Going local met Jurgen en Gonnie in Montefano

Jurgen en Gonnie Linssen hebben een Bed and Breakfast in de regio Le Marche met de naam La Vecchia Scuola.

In 2014 trokken ze met de camper door Italië en vonden ze de plek waar ze graag zouden willen wonen en die het beste op hun plannen aansloot: Le Marche. Het was op 1 februari 2016 dat ze de nieuwe inwoners van Montefano werden, waar ze door de lokale bevolking warm onthaald werden.

‘We hebben een ‘oude school’ gekocht en zijn hier een bedrijf begonnen onder de naam La Vecchia Scoala’, begint Gonnie te vertellen. Het is een oude plattelandsschool en, met aandacht voor typische Marchiaanse ornamenten, helemaal gerenoveerd. We hebben er ‘onze plek’ van gemaakt, waar we ook gasten vanaf 1 mei 2016 ontvangen.

Ons leven in Nederland was prima en zeker niet saai te noemen. We hadden een fijn sociaal leven met drukke banen. Jurgen heeft nog steeds zijn bedrijf in ruimtelijke ordening en ik was na diverse studies werkzaam op het gebied van bouwkunde en vastgoed op een gerenommeerd architectenbureau. De stap om Nederland achter ons te laten en een nieuw leven in Italië te beginnen was zeker niet gemakkelijk. Banen moeten worden opgezegd en zekerheden worden losgelaten. En als allerbelangrijkste verlaat je vrienden en familie, die overigens enthousiast waren over onze nieuwe stap.

De stap naar een ander leven in Italië ging gepaard met het nadenken over een andere manier van inkomsten genereren. Een mogelijkheid was het voortzetten van onze banen in Italië. Een lastige optie, maar niet onmogelijk. Onze voorkeur ging echter uit naar het opzetten van een nieuw bedrijf.

We dachten na over een wijze waarop we ‘ons huis’ konden openstellen voor anderen. Een plek waar ook anderen van kunnen genieten. Een thuis waar we mensen in de watten kunnen leggen. Een accommodatie waar óók wij graag op vakantie naar toe willen. Het idee was geboren. We starten een B&B in Italië.

We gingen op pad met een belangrijke missie, het vinden van een huis. Het wensenlijstje was lang. Het huis moest dicht bij een vliegveld liggen, maar ook dicht bij het strand en bergen. Voor dagelijkse boodschappen moet er een pittoresk dorp in de buurt liggen. Bovendien moet het huis groot genoeg zijn om gasten te kunnen ontvangen. Het zoekgebied was bepaald, maar er bleken maar weinig huizen te koop te staan.

We bezochten een aantal emigratiebeurzen in Nederland en lazen boeken over een aankoop van een huis in Italië. Websites werden bezocht en regelmatig vlogen we naar Italië om huizen te bezichtigen.

Het was niet meteen raak, maar de droom om in Le Marche te wonen werd met elk huis dat we bekeken een beetje groter. Onze droomplek vonden we echter niet, tot ons hart een sprongetje maakte bij het zien van een oud schoolgebouw uit 1939, niet ver van het dorpje Montefano.

De ochtend begint met het ontwaken van La Vecchia Scuola. De geur van koffie en versgebakken brood, gasten die van de ochtendzon en het mooie uitzicht genieten. De vogels die fluiten, afgewisseld met de belletjes van Rosso en Scooter (onze 2 poezen) die hun ochtendwandeling rondom het huis maken. Jurgen dekt buiten de tafels voor het ontbijt en ik maak het verse fruit, sap en een dolce klaar. Na het ontbijt gaan we naar de markt. Heerlijk om te zien hoe de bevolking verse vis, groenten en kazen kopen. Op de markt ontmoeten we onze privégids Luigi Storani. Wij hebben het vermoeden dat hij de enige dorpeling die Engels spreekt en geen wijn drinkt. Hij heeft sleutels van de vijf kerken in Montefano. We maken een wandeling door het dorp en brengen een bezoek aan de kerk La Rondinella (rond 1700 gebouwd) en aan de grotten van Montefano.

Binnen een half uurtje sta je vanuit Montefano met je voeten in zee, aan de bekende Riviera del Conero. De riviera is bekend om haar witte stranden en azuurblauwe zee. We bezoeken de dorpen Sirolo en Numana. Daarna dwalen we af naar het mooie strand van Portonovo. Tijdens een lunch genieten we van verse vis en heerlijke wijnen.

Terug bij huis, hangt aan de ‘cancello’ een tasje met sla, gebracht door een van de buren. Een andere buurvrouw komt aanlopen en brengt wat vers geplukte bloemen, want ze weet dat er nieuwe gasten zijn gearriveerd.

In de buurt zijn er genoeg restaurantjes en agriturismo’s waar je heerlijk kunt eten. Maar we besluiten vanavond om een Italiaanse maaltijd voor onze gasten te maken met aansluitend een Italiaanse filmavond in onze buitenbioscoop. We sluiten deze perfecte dag af achteroverleunend in een loungebank onder de portico met een heerlijk glas wijn.

Le Marche kent veel pittoreske stadjes. Je kunt cultuursnuiven in het bekende bedevaartsoord Loreto. Vanuit Recanati, de stad van de bekende dichter Leopardi, zie je de koepel van Loreto boven de daken uitsteken. Dichtbij is Macerata, de provinciestad beroemd om het Teatro Sferisterio met een opera in de open lucht. Strandliefhebbers halen hun hart op bij de Monte Conero. Hier vind je de meeste mooie stranden en baaien van Sirolo, Portonovo en Numana.

Tip: bezoek voorafgaand aan een middag strand de boulevard van Porto Recanati (20 minuten van ons vandaan) en ga shoppen in de boetiekjes van het oude centrum.

Je kunt bij ons E-bikes huren en vele gasten vinden dit dan ook een heerlijke manier om de streek te leren kennen. We krijgen vaak de opmerking: ‘Dit moet je meer mensen aanraden, hoe leuk om hier te fietsen’. Met navigatie aan het stuur zijn de routes makkelijk te vinden. Heel handig voor een bezoek aan middeleeuwse stadjes of een dagje aan zee.

Na de lunch komt rond 16.00 uur het Italiaanse leven weer op gang. Het avondeten begint in Italië vanaf 20.00 uur. Om de tijd te doorbreken is de Italiaanse aperitivo een goed alternatief. Bij een bestelling van een drankje, krijg je er vaak wat lekkere hapjes bij. Ons favoriete plekje voor wat Marchegiaanse hapjes en drankje is aan Piazza Leopardi in Recanatie, gedomineerd door het Palazzo Comunale en het standbeeld van Leopardi.

Een favoriet uitstapje van ons en inmiddels ook onze gasten is een dagje naar Assisi. Dit stadje ligt in de regio Umbrië en is bekend vanwege de mooie basiliek van San Francesco. Maar er is meer te zien. De auto parkeren we onderaan de stad en van daaruit lopen we door de kleine straatjes naar het historisch centrum. In de zomer is het best druk, maar de vele fonteinen en sfeervolle steegjes geven een rustige sfeer. Leuk om een dagje Assisi te combineren met Perugia.

Graag delen we onze Italiaanse droom met je! Kom naar La Vecchia Scuola en geniet mee van het pure Italiaanse plattelandsleven met comfort en heerlijke luxe. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie of reserveringen neem dan een kijkje op de website www.lemarchebedandbreakfast.com, bel je naar 0039-3314782959 of mail je naar info@lemarchebedandbreakfast.com. Wil je op de hoogte blijven van onze verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (dat kan onder aan de website) of volg onze verhalen op Facebook en Instagram. ‘Ci vediamo a Montefano?!’