Going local met Maaike in Milaan

Mijn naam is Maaike Anten en woon sinds 2012 in Italië. Ik heb in Rome gewoond maar sinds juli 2015 ben ik in Milaan te vinden.

Uit pure liefde voor het land en de taal ben ik naar Italië verhuisd. Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in Italië en de cultuur. Door geweldige zomervakanties en een uitwisseling met Italiaanse scholieren in Rome, besloot ik om na de middelbare school mijn droom te verwezenlijken en ben voor vijf maanden een taalcursus gaan volgen in Rome. Dit beviel mij zo goed dat ik besloot om Italiaanse Taal & Cultuur te studeren aan de Universiteit in Leiden. Elke kans om naar Italië te gaan greep ik met beide handen aan. Zo heb ik, in verband met een uitwisseling, een jaar aan de universiteit van Rome gestudeerd en 6 maanden stage gelopen bij de Nederlandse ambassade van de Heilige Stoel (Vaticaanstad). Ik had geluk, want nog geen twee weken nadat ik was begonnen, besloot paus Benedictus XVI af te treden. Een super spannende en boeiende periode brak aan.

Voor de liefde ben ik naar Milaan verhuisd en werk voor een Duits bedrijf waar mijn talenkennis goed van pas komt. Daarnaast houd ik mij vooral bezig met fotograferen, schrijven en lezen wat ik combineer met mijn passie: mijn blog www.verrassendmilaan.com.

Neem de Milanese levensstijl aan, dineer rond een uur of 9 en neem daarvoor een heerlijk aperitief, de avond is lang en geniet daar zo goed mogelijk van!

Een perfecte dag begint met een heerlijk Italiaans ontbijtje bij een van de vele barretjes. En neem een espresso met een zoet croissantje om de dag goed te beginnen. Daarna pak ik de fiets richting Corso Garibaldi en de wijk Brera. Daar struin ik langs winkeltjes en de Pinacoteca di Brera en bezoek de mooie botanische tuin. Daarna vervolg ik mijn route richting het kasteel en het park Sempione. Je staat versteld hoe snel je bij het park Sempione uitkomt. Hier geniet ik van het aangename weer en fiets wat door het park. Bij een van de cafeetjes neem ik een espresso om op te laden. Ik sluit deze mooie dag af met een aperitivo bij Al Duomo 1952 met een uitzicht over de Arco della Pace of fiets door tot aan de Navigli en dineer dan bij een van de leuke restaurantjes aan het kanaal.

Enkele highlights zijn:

  • Brera – sfeervolle en kleine steegjes met winkeltjes, boetiekjes, kunstenaars ateliers en vooral veel restaurants en cafés.
  • Navigli – de meest sfeervolle en gezelligste plek van Milaan. Langs dit kanaal zijn veel leuke barretjes en restaurantjes te vinden.
  • Parco Sempione – een prachtig stadspark.
  • Porta Nuova – Milanese architectonische hoog- en nieuwbouw met als kers op de taart de Bosco Verticale.
  • Sant’Ambrogio – een prachtige kerk, gesticht en vernoemd naar de patroonheilige van de stad.

De Duomo, de Galerij van Vittorio Emanuele en de Scala zijn de toppers van Milaan. Deze mogen natuurlijk niet worden overgeslagen tijdens een bezoek, want ze zijn alle drie prachtig. Vergeet niet om na een korte stop de minder toeristische plekjes te bezoeken. Zo ontdek je een verrassende en bruisende metropool waar altijd wel wat nieuws te vinden is.

Bij het restaurant La Prosciutteria, Corso Garibaldi 55, krijg je heerlijke schotels met Italiaanse ham, salami en kaasjes. Lekker met een glas wijn!
De echte Milanese en Noord Italiaanse keuken vind je bij de trattoria Amici Miei, Viale Bligny, 36. Hier eet je heerlijke gerechten uit de omgeving, waaronder de risotto alla Milanese en de cotoletta.
Ga voor een lekker glas wijn in een mooie ambiance naar N’Ombra de Vin, Via S. Marco 2.

Mijn favoriete aperitivo bar in Milaan is zonder twijfel Duomo dal 1952. Als het weer aangenaam is kun je heerlijk op het terras zitten en genieten van het uitzicht over de Arco della Pace en het park Sempione.
De cocktails zijn verrukkelijk en het buffet zeer uitgebreid. Je zal versteld staan van het grote aanbod van pasta’s, rijstschalen, verschillende soorten gekookte en gegrilde groenten, plateaus vol met kaas, ham en salami en gegrilde grote beenhammen, kalkoen en zalmen uit de oven.

De meren rondom Milaan zijn de perfecte bestemmingen om even tot rust te komen na een paar hectische dagen in de stad. De karakteristieke dorpjes aan het Comomeer en het stadje Lecco hebben mijn hart gestolen. Wandel langs de prachtige boulevard van Lecco waar je een adembenemend uitzicht hebt over het meer. Het stadje zelf heeft ook veel leuke plekjes om wat te drinken en te eten. Vanuit Milaan is Lecco gemakkelijk te bereiken met de trein.

Een echte Milanese klassieker is de Risotto alla Milanese met Ossobuco. Dit smakelijke gerecht mag niet ontbreken op een Milanees menu. Tijdens de kerstperiode mag ook een panettone niet ontbreken. Dit heerlijke kerstbrood wordt in heel Italië traditiegetrouw met kerst gegeten en komt oorspronkelijk uit Milaan. Logisch dat je in Milaan de allerlekkerste panettone van heel Italië vindt.

Laat al je verwachtingen los en laat je verrassen door deze dynamische stad. Blijf niet te veel bij de Dom hangen, maar ontdek ook de wijken rondom het centrum. Deze wijken hebben zeer veel te bieden en zijn leuk om te ontdekken. Neem de Milanese levensstijl aan, dineer rond een uur of 9 en neem daarvoor een heerlijk aperitief, de avond is lang en geniet daar zo goed mogelijk van.

Voor meer leuke tips en praktische informatie over Milaan en Noord-Italië, bezoek je mijn website www.verrassendmilaan.com

Foto’s: Maaike Anten