Going local met Gentiana in Alto Casertano

Mijn naam is Gentiana van der Bruggen en ik woon al 25 jaar in de provincie van Caserta. Eerst in Santa Maria Capua Vetere en sinds 8 jaar in Alvignano, een klein dorp in het groene gedeelte van de provincie Caserta, genaamd Alto Casertano.

De naam Alto Casertano werd gecreëerd om de plattelandsontwikkeling van een uitgestrekt gebied te promoten. Het gebied bestaat uit 48 gemeenten in de drie belangrijkste gebieden van het Matese masief, Monte Maggiore en Monte Santa Croce. Het doel is om de capaciteit van de handel en de omzet te verhogen, het zoeken naar nieuwe markten, het bevorderen van de gastronomie en wijncultuur te promoten.

De producten die in dit gebied worden gemaakt, zijn van hoge kwaliteit. Een voorbeeld hiervan zijn de authentieke wijnen, waaronder de Pallegrello. Deze wijn dankt zijn naam aan de druiven die op hele kleine balletjes lijken. In het dialect worden ze Pallagrell genoemd. De druif werd geplant door Re Ferdinando di Borbone in zijn wijngaarden die aan de voet van de berg St Leucio lagen. Na 2 eeuwen van verwaarlozing, is de Pallagrello pas weer herontdekt en opgenomen in het nationaal register van druivenrassen. Leuk om in dit gebied naar een wijnproeverij te gaan.

Dit jaar hebben wij ook de beste mozzarella, bekroond door Caseficio Il Casolare. In het stadje Caiazzo, op nog geen 7 km van ons dorp vandaan, zit de beroemde pizzeria Pepe in Grano (Michelin ster) gevestigd, waar je natuurlijk deze mozzarella kunt proeven. Caizzo is onderdeel van de National Association of Oil City. De eeuwenoude tradities van de olijventeelt en de productie van de olijfolie is bewaard gebleven. Het belang van de olieproductie in het Caiatina gebied blijkt uit het grote aantal molens die in het verleden al aanwezig waren. Tijdens de laatste 10 dagen van de maand juli is er de beurs ‘la fiera di Maddalena’, waar men lokale producten, op smaak gebracht met olijfolie, kunt proeven. Wil je de eerste versgeperste olie proeven dan kan dat eind november in de verschillende fratoio’s.

Monti del Matese

De Monti del Matese is een deel van de Apennijnen. Het ligt op de grens tussen de Molise en Campanië. Aan de kant van Campanië behoort het gebied tot een regionaal park, vanwege de bijzondere flora en fauna. Op meer dan 1000 m hoogte ligt een karstmeer en zijn er tal van zinkgaten en grotten.

De bergen van de Matese zijn steeds meer in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voor diegene die durft, is er een avonturenparcours in een kloof. De route loopt door prachtig natuur met watervallen van helder water, die de stilte van de ongerepte natuur breken. Je kunt volop genieten van natuurlijke zwembaden en de wilde vegetatie. Wie van paardrijden houdt kan prachtige tochten maken bij de agriturismo ‘Il Falode’. Je kunt hier een fantastische tijd beleven, maar kijk wel uit voor beren, want die hebben ook de Monti Matese (her)ontdekt.

Een ander prachtig natuurgebied ligt bij het plaatsje Fontgreca. Ik denk dat dit de mooiste plek van Alto Casertano is. Het kleine paradijs ligt in de vallei waar de rivier Connubio doorheen stroomt. Het is een bos vol cipressen en met een uniek micro-habitat.

Dit is niet alleen de 1ste dinosaurus die in Italië is gevonden, maar ook een van de best bewaarde in de wereld.

Als je van geschiedenis houdt kom je hier ook helemaal aan je trekken. Dit is namelijk het gebied waar de Sanieten tegen de Romeinen vochten. Stadjes waar je Romeinse muren kunt bewonderen zijn:

  • Alife, waar de 4 toegangspoorten tot de stad goed bewaard zijn gebleven.
  • Capua was een antieke stad waar Spartacus uit het Amfitheater vluchtte. Dit was tijdens het Romeinse Rijk de hoofdstad van Campanië en de rijkste stad van Zuid-Italië.

Natuurlijk is er ook nog het paleis van Caserta, die in opdracht van Ferdinand Secondo werd gebouwd. Het paleis ligt nabij de stad Caserta. Tussen 1780 en 1861 was dit het woon- en werkpaleis van de koningen van Napels en Sicilië. In 1997 is het gebouw met de tuinen en het aquaduct, dat de fonteinen van water voorziet, door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Als je met kinderen hier op reis bent, kun je veel leuke uitstapjes maken. Je kunt Ciro gaan bekijken. Dit is niet alleen de 1ste dinosaurus die in Italië is gevonden, maar ook een van de best bewaarde in de wereld. In het Paleo-lab word je mee op reis genomen in verschillende geologische tijden. Voor diegene die het leuk vinden om een quad te rijden, paard te rijden of een duik in een zwembad willen nemen is hier helemaal op de juiste plaats. Kortom een gebied om te ontdekken.

Voor meer info voor onze B&B kun je mailen naar gentivdbruggen@alice.it of bellen naar 3482993053, dan sta ik je graag te woord.

Foto’s: Gentiana van de Bruggen