Going Local met Liesbeth in Florence

Tijdens een studiereis van de middelbare school, maakte ik voor het eerst kennis met Italië. Toen ik na een lange reis in Rome uit de bus stapte had ik het gevoel dat ik thuis kwam. Mijn nieuwe thuisstad werd een aantal jaren later echter niet Rome maar Florence. Daar woon ik dit jaar al weer 20 jaar met mijn Italiaanse vriend. Na jaren in verschillende functies gewerkt te hebben, freelance ik nu als WordPress en Web Marketing manager (www.shadaliza.com).

Als je de meest bekende bezienswaardigheden in de stad hebt bezocht, ga dan ook eens aan de andere kant van de Arno (Oltrano) kijken.

Op mijn website intoFlorence combineer ik mijn liefde voor Internet, Florence, geschiedenis en fotografie. Firenze is een groot openluchtmuseum. Omdat de binnenstad niet zo heel groot is, is eigenlijk alles op loopafstand. Ik vind het heerlijk om, met mijn camera in de aanslag, door de stad te dwalen. Zo maar ergens links of rechts af te slaan en nieuwe straatjes, winkeltjes of bijzondere dingen te ontdekken.

Als je de meest bekende bezienswaardigheden in de stad hebt bezocht, ga dan ook eens aan de andere kant van de Arno (Oltrano) kijken. De wijk Santo Spirto of San Niccolo, vanwaar je naar boven kunt lopen naar Piazza Michelangelo om van het uitzicht over de stad te genieten. Vergeet niet om daar de rozentuin en de San Miniato kerk met zijn schilderachtige kerkhof te bezoeken.

Het broodje trippa of lampredotto is typisch Florentijns streetfood dat je een keer geprobeerd moet hebben. De beste lampredottai vind je in Via dei Cimatori. Voor een bord lekkere verse pasta kun je terecht bij Tamero op Piazza Santo Spirito. De vleesliefhebbers moeten de Bistecca alla Fiorentina proberen, een centimeters hoge T-bone steak die in elke trattoria op het menu staat.

De Mercato Centrale is zeker ook een bezoek waard. Op de benedenverdieping vind je de markt met groenten, fruit, vlees, vis en allerlei andere heerlijkheden. Terwijl zich op de bovenverdieping een waar smulpapenparadijs bevindt, waar je allerlei Toscaanse specialiteiten kunt proeven.
Mijn favoriete stek voor gelato is Berge No, in Via Dei Tavolini. Hier eet je een echte, ambachtelijk bereide, gelato en kun je kiezen uit bijzondere smaken.

Een aperitivo in stijl drink je op het terras van Sesto on Arno. Het restaurant zit op de bovenste verdieping van het Westin Excelsior Hotel, op Piazza Ognisanti, dat een uitzicht van 360° over de stad biedt.

Ondanks dat de temperatuur in Florence in de zomermaanden kan oplopen tot 40°C, is dit juist de periode dat de stad wordt overstroomd door toeristen. Het is prettiger om in de lente of het najaar, wanneer het koeler en rustiger is, de hoofdstad van Toscane te bezoeken. Trek een paar goede schoenen aan en vergeet vooral niet omhoog te kijken, want ook daar is veel moois te zien.

Foto’s: Liesbeth Hogerbrugge

0 reacties op “Going Local met Liesbeth in Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.