Going Local met Osvaldo in Viterbo

Osvaldo Velo is geboren in 1952 in Milaan en verhuisde toen hij 35 jaar was naar Crema. Nu woont hij ruim 10 jaar in de provincie Viterbo. Als kind was hij geïnteresseerd in de natuur en haar bewoners. Hij studeerde talen en toerisme en maakte veel reizen. Hij was vooral nieuwsgierig naar de verschillende culturen en ging graag vissen. Inmiddels heeft bij heel Europa bezocht, het Midden en verre Oosten en Nieuw-Zeeland. Nu werkt hij samen met verschillende lokale tijdschriften en schrijft over vliegvissen en de geschiedenis en psychologie daarvan. Eenmaal verhuisd naar Midden-Italië, is Osvaldo dit gebied gaan promoten vanwege haar schoonheid, voor toeristen en speciaal ook voor visliefhebbers.

Het lijkt nog steeds of de geest uit die dagen aanwezig is tussen de middeleeuwse muren, kerken en pleinen.

‘Een mooie dag in Viterbo, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, start ik met een typisch Italiaans ontbijt, Cappuccino en Brioche’, begint Osvaldo te vertellen. Na het ontbijt is een bezoek aan Viterbo’s middeleeuwse stadsdeel ”San Pellegrino” de beste keuze voor een wandeling. Het lijkt nog steeds of de geest uit die dagen aanwezig is tussen de middeleeuwse muren, kerken en pleinen. Laat je vervolgens onderdompelen in het Etruskische leven en de geschiedenis, door een autorit te maken naar Tarquinia en/of Tuscania. Vervolgens lekker lunchen en genieten van lokale gerechten in het Agriturismo Valentini, waar gastvrijheid voorop staat. De middag wordt doorgebracht in Vulci, waar we het kasteel en het archeologisch park bezoeken, met de mogelijkheid om te kunnen vissen in het meertje. Vulci ligt op slechts 20 minuten rijden van het meer van Bolsena, waar een diner in het Restaurant ‘La Jolanda’ in Marta gewaardeerd zal worden met excellente visgerechten en een adembenemend uitzicht over het meer. De Bullicame, niet ver van Viterbo, is perfect om de dag af te sluiten. Het is een gratis openlucht bad, met warm water afkomstig van vulkanische bronnen. Een heerlijk moment om te genieten van de rust of te kletsen met vrienden onder de prachtige hemel. Een alternatief is het exclusieve ‘Le Terme dei Papi’ – Thermal Bath Resort (SPA) met restaurant.

Absoluut een bezoek waard zijn de volgende bezienswaardigheden:

 • Soriano nel Cimino: Castello Orsini, La Faggeta, Il Sasso del Predicatore en Corviano
 • Viterbo: San Pellegrino District, Museo Etrusco, San Lorenzo Church, The Bullicam (therme bad), Santa Rosa’s huis.

De beste restaurants in de omgeving zijn:

 • La Taverna dei Frati of Ai Tre Scalini in Soriano nel Cimino
 • Da Alfio in Chia (niet ver van Soriano)
 • La Taverna Etrusca in Viterbo
 • La Jolanda in Marta
 • L’Isola Blu in Montefiascone

Favoriete Aperitivo bars:

 • Schenardi en Chic in Viterbo
 • Il Borgo Ristorante Pizzeria in Il Bagnaia

De streek kent veel heerlijke locale producten, zoals olijfolie, hazelnoten en kastanjes, gerechten met varkensvlees en wild zwijn, acquacotta, sutrine, bonen en linzen. Heerlijk zijn de Cannaiola wijnen uit Marta, maar ook de ”Est!, Est!!, Est!!! ” uit Montefiascone en Aleatico uit Gradoli.

Een heerlijke dagtocht maak je naar:

 • Civita di Bagnoregio, de ‘de stervende stad’ in het noorden van de provincie
 • Villa Lante in Bagnaia (info: infoviterbo.it)
 • Parco dei Mostri in Bomarzo (info: parcodeimostri.com)

‘Wanneer je naar Viterbo komt, bezoek dan zeker de vele Etruskische overblijfselen van het gebied’, gaat Osvaldo verder. En er zijn er nogal wat. Ga ook ten minste een halve dag naar de ‘Le Terme dei Papi’ en maak een ontspannen tocht door het prachtige landschap van Tuscia. Proef de verschillende broodjes en gebak bereid met hazelnoten. Bezoek het Palazzo Farnese in Caprarola en maak een fietstocht rond het meer van Vico.

‘De regio Tuscia is voor velen onbekend, ondanks een belangrijke periode uit de Italiaanse geschiedenis’, vertelt Osvaldo. Erodato, een historicus die in de 5e eeuw v. Chr. leefde, vertelde dat ze uit het Oosten kwamen, uit Lidia, een westelijk deel van Azië, onder toezicht van Tirreno, de zoon van koning Atys. Om deze reden is de zee aan de kust van dit gedeelte van Italië, vernoemd naar Tirreno. Etrusken waren ook een van de eerst zeven koningen van Rome, waaronder Romolo, één van de twee broers die werd opgevoed door een wolf, die het symbool van Rome werd. Tuscia’s cultuur en geschiedenis is zo breed en gaat zo diep, dat het een apart, belangrijk deel van de geschiedenis is geworden, Etruscologie.

Voor wie van vissen houdt, biedt Tuscia talloze mogelijkheden met meren, rivieren en de zee. Je kunt hier verschillende vistechnieken beoefenen zoals karpervissen en het allermooiste: vliegvissen. Dit laatste is zeer geschikt voor black bass, snoek, karperachtigen en forel.

Foto’s: Osvaldo Velo

0 reacties op “Going Local met Osvaldo in Viterbo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.