Going Local met Marten in Reggio Emilia

Mijn naam is Marten van der Weele en momenteel woon ik bijna een half jaar in Reggio Emilia. Elf jaar geleden ben ik voor het eerst in Italië geweest en heb ik mijn passie voor Italië gekregen. Ik ben toen al gelijk in Reggio Emilia gekomen waar ik sindsdien jaarlijks ben teruggekeerd voor theaterprojecten, maar ook voor ontspanning.

Reggio Emilia heeft voor mijn werk (docent en theatertechnicus) ontzettend veel te bieden en daarom heb ik ook besloten hier te gaan wonen. In Reggio Emilia had ik al snel een baan gevonden bij de organisatie Etoile Centro Teatrale Europeo (www.centroetoile.eu) waarmee ik diverse theaterproducties (technisch) begeleid, maar ook diverse evenementen organiseer. Op deze manier is het voor mij ideaal om de mensen te leren kennen en mijzelf nog meer onder de Italiaanse bevolking te begeven.

Vanuit Reggio Emilia is het ideaal om de rest van het land te verkennen, aangezien het goed centraal ligt, hoewel de plaatsen in de regio eigenlijk al zo fantastisch zijn dat ik vaak niet ver buiten de regionale grenzen kom.

Doe je horloge af, neem plaats op een lokaal terrasje en ga het gesprek aan om alles te weten te komen over deze manier van leven.

De stad Reggio Emilia zelf is een fantastisch oude stad waar destijds de kleuren van de Italiaanse vlag zijn bepaald. Er is weinig tot geen toerisme en het is dus echt volop leven onder en met de Italiaanse bevolking. Reggio Emilia heeft ook nog eens een wereldwijde bekendheid door Reggio Children onderwijs methode.

Een hele dag in de stad zijn is heerlijk, maar de regio Emilia Romogna heeft zoveel moois te bieden dat een perfecte dag al snel uitloopt in het bezoeken van meerdere plaatsen. Uiteraard zijn steden als Parma en Bologna absoluut de moeite waard om te bezoeken en een dag strandplezier kan gevonden worden in Rimini. Tussen deze grote steden liggen schitterende plaatsen zoals Castelnovo Ne Monti, waar een bezoek aan de Pietra di Bismantova niet mag ontbreken. Plaatsen zoals Correggio en Novelara zijn bij mij altijd favoriet voor rust en ontspanning met uitzicht op typische Italiaanse gekleurde huizen en arcadegalerijen.

Het eten is in deze regio echt fantastisch te noemen. Uiteraard is deze streek bekend om zijn heerlijke Parmigiano Reggiano kaas en de heerlijke Balsamic Vinegar. Deze producten in combinatie met typische gerechten uit deze regio zoals Cappelletti, Tortelli en Gnocchi is fantastisch om een dagje uit mee af te sluiten, samen met een glas Lambrusco Reggiano. Vergeet overigens niet te genieten van een stuk Erbazzone waar deze regio/stad bekend om staat in Italië.

Voor ieder die graag deze stad en de regio wil gaan bezoeken, ga dan iets verder bij de grote steden vandaan, zet een stap in de echte traditionele Italiaanse samenleving en geniet zoals een Italiaan in deze streek ook geniet. Doe je horloge af, neem plaats op een lokaal terrasje en ga het gesprek aan om alles te weten te komen over deze manier van leven.

Nieuwsgierig geworden naar mijn werk of naar de stad Reggio Emilia? Neem dan eens een kijkje op één van de volgende websites.

Foto’s: Marten van der Weele.