Going Local met Inger in Volterra

DiscoverCars.com

Sinds 1992 woont Inger Oosthoek in Italië. Haar verhaal is klassiek. Ze kwam als au-pair in een Nederlands-Italiaans gezin terecht en ontmoette haar Italiaan Massimo. Ze volgde een taalcursus aan de universiteit van Pisa en samen met haar Massimo kochten ze een Podere (boerderij), direct buiten de stadmuren van Volterra. Zo begon haar avontuur in Italië.

Volterra is een kleine stad met 11 duizend inwoners en stamt uit de tijd van de Etrusken. Het ligt majestueus op een heuvel en met fantastische vergezichten. ‘Het duurde tot 1998 voor we als agriturismo van start gingen’, vertelt Inger. We waren ondertussen al twee zoons rijker. Onze plek is uniek, want deze bevindt zich buiten in de campagna, maar ligt op steenworp afstand van het stadscentrum. Dit maakt het ideaal voor onze gasten, die vaak te voet naar Volterra gaan.

‘Ik houd me vooral bezig met agriturismo’, gaat Inger verder. ‘Ontvang de gasten en maak graag een praatje met ze’. Veel gasten stellen het op prijs om tips en advies te krijgen over de omgeving. Wandelen is ook één van de dingen die ik graag met ze doe. Zo ontdekken zij plekken die ze anders niet te zien krijgen. Men vindt het ook leuk om meer te weten te komen, over hoe het Italiaanse leven werkelijk is. De gesprekken zetten zich vaak voort aan tafel, als ik voor hen kook. Dat zijn gezellige momenten!

Aan het begin en het einde van het seizoen organiseert Inger samen met een Nederlandse vriendin kookworkshops. In de winter heeft ze andere bezigheden, naast de vele wandelingen die ze dan maakt met haar man in het adembenemende landschap. Ze geeft al ruim 15 jaar Engelse lessen aan kinderen en volwassenen. Ze vertelt dat Engels populair is en dat ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen deze taal spreken. Ondertussen zijn haar eigen kinderen bijna volwassen. Eén zoon is in september naar Nederland vertrokken.

‘De perfecte dag in Volterra is een stralende dag in het voorjaar of najaar, als de lucht nog niet zo zindert als in juli en augustus’, zegt Inger. Eigenlijk is het hier altijd prachtig, of het nu mistig of zonnig is. De kleuren zijn altijd anders. In december worden de velden al weer groen van het opkomende graan. Ook een net omgeploegd veld is schitterend als de zon weerkaatst op de vochtige brokken verse klei.

Volterra is rijk aan geschiedenis en wie het bezoekt kan zijn hart ophalen in het Etruskisch museum, het Romeinse theater, het schilderijenmuseum, de Dom, de Piazza dei Priori (het oudste plein van Toscane). Daarnaast is de Etruskische necropoli te bezoeken, net als de resten van de Etruskische muur en stadspoort die eens een stad van 25.000 inwoners omheinde. Wanneer je zomers Volterra bezoekt, zijn er veel muziekfestivals en een jazzfestival. De stad heeft een Jazz-school op hoog niveau. Cultureel gezien is Volterra ontwikkeld en loopt er veel talent rond.

‘Goed eten kun je bij Vecchia Lira waar overdag zelfbediening is en ’s avonds bediend wordt’, vertelt Inger. Restaurant Ombra della Sera is traditioneel en zeer goed. Een lekkere pizza eet je bij de Vecchia Maniera. Een aanrader vind ik ook Da Gallo, een pizzeria 800 m van ons huis vandaan. Deze is typisch Italiaans, waar je midden tussen de lokale bevolking zit. Hetgeen een goed teken is!

Voor een aperitivo ga je naar Incontro, wat letterlijk Ontmoeting betekent. Deze bar bevindt zich in de hoofdstraat. In de winter zijn ook de Volterranen hier te vinden voor een cioccolato caldo, warme chocolademelk. Zelf pak ik hier een heerlijke espresso.

Laat je meenemen op de vleugels van het onthaasten, geniet van de details, ontdek de dagelijkse routines en ga gesprekjes aan met de lokale mensen.

‘De Zuppa Volterrana is een specialiteit van deze streek en die kan ik ook voor jullie maken’, zegt Inger enthousiast. Natuurlijk wordt in deze streek ook olijfolie gemaakt, zijn er kaasmakerijen, wordt er honing geslingerd en kun je overheerlijke salami en prosciutti proeven en kopen.

Volterra ligt in het hart van Toscane, waardoor je binnen een uur op veel mooie plekken kunt zijn, zoals Florence, Pisa, Siena of de kust. Inger en haar man toeren vaak met de motor en tegenwoordig ook met de fiets. Zelf gaan ze graag via Pomarance naar Massa Marittima en dan terug via San Galgano, Siena en Colle Val d’Elsa. Dit raadt ze vaak haar gasten aan, want de mooiste landschappen gaan aan je voorbij en de plaatsjes zijn klein, overzichtelijk en niet zo toeristisch.

Ten slotte vertelt Inger: ‘Ik raad bezoekers van Volterra aan er meer dan één dag te verblijven’. Ook al is het een kleine stad in vergelijking met Florence en Siena. Volterra heeft zo veel te bieden! Laat je meenemen op de vleugels van het onthaasten, geniet van de details, ontdek de dagelijkse routines en ga gesprekjes aan met de lokale mensen. Italianen houden daarvan en trekken alle tijd voor je uit, vooral op een plaats waar het leven nog mensenmaat is.

Wil jij ook genieten in het hart van Toscane, ga dan eerst naar de website fraggina.it  Het Agriturismo van Inger, waar je kunt genieten van haar gastvrijheid en Volterra. Of neem direct contact met haar op via info@fraggina.it  en volg haar op facebook .

Foto’s: Inger Oosthoek en Lynn Damon

0 reacties op “Going Local met Inger in Volterra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.