‘Mijn overgrootmoeder kwam uit Messina, vandaar mijn warmte voor dit prachtig stukje Italië’, vertelt Peter Berlijn. Over Sicilië is veel geschreven en het is een aanrader om dat eerst te lezen voordat je daar naar toe gaat. Het is niet een zo’n vanzelfsprekende bestemming, maar eenmaal geweest, blijft het zijn aantrekkingskracht beslist houden.
In het oosten, nabij Catania bevindt zich de vulkaan Etna, die als een enorme bult in het landschap alom aanwezig is. Daaromheen bevindt zich relatieve vlakte. Hier worden grote hoeveelheden fruit verbouwd. In west en centraal Sicilië wordt het landschap gedomineerd door heuvels. Opvallend is de droogte, in de zomer domineert de kleur goudbruin in de heuvels, met uitzondering van vele citroen- en sinaasappelplantages.
In het noorden bevinden zich grote groene wouden. In de zomer heerlijk om door te slenteren, maar desalniettemin: droog en warm……. Precies in het midden van het grote eiland ligt het Lago Pergusa, een meer met aangename plekjes.
Behalve de Etna, kent Sicilië in haar nabijheid ook nog de relatief kleine, maar zeer actieve, eilandvulkaan Stromboli, het noordelijkste van de Eolische Eilanden.
De hoofdstad en eveneens de grootste stad van Sicilië is Palermo met meer dan 50.000 inwoners. Op Sicilië wordt zowel Italiaans als Siciliaans gesproken. De officiële naam is Sicilia. Deze Oud-Griekse naam Trinakria betekent “het eiland met de drie punten”. Dit is tevens de naam van de vlag.
Slenterend door de dorpjes ontmoet je de echte bewoners, de sociale plekjes met de wat oudere bevolking en zie je nog wasgoed uit de ramen.
Sicilië is in het brandpunt van de Middellandse Zee gelegen, en heeft dientengevolge veel culturele invloeden van diverse volkeren gekend. De desbetreffende volken hebben allen hun cultuurschatten achtergelaten.
- Griekse cultuurschatten in onder andere Agrigento, waaronder de fameuze Concordiatempel, Syracuse met zijn theaters, Selinunte ,Segesta en de Rocca di Salvatesta, Fondachelli-Fantina.
- In Taormina is een groot Grieks-Romeins theater. Romeinse mozaïeken zijn te bewonderen in de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina.
- De Dom van Monreale en het Palazzo dei Normanni met de Cappella Palatina in Palermo zijn gebouwd in de zogenaamde Arabisch-Normandische kunststijl. Deze kunststijl is uniek voor Sicilië en bestaat uit Normandische, Arabische en Byzantijnse elementen.
- Uit de Spaanse periode is vrij veel bewaard gebleven. Vooral na de aardbeving van 1693 werd veel gebouwd in de Siciliaanse barokstijl, vooral in de Val di Noto.
Kortom Sicilië is een heerlijke vakantie bestemming en er is veel te ontdekken. Slenterend door de dorpjes ontmoet je de echte bewoners, de sociale plekjes met de wat oudere bevolking en zie je nog wasgoed uit de ramen. Maar natuurlijk ook drukke markten met lokale producten en niet te vergeten: prachtige stranden. Met dorpjes als Savoca en Siracusa, waan je jezelf in het decor van bekende films en droom je weg in de ongekende rust en weelde. Als je de erge warmte wil ontlopen is het vroege voorjaar het beste voor de eerste kennismaking met dit mooie eiland.
Ga naar de Valle die Templi, met de goed te bezoeken resten van Griekse Tempels. Agrigento ligt op een heuvel aan zee en is ronduit spectaculair. En natuurlijk niet de hoge witte klif vergeten: de Scala die Turchi. Vijftig meter boven de aanstormende Middellandse Zee, met veel Oohhhs en Wows. Neem een rugzak, water, proviand, fotocamera , eventueel zwemkleding en waterdichte goede wandelschoenen mee voor een tocht door de Alcantara kloof. Door het lavagesteente stroomt echt ijskoud water. Met een trap (maar er is ook een lift) kun je naar de bodem van de kloof. Met waterschoenen kun je door de rivier lopen: echte waaghalzen nemen een duik……..
Zon-liefhebbers gaan naar Mondella, Cefalù of naar het natuurreservaat Spiaggia Vendicari. Le Spiagge più belle della riserva di Vendicari: il mare di Calamosche, Eloro, Marianelli, la Spiaggia della Tonnara e della Torre Sveva. Een mooi natuurgebied met wandelzones langs de zee, tevens uitgebreid op zee niveau waardoor men mag snorkelen maar niet vissen, enorme diversiteit aan vogels en vissen, prachtig semi gerestaureerde tonnara en flamingo’s .
Wanneer? Op Sicilië is een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en zachte regenrijke winters. Aan de kusten is de gemiddelde temperatuur ’s zomers 26 °C en ’s winters 10 °C. In het zuiden kan de temperatuur stijgen tot 40 °C door de Sirocco die hete lucht uit de Sahara naar het noorden voert. In het binnenland is het in vergelijking met de kustgebieden koeler. Hier liggen de gemiddelde temperaturen rond de 19 °C in de zomer en 5° C in de winter. Van mei tot september valt er, op enkele stortbuien na, nauwelijks neerslag op Sicilië. Van oktober tot februari valt de meeste neerslag, voornamelijk in de noordelijke gebergten. In Catenanuova werd op 10 augustus 1999 met 48,5 °C de hoogste temperatuur ooit in Europa gemeten.