Going Local met Marieanne en Joelle in Lecce

DiscoverCars.com

Marieanne Boersma en Joelle van der Heiden wonen nu 9 maanden in de stad Lecce, ook wel het Florence van het zuiden genoemd. Marieanne uit Alkmaar en Joelle uit Amsterdam waren modeontwerpers van beroep, maar haalden geen voldoening meer uit hun werk. De crisis en de vele uren waren onder andere de oorzaak. Ze besloten het roer om te gooien en meer te gaan genieten van het leven, zon, zee, strand en eten. Na een zoektocht kwamen ze in het barokke Lecce terecht en vonden een pand waar ze een B&B ‘Little Dolce’ in zijn gestart.

‘We wonen relatief kort in Lecce’, vertelt Joelle. Maar Lecce heeft onze harten gestolen. We kunnen ons niet voorstellen dat we op korte termijn hier vandaan gaan. We hebben inmiddels veel Italiaanse vrienden en we worden goed opgenomen door de mensen in de stad.

‘Voor ons zijn de zondagen heerlijk’, gaat Marieanne verder. De zondag is een familie- of vriendendag. In de zomer gaan we met z’n allen naar het strand en genieten van zon, zee en gezelligheid. Aan het einde van de dag, gaat iedereen naar huis, frist zich op, om vervolgens elkaar weer te treffen in het centrum van Lecce. Dan nemen we een heerlijke aperitivo en wijn. Er wordt gepraat en gelachen, zoals alleen de Italianen dat kunnen. Bij een niet zonnige dag, eten we vlakbij zee in een goed restaurant. We kunnen dan wel drie uur tafelen. Daarna gaan we de stad in en door met eten, drinken, kletsen en lachen, waar het leven hier voornamelijk uit bestaat. En dat bevalt ons goed.

De stad is adembenemend mooi. Elk gebouw is weer anders versierd in de barokke stijl. Naast de Duomo, de Santa Croce kerk, Porto Napoli en het kasteel, zijn er veel musea te bezichtigen. De Santa Croce kerk is de mooiste en grootste kerk in de barokke stijl. Alleen al naar de gevel kun je uren kijken, omdat er allemaal mooie en ook grappige dingen in zijn verwerkt. Zo kan je het gezicht van één van de ontwerpers vinden en spelen engeltjes met de kroon van de koning. Binnen is de kerk van de grond tot aan het plafond versierd. Het amfitheater op Piazza Sant’Oronzo is zeker ook een bezoek waard. Deze is nog maar een tiental jaren geleden voor een gedeelte opgegraven. ‘De rest ligt nog onder de kerk op het plein’, legt Joelle uit.

Om alles uit je vakantie te halen, is het verstandig het ritme van de Italianen over te nemen.

Voor koffie en lunch gaan we graag naar Doppio Zero. Lekker is een espressino, dat is een espresso met dezelfde hoeveelheid schuim erop. Dit is alleen in deze regio te krijgen. Doppio Zero is sfeervol en gemoedelijk. Zowel binnen als buiten kun je genieten van een piatti tagliere, een bord met verschillende soorten kaasjes, jam en plakjes vleeswaren van hoge kwaliteit.

Vico dei Sotterranei is ons favoriete restaurant. Het personeel is er vriendelijk en geeft tips over het eten. Op het menu staan vis, vlees en pasta’s. Verder is bij La Sapora de anti pasto della casa een aanrader met verschillende locale gerechten. Een goede manier, om zo de keuken van het zuiden te ontdekken.

Voor een aperitivo ga je naar het straatje naast de Santa Croce. Deze straat zit vol gezellige barretjes. Voor de avond is Quanto Basta onze favoriete cocktailbar. De twee eigenaren staan met veel passie te shaken voor hun leven. Een cocktail kost 5 euro en wordt gemixt met verse ingrediënten van gember tot amarena.

Een typisch lokaal gerecht is Parmigiana, een lasagne zonder lasagne bladen, dat bestaat uit laagjes aubergine, mozzarella en tomatensaus met kruiden. Daarnaast zijn er nog de zoete versnaperingen zoals de Torta crêpe (taartje van crêpe met veel Nutella), espressino en een pasticciotto (klein cakeje met custard vulling). Taralli is een zoutje wat geserveerd wordt bij een wijntje. Genoeg om te proberen dus!

Voor een dagtrip, tipt Joelle, om naar Santa Maria di Leuca te gaan. Dit plaatsje wordt ook wel ‘het einde van de wereld genoemd’. Hier kun je flaneren of lekker lunchen in één van de vele vis restaurants. Ga daarna langs de kust naar Otranto. De route is prachtig. Onderweg kom je leuke plaatsjes tegen en kun je stoppen om een duik te nemen in de heldere blauwe zee. Bekijk in Otranto de kathedraal. In dit heiligdom liggen een paar honderd skeletten van mensen, die zich niet wilde bekeren tot het moslim geloof tijdens de inval van de Turken. Ze kregen de doodstraf en hun hoofden werden afgehakt. De steen waarop dit gebeurde ligt ook in die kathedraal.

Ten slotte vertellen de dames ons, ‘Om alles uit je vakantie te halen, is het verstandig het ritme van de Italianen over te nemen. Zij staan redelijk op tijd op, drinken een espresso in een bar en gaan de stad in of naar het strand. ’s Middags houden ze siesta en gaan ’s avonds lekker eten om vervolgens te flaneren door de straatjes van de stad. Wij raden onze gasten altijd aan om een paar woordjes Italiaans te leren. Om beleefd te kunnen zijn tegen het personeel van een restaurant of op straat om de weg te vragen. Daarbij is het leuk om een gesprek aan te knopen met de Italianen. Zij zijn open en vriendelijk en willen je met liefde helpen. Graag geven ze tips over Lecce. ‘Ze zijn er immers trots op’.

Nu al zin om je koffers te pakken? Kijk dan eerst op de website Little Dolce voor een uniek B&B. En volg Marieanne en Joelle dagelijks op Pinterest en Facebook.

 

 

0 reacties op “Going Local met Marieanne en Joelle in Lecce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.