In 1988 is Karin Verstelle na haar studie Italiaanse Taal- en Letterkunde aan de universiteit van Leiden vertrokken naar Milaan, met het idee er een jaar te blijven om de taal vloeiender te spreken. In de jaren 80 werd de stad ‘Milano da bere’ genoemd, de banen lagen er min of meer voor het oprapen. Ze vond meteen werk, het leven beviel prima en ze is blijven hangen. Een paar relaties verder is ze nu single, heeft ze haar eigen vertaalbureau en levert vertaal- en tolkwerk op maat. Voor Nederlandse bedrijven past ze teksten aan aan de lokale omstandigheden, doelgroep en uitingsvorm.
Een perfecte werkdag is voor Karin: ’s Ochtends een wandelingetje onder de zon naar haar stambar voor een cappuccino en een praatje met de vaste klanten, een partijtje frisbee spelen met de hond van de krantenkiosk. Daarna achter de computer werken aan een vertaling naar het Italiaans, met de kat Nina op het bureau. ’s Middags even eruit voor een espressootje en doorwerken om de deadline te halen.
‘Wie nog nooit in Milaan geweest is’, gaat Karin verder, ‘moet echt de geijkte monumenten bezoeken: Dom (binnen en op het dak), Dom-museum, Galleria Vittorio Emanuele II, Castello Sforzesco (en het park erachter), de quadrilatero della moda en het Laatste Avondmaal fresco in de Santa Maria delle Grazie kerk’.
Zelf vindt Karin de via Montenapoleone buurt absoluut niet interessant. De gemiddelde mens kan er nog geen sok kopen… Aan de hand van je interesses kun je beter op het Domplein blijven en een bezoek brengen aan het Museo del Novecento (entree € 5, op vrijdagmiddag gratis vanaf 15:30, met prachtig uitzicht), het Palazzo Reale (verschillende tentoonstellingen) en op piazza della Scala de gratis kunstcollectie Gallerie d’Italia in het oude bankgebouw van de Banca Commerciale. Of de fresco’s in de San Maurizio kerk in corso Magenta 15 (open van 09:30 tot 17:30): vlakbij het laatste avondmaal maar veel mooier en gratis. In corso di Porta Ticinese vind je de Sant’Eustorgio basiliek met de Cappella Portinari. Aan het eind van de corso di Porta Ticinese zijn de Colonne di San Lorenzo met de San Lorenzo basiliek. In deze buurt is het ook leuk shoppen! Verder blijft de Brera wijk fascinerend.
Voor een goede Pizza geeft Karin ons drie ketens. Napolitaanse pizza bij Rosso Pomodoro, een hele grote, platte en knapperige pizza bij Pizza OK, een dikke margherita pizza bij Spontini. Typisch milanese trattoria:Damm-atrà in een zijstraat van de Naviglio pavese. De beste ijszaak in haar buurt is Pretto, in corso di Porta Ticinese.
Voor de plaatselijke gerechten en producten moet je de ossobuco con risotto, cotoletta alla milanese, panettone en de wijnen uit de Oltrepo streek ten zuiden van Pavia proberen.
Karin vertelt ons dat ze vlakbij de milanese Navigli (kanalen) woont en regelmatig het Happy Hour bezoekt bij Ginger Cocktail Lab aan de Naviglio Pavese. Waar je voor € 7 een fantastische cocktail geserveerd krijgt, compleet met een kwalitatief zeer goed en vers warm en koud buffet.
Voor een dagtrip vanuit Milaan kun je alle kanten op en bereik je in een paar uur de zee of bergen, vertelt ze ons. Om wat dichter bij huis te blijven kan ze het Comomeer aanbevelen, met een boottochtje naar Villa del Balbianello of Villa Carlotta. Minder bekend, maar zeker zo mooi is Monza, met haar pas gerestaureerde Villa Reale en prachtige Dom. Ook Pavia en het klooster Certosa di Pavia zijn absoluut de moeite waard.
Milaan staat bekend als mode- en “snelle jongens”-stad, maar de meeste Milanezen leiden een heel gewoon leven.
Op de vraag welk advies geef jij aan onze lezers als ze Milaan gaan bezoeken? Milaan is een stad die je moet ontdekken. Veel moois is verborgen achter poorten. Zodra je de poort van een mooi gebouw open ziet staan, neem dan een kijkje in de binnentuin. Achter het Brera museum is bijvoorbeeld een kleine botanische tuin. Midden in de stad, achter de corso Venezia, leeft een kolonie roze flamingo’s (via dei Cappuccini 9). Neem ook een kijkje bij piazza Gae Aulenti, in het nieuwe deel van de stad.
Tip: elke zondag is het Palazzo della Regione open voor bezoekers. Neem de lift naar de 35ste verdieping en geniet van het 360° uitzicht! Ga nooit in de directe omgeving van de Dom op een terrasje zitten, je eet slecht en wordt als een hond bediend.
Tenslotte vertelt Karin: ‘Milaan staat bekend als mode- en “snelle jongens”-stad. Maar de meeste Milanezen leiden een heel gewoon leven, gaan niet als model gekleed en rijden niet in een Ferrari. Sinds de crisis is de levensstijl van velen echt veranderd en komt de typisch Italiaanse creativiteit goed van pas om te overleven. Iets wat nog steeds opvalt, is dat Milanezen, ondanks hun individualisme, ongeduld in het verkeer en stressgedrag in het openbaar vervoer, vaak toch solidariteit aan elkaar tonen.
Voor meer informatie over Karin’s vertaalbureau: vespavertalingen@gmail.com
Fotos: Karin Verstelle
0 reacties op “Going Local met Karin in Milaan”