Going Local met Monique op Elba

DiscoverCars.com

De legende vertelt dat Venus, geboren in de diepte van de Tyrreense zee, uit de golven opkwam en plotseling haar kostbare parelsnoer brak. De parels vielen in de zee en creëerden de eilanden van de Toscaanse archipel. De grootste parel werd het eiland Elba.

Ik heet Monique van Delft en ik woon al heel lang in Italië, al 37 jaar. Toen ik een jaar of 10 was ging ik al naar Italië met mijn familie, kamperen aan het Gardameer. Italië leek mij toen al een sprookje. Met 15 jaar ben ik Italiaans gaan leren aan de Volksuniversiteit in Rotterdam, samen met mijn zus en mijn moeder. Dat heb ik drie jaar gedaan. Op mijn 19de begon ik als reisleidster voor een touroperator, natuurlijk ging ik naar het Gardameer. In 1978 ben ik op vakantie gegaan naar het eiland Elba en daar heb ik mijn man leren kennen, liefde op het eerste gezicht en na vier maanden woonde ik al op het eiland. Ik ben verder gaan studeren op de universiteit in Pisa en onderwijzeres geworden op de lagere school hier op het eiland. Ik ben al jaren volledig bevoegd in alle vakken, dus ik geef Italiaanse les aan Italiaanse kinderen, maar ook Engels en Duits en andere vakken.

Het eiland Elba was ook “liefde op het eerste gezicht” en ik ben nog steeds verliefd op ‘mijn’ eiland. Ik woon even buiten de hoofdstad Portoferraio, midden tussen de wijngaarden en de olijfbomen, niet ver van het strand. Ik ken het hele eiland op mijn duimpje en vertel graag iets meer over de schatten van Elba.

De vorm van het eiland is heel grillig en daarom is de kust ook rijk aan baaien die ontelbare adembenemende uitzichten bieden. Als ik ‘s morgens naar mijn werk ga en met mijn auto de steile en bochtige landweg over de berg Volterraio oprij, blijf ik soms wel even stilstaan om van het uitzicht over de baai van Portoferraio te genieten of de zon te zien opkomen boven de zee in Rio Marina.

Elba is zeer heuvelachtig. De hoogste top is die van de Monte Capanne, met een hoogte van wel 1019 meter. Door de aanwezigheid van vele bronnen is het eiland rijk aan water en dus overdekt met bossen en macchia mediterranea, mediterrane begroeiing. Het is daardoor een van de groenste eilanden in de Middellandse Zee. In het voorjaar kleuren de heuvels geel van de bloeiende brem, er groeien wilde orchideeën, en in de maand mei lijkt het eiland wel een tuin van wilde bloemen.

De vorm van het eiland is heel grillig en daarom is de kust ook rijk aan baaien die ontelbare adembenemende uitzichten bieden.

Op Elba vind je natuurlijk ook veel zandstranden met gezellige terrasjes en ligstoelen die men kan huren. Er zijn ook veel stranden die je alleen via de zee kunt bereiken en die dus eigenlijk vaak vrijwel verlaten zijn, zelfs in de zomer. Ook zijn er kiezelstranden en rotspartijen. Een heel mooi strand is het kiezelstrand van Capo Bianco. De rotsen zijn van zuiver wit graniet en het onderliggende strand van witte kiezelsteentjes, wat de zee een schitterend turkooizen kleur geeft. Het water is hier ook glashelder.

De geschiedenis van het eiland gaat terug tot ver voor het jaar nul en al die historische rijkdom kun je nog goed zien in de vele dorpjes, die vaak oude vestingen hebben, kleine en smalle straatjes en oude pleinen, omzoomd met terrasjes en restaurantjes waar je gezellig kunt zitten en heerlijk kan genieten van de Toscaanse keuken.  Bijna alle dorpjes hebben in de zomer avondmarkten waar je kunt snuffelen tussen de kraampjes. Vaak zijn ook de winkels open tot middernacht en is er muziek op straat.

Wat ga je zien op Elba?

*Treed in de voetsporen van Napoleon, die naar Elba werd verbannen. In zijn voormalige hoofdkwartier in Portoferraio is nu een museum gevestigd, net als in zijn zomerhuis in San Martino. Er is een kleine kerk waar men zijn dodenmasker en een afdruk van zijn hand kan zien.  Ieder jaar op 5 mei, de dag dat Napoleon gestorven is, wordt er in deze kerk een heilige mis voor hem opgedragen.

*Ook in de romeinse tijd was Elba een belangrijk eiland, ten eerste voor zijn ijzererts mijnen, maar na de tweede Punische oorlog, werd Elba een vakantieoord voor belangrijke romeinse families. Hiervan zijn nog veel resten overgebleven.

*Ga naar Rio Marina of Capoliveri voor een bezoek aan de open mijnen. Je vindt daar halfedelstenen en pyriet, metaalrijke rotsen die schitteren in de zon. Zelfs het zand van het strand glinstert. De halfedelstenen zijn heel mooi en er worden schitterende sierraden van gemaakt.

*Ga met de kabelbaan de Monte Capanne op en geniet vanaf duizend meter hoogte van het panorama over het eiland en de zee en maak een wandeling door de eeuwenoude kastanjebossen op de flanken van de berg.

*Voor sportievelingen is er veel te doen, zowel op zee als op het land. Zeilen, kajakken, windgliding, golfen, duiken… Ook zijn er op het eiland veel wandelroutes uitgezet en kun je Elba doorkruisen met de mountainbike.

*Wie meer rust zoekt, kan zich vermaken op een van de vele stranden. Mooie zandstranden zijn Biodola, Lacona, Marina di Campo, Lido en Procchio, stuk voor stuk een bezoek waard.

*Houd je van de wereld onderzee, maar wil je je voeten niet nat maken, dan kun je een rondvaart boeken op het schip Nautilus. Dit schip heeft een glazen bodem waardoor je de zeebodem kunt zien.

Maar hou je van snorkelen of duiken dan ben je op Elba op de goede plaats, niet alleen boven water is de hele archipel een nationaal beschermd natuurpark, maar ook onder de zeespiegel. Er zijn veel duikscholen en mogelijkheden om deze natuurschatten te zien.

*Elba produceert haar eigen wijnen: Elba bianco en Elba rosso. Het zijn fantasieloze namen maar de wijn is verrukkelijk. Je kunt beide soorten proeven bij de vele wijnproeverijen. Ook maakt Elba haar eigen bier, het bier heet Napoleonbier.

*Last but not least kun je op Elba ook Italiaans leren. Zoals ik al zei ben ik docente Italiaans en organiseer elk jaar een aantal cursussen, gewoon gezellig bij mij thuis. Ik geef aan Nederlanders en Vlamingen die hier vakantie willen vieren intensieve privé-cursussen, met tien tot vijftien uur les per week. Ik heb een gastenverblijf geschikt voor twee personen op de begane grond met tuin en terras. Het strand is op loopafstand. Tennissen, golfen en duiken kan men in de directe omgeving doen.

Voor meer informatie over de lessen van Monique kijk op www.lessenitaliaans.com

Foto’s: Monique van Delft