Going Local met Paola in Lessinia

Na 3 jaar in Zwitserland, eerst Lugano en daarna in Ticino, woont Paola van der Meer al jaren in Italië. Het was onvermijdelijk, Cupido vuurde destijds zijn pijltje af en schoot daarmee midden in de roos. Zo woont Paola al weer meer dan 40 jaar in Italië, om precies te zijn in de provincie Vicenza in de uitlopers van de Kleine Dolomieten, aan de rand van de Monti Lessini of Lessinia. Voor veel mensen is dit gebied vrij onbekend.

‘Hoe ziet een perfecte dag eruit? Te veel om op te noemen!’ begint Paola te vertellen. Wie kent niet de Valpolicella, de Soave en laat staan de beroemde Amarone? Dit zijn grote wijnen uit Lessinia. De 8 Comuni Cimbri, antieke nederzettingen van Beierse oorsprong en de steden Rovereto, Verona en Vicenza die de Monti Lessini begrenzen. Het is een driehoek, met aan het noorden de Vallarsa, in het westen de Val d’Adige met de Monte Baldogroep en in het zuiden de Povlakte. Wij houden van wandelen, bergbeklimmen, fietsen of moutainbiken, maar ook toeren met de auto. In de winter genieten we van de wintersport. Wij wonen in een gebied waar dit voor een onvergetelijke dag uitermate geschikt is. Natuurlijk in combinatie met een gevarieerde gastronomie.

Je komt hier helemaal tot rust en de streek kent geen massatoerisme. Op relatief korte afstand liggen de steden Venetië, Padova, Verona, Trento, Vicenza, het Gardameer en de zee.

Er is veel te doen in de regio en dat komt mede omdat de streek een centrale positie heeft. In een half uur zijn wij bij het Gardameer en in een uur aan zee of in Venetië. Op steenworp afstand liggen verschillende wintersportplaatsen en de mooie steden Trento, Verona, Vicenza en Mantova.

Er is dus veel te doen en te bezoeken. Vijf hoogtepunten zijn zeker:

  • De Vallarsa vallei
  • Het skigebied en hoogvlakte van Asiago, maar ook l’Alta Lessinia en Recoaro Mille
  • De kloof Montagna spaccata
  • De mooie plaatsjes Giazza en Bolca
  • De Camminata delle 52 gallerie, een muilezel route gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog op het massief van het gebergte Pasubio.

Voor lekker eten gaan we naar Locanda Perinella a Brogliano (VI) of Laita ad Altissimo (VI), Casin del Gamba a Castelvecchio di Valdagno (VI), maar ook de diverse pizzeria’s en locali più semplici.

‘Wanneer je hier gaat eten’, vervolgt Paola haar verhaal, proef dan niet alleen de olijfolie van het Gardameer, de Soave, Valpolicella en Amarone. Er zijn namelijk ook nog vele andere hoogkwalitatieve locale wijnen en spumantes, vaak biologisch en van druiven geteeld op vulkanische grond. Verschillende soorten graskazen zijn overheerlijk en ook de aardappelen uit de heuvels, waar heerlijke gnocchi van gemaakt wordt. Beroemd zijn de gnocchi con la fioretta (vloeibare ricotta) die in Recoaro te vinden zijn.

Favoriete aperitivo bars zijn Bar Cheek to Cheek, Bar Rivoli, Bar Tasca, Bar Dante of Duphine Café. Alle bars zijn in Valdagno.

Wie van wandelen houdt in de natuur en in de bergen zal zich hier helemaal thuis voelen’, vertelt Paola. Je komt hier helemaal tot rust en de streek kent geen massatoerisme. Op relatief korte afstand liggen de steden Venetië, Padova, Verona, Trento, Vicenza, het Gardameer en de zee.

Charmante plaatsjes, zoals Bassano del Grappa, moeten we ook niet vergeten. Evenals de hoogvlakte van Asiago. De Vallarsa is een verhaal op zich. Het vormde de scheidingslijn in de Eerste Wereldoorlog tussen Oostenrijk en Italië. Er waren vele veldslagen, waarvan veel materiaal bewaard is gebleven in musea, maar ook in de natuur zoals de eerder vernoemde bergwandeling van de 52 gallerie en Il Sentiero del Silenzio op de hoogvlakte van Asiago.

Valdagno disegno

Foto’s: Paola van der Meer