Going local met Gunther in Toscane

Gunther Desaever woont sinds eind 2000 in Italië. Eerst in Florence en sinds 2007 in Pian di Scò, in de Valdarno streek. ‘Ik ben geboren in 1972 in Oostende in België’, begint Gunther te vertellen. Opgeleid als industrieel ingenieur bouwkunde, heb ik daarna nog 2 jaar monumenten- en landschapzorg gestudeerd in Antwerpen. Na enkele jaren gewerkt te hebben in België bij enkele aannemers, waar ik renovatie- en restauratieprojecten uitvoerde, ben ik eind 2000 naar Florence vertrokken. Ik raak gepassioneerd door architectuur, restauratie en geschiedenis. Italië is dan ook het kunstland bij uitstek, met het grootste aanbod aan monumenten en historische gebouwen ter wereld.

Na enkele jaren in een studio in Florence gewerkt te hebben, ben ik volledig zelfstandig en heb enkel Nederlanders en Belgen als klanten. Omwille van de liefde voor het prachtige Toscane ben ik sinds enkele jaren een website begonnen met informatie over Toscane, met de bedoeling landgenoten en Nederlanders te helpen om hun vakantie zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. De site is een soort online gids over Toscane met praktische tips, bezienswaardigheden, streekgerechten, fietstochten en nog veel meer.

Een perfecte dag is opstaan in een agriturismo in de Chianti streek rond Siena, ontbijten in de buitenlucht met een prachtig uitzicht op de achtergrond. Daarna een heerlijke fietstocht in de buurt, terugkeren, en een lekkere plons in het zwembad. Middageten met de familie, met streekgerechten op het menu en een lekkere vino nobile di Montepulciano. Na het middageten enkele pittoreske dorpen in de buurt gaan bezoeken, waar dan ’s avonds in een restaurantje wordt gegeten. Ik vind het ook heerlijk om een dag rond te rijden, in een plaats of regio die ik nog niet ken, en te stoppen in de kleine dorpen.

‘Mijn stadje Pian di Scò is niet echt de moeite waard om te bezoeken’, gaat Gunther verder. Meestal gaan wij naar Arezzo of Florence. Vijf absolute hoogtepunten om te bezoeken in Florence zijn: de koepel van de dom, de kerk San Miniato al Monte, het plein Piazzale Michelangelo, van waaruit je een prachtig uitzicht krijgt op het historisch centrum, een bezoek aan een terrasje in de Oltrarno buurt en ten slotte gli uffizi. Bezoek ook zeker de stad Arezzo. Deze is te weinig bekend, maar het is een prachtige stad.

Ik heb niet echt een uitgesproken favoriete restaurant. Geef mij maar de restaurantjes in de kleinere dorpen waar het massatoerisme nog niet is gearriveerd. Een heerlijk streekgerecht is Cinghiale (everzwijn), Een goede aperitivo bar om naar toe te gaan is Kitch, in de Via Gallo in Florence.

Vakantiegangers die deze regio bezoeken, wil ik graag adviseren om de restaurants en ijsbars bij de toeristische attracties te vermijden. Loop liever wat verder en je zult waar voor je geld krijgen.

‘Ben je een fietsfanaat en heb je de kans om deel te nemen aan één van de vele retro fietstochten in Toscane zoals Eroica, Intrepida en Leonessa, waarbij je verplicht bent om deel te nemen met een stalen fiets met versnellingen op het kader, retro koerskledij en geen energiefood, doe dit dan zeker. Het is een onvergetelijke gebeurtenis, die je langs prachtige, ongekend mooie plaatsen, terug in de tijd brengt’, vertelt Gunther ten slotte.

Websites van Gunther zijn:

Santa Fiora

Crete Senesi

Intrepida

Castelnuovo Val di Cecina 17 (800x450)

 

0 reacties op “Going local met Gunther in Toscane

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.