Going Local met Renate in Bergamo

DiscoverCars.com

Renate Hoornstra woont nu bijna zes jaar in Albano Sant’Alessandro. Dit is een klein plaatsje met 8.147 inwoners vlakbij Bergamo. Hier woont ze prachtig in het groen tegen een heuvel aan. Ze is getrouwd met een Bergamasco en heeft twee kinderen, Luca van bijna vier jaar en Jessica van één jaar oud.

Voor Renate is het een perfecte dag, wanneer de zon schijnt en de lucht helder is. Want op zulke dagen kun je heel ver weg kijken. Je ziet zelfs de hoogste bergtop van de Alpen, de Monte Rosa. Zo mooi en prachtig.

‘We wonen in een klein plaatsje vlakbij Bergamo’, vertelt Renate: Bergamo bestaat uit Città Altà en Città Bassà, of hoge stad en lage stad. Vooral Città Altà is erg mooi en ’s avonds is het er romantisch. De oude stadsmuur heeft vier poorten en je kunt ver naar beneden kijken. In Bergamo zijn meerdere musea op het gebied van kunst, wetenschap en archeologie.  Ook zijn er mooie kerken, zoals de basiliek Santa Maria Maggiore, waar een fresco te zien is die waarschijnlijk door Giotto geschilderd is. Op Piazza Vecchia is een Dom en daar is tevens een zonnewijzer uit 1798 te bewonderen (gerestaureerd in 1857). Natuurlijk is er ook het theater Donizetti en het fort Parco delle Rocca. Vanuit de lage stad kun je gemakkelijk met de funicolare (kabelbaan) naar de hoge stad en vice versa.

Ben je uitgekeken in de stad en heb je zin om de natuur in te gaan, dan zijn er prachtige bergwandelingen te maken in de provincie Bergamo vertelt Renate ons. Ga bijvoorbeeld naar Valle Brembana, Valle Seriana of Val Cavallina. En wat dacht je van skiën in de skigebieden Foppolo, San Simone, Monte Pora of Monte Campione? Zelf gaat Renate graag naar het Gardameer, dat ongeveer 50 minuten rijden is.

Men eet hier ook ezel.

‘Bergamo staat bekend om de polenta’, vertelt ze verder, ‘er wordt zelfs gebak gemaakt van zoete polenta. Verder worden er in Bergamo salami, kaas, San Pellegrino water en wijnen gemaakt. Bergamo kent ook een speciale pasta,  ‘casoncei’. Dat is een soort ravioli, maar dan met een andere specifieke vorm. Renate is zelf vegetarisch en zegt heel eerlijk niet zo dol op polenta te zijn, maar de wijnen zijn heerlijk. ‘Men eet hier ook ezel’, vult ze aan. ‘Ik ga praktisch alleen eten in glutenvrije restaurants en gelukkig zijn er daar een paar van. Mijn favoriete restaurant is het glutenvrije restaurant Leon’e d’Oro in Telgate (dat ligt echter in de provincie Bergamo, niet in de stad Bergamo). Als ik in de Bergamo zelf ga eten, ga ik naar Byron aan de Via Palma il vecchio 33’.

Wanneer je van plan bent om Bergamo te gaan bezoeken, adviseert Renate om goed de tijd te nemen, want er is veel te zien en te doen. Bereid je dus goed voor. Zo zijn er op de site van de basiliek Santa Maria Maggiore audiogidsen in mp3 formaat te downloaden, ook in het Engels. Helaas is de site verder alleen in het Italiaans. tourismo.bergamo.it is wel in meerdere talen geschreven.

‘Ik vind het jammer dat weinig mensen weten hoe mooi Bergamo is’ vertelt ze tenslotte, dat wist ik zelf eerlijk gezegd ook niet voor ik er ging wonen. Bergamo is echt een stad om te bezoeken. De stad is gemakkelijk en goedkoop te bereiken door middel van een Ryanair vlucht vanaf Eindhoven naar vliegveld Bergamo, Orio al Serio. De vluchten zijn soms zo goedkoop dat er mensen zijn die alleen heen en weer vliegen om een dagje te shoppen in het naastgelegen Orio winkelcentrum’.

Renate heeft de ziekte van Hashimoto en heeft twee websites die gaan over het feit dat de standaardmedicijnen voor patiënten met een trage schildklier (hypothyreodie) bij velen niet werken en dat er goede alternatieven zijn. Ook wordt er een lijst samengesteld van artsen die met deze alternatieven werken. Deze websites heeft zij gemaakt, omdat het haar destijds veel moeite kostte om een arts te vinden die niet alleen maar met de standaardmedicijnen werkte en daar wil zij wat aan doen. Bij sommige patiënten gaat het om de laatste krachten en die moet je niet hoeven te verspillen met het zoeken naar informatie en een goede arts. Renate hoopt dat door de websites veel patienten zich, net als zij,  beter gaan voelen.

Websites: www.ancoraipo.it en www.nogsteedshypo.nl

Foto’s: Renate Hoornstra

3 reacties op “Going Local met Renate in Bergamo

  1. Erg leuke en interessante blog. Wij zijn ook van plan om Bergamo te bezoeken, maar heb je ook een lijst van glutenvrije restaurants in Bergamo voor me? Zou fantastisch zijn..

  2. Ik voel me gelukkig te hebben bezocht vorig jaar Bergamo Basso en Alto met de kunstcursus die ik volg in Spinea (VE), zou graag nog een keer Bergamo willen bezoeken maar is te ver van waar ik woon, een prachtige stad met veel kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.