. Hoewel het niet ver van Tramonti is, kende ik de stad en de omgeving eigenlijk helemaal niet zo goed. Het was weer een nieuw avontuur en ik leerde de stad steeds beter kennen. Het duurde niet lang voor ik me hier helemaal op mijn plek voelde. De jaren die volgden was ik afwisselend in Nederland en Italië. Ik werkte af en toe een seizoen om vervolgens weer terug te gaan naar Nederland, waar ik uiteindelijk werk vond en ik definitief in Nederland bleef.

Maar de regio Campania liet mij niet los. Het zat te diep. Nostalgisch staarde ik naar foto’s op de computer terwijl ik achter mijn bureau zat met buiten koud en grijs weer. Ik miste het zo erg dat ik een website begon om daar alle nuttige informatie te delen over de regio. Dit liep een beetje uit de hand.

Begin 2016 vond ik dat ik alweer te lang in Nederland was geweest en diende mijn ontslag in, beëindigde het huurcontract voor mijn woning en besloot mij volledig te richten op mijn eigen onderneming die in het teken staat van de regio Campania. Om dit zo goed mogelijk te laten lopen en vooral te laten groeien, vertrok ik naar Salerno. Ik had eindelijk het gevoel weer thuis te zijn.

Het Cilento gebied is bijvoorbeeld nog vrij onbekend maar zo ontzettend prachtig en de moeite waard om daar eens op ontdekkingstocht te gaan.

Iedere dag geniet ik van het feit dat ik hier mag zijn. Dat begint al vroeg in de ochtend wanneer het net licht begint te worden, met de stilte om mij heen en enkel het geluid en de geur van de zee en het licht van de ochtendzon op de bergen. Vervolgens ontbijten met een kopje koffie en een cornetto. Mijn dag is pas compleet met een avondwandeling over de boulevard met uitzicht op zowel de Amalfi kust als het Cilento gebied. Ook vind ik het heerlijk om door de haven te wandelen, te kijken naar de bootjes die schommelen op de golven terwijl ik uitzicht heb over de stad.

De regio Campania heeft ontzettend veel te bieden en er is zo veel te ontdekken. De regio staat vooral bekend om de Amalfi Kust en dan met name de plaatsen Positano en Amalfi. Ik zou nooit afraden om deze plaatsen te bezoeken, want het is zeker een must-do, maar voor mij zijn deze plaatsen niet het ‘echte’ Italië. Alles is daar te duur, te commercieel en daarnaast is de kwaliteit van sommige specialiteiten waar de regio om bekend staat, vaak matig.

Het Cilento gebied is bijvoorbeeld nog vrij onbekend maar zo ontzettend prachtig en de moeite waard om daar eens op ontdekkingstocht te gaan. Je komt daar terecht in dorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan, waar alles nog zo puur is; zowel het eten als de mensen zelf.

Salerno zelf is ook een stad die wat meer aandacht verdient. Het heeft een ideale ligging: binnen no time zit je bijvoorbeeld in Pompei, Napels, de Amalfi kust en het  Cilento gebied. Ik hou zelf van een goede wandeling en gelukkig is dat in deze omgeving goed te doen. Je hoeft niet eens zo gek ver de stad uit te gaan voor een mooie wandeling: Monte San Liberatore biedt een waanzinnig uitzicht op Salerno, Vietri sul Mare én Cava. Een andere mooie wandeling die tot mijn favorieten behoort is Valle delle Ferriere, een natuurreservaat gelegen achter het toeristische Amalfi.

Salerno zelf heeft een prachtig historisch centrum met de Dom die je zeker gezien moet hebben, sla vooral de crypte niet over. Daarnaast is het hoger gelegen kasteel ook een aanrader; vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de Golf van Salerno en de Amalfi kust. Ook mooi en interessant om te bezoeken, is de Giardino della Minerva. Dit is de oudste botanische tuin in Europa en was een belangrijke bron aan informatie voor de artsen van de Scuola Medica Salernitana.

Verder heb je een leuk en mooi street-art project in de oudste wijk van het historisch centrum, le Fornelle. Het project is in 2015 gestart met als doel om kunst en cultuur onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd de stad wat op te knappen.

Een andere bezienswaardigheid in Salerno die zeker de aandacht waard is, is Luci d’Artista. Dit is een jaarlijks evenement, van begin november tot eind januari, waarbij de hele stad vol hangt met lichtjes. Het is echt prachtig en ik raad iedereen aan om dit op z’n minst een keer gezien te hebben! Op en top kerst.

Pizza is waar de regio om bekend staat en daarnaast ook mijn favoriete gerecht. Ik heb hier dan ook niks te klagen! Precies naast de Dom bevindt zich de pizzeria Criscemunno. Ik denk dat dit wel de lekkerste pizza is die je in de stad kunt vinden! Hier is het vaak druk dus als ik geen tijd heb of gewoon iets mee wil nemen, haal ik bij Pizza Portafoglio & Fessarie een gevouwen pizza.

Voor een heerlijk bord pasta kan ik je il Brigante aanraden.

Voor een aperitief ga ik graag naar Cibarti, een klein barretje in het historisch centrum. Deze bar heeft een huiselijke en gemoedelijke sfeer en wanneer je trek hebt kun je er ook een heerlijk hapje eten. Er is geen uitgebreid menu maar alles wordt door de eigenaar op het moment zelf klaargemaakt met verse ingrediënten.

Campania staat bekend om haar gastronomie. Denk aan de mozzarella di bufala, de citroenen van de Amalfi kust, de pizza, de vis, het gebak etc. Ik zou bezoekers van deze streek dan ook aanraden om te proeven en te ontdekken en vooral af te wijken van de bewandelde paden. Er is namelijk nog zo veel meer te ontdekken. Dat is de reden waarom ik ben begonnen met Salerno Travel. Ik help mensen graag bij het in elkaar zetten van hun vakantie, ze op weg te helpen, ervoor te zorgen dat ze het échte Italië kunnen ontdekken zonder zelf al te veel bezig te zijn met de organisatie daarvan.

Website: www.salernotravel.eu