Going Local met Sonja in Florence

Mijn naam is Sonja de Graaf. Ik ben op 2 januari 2001 naar Italië gegaan. Eigenlijk zou ik een Erasmus uitwisseling doen met de kunstacademie van Bologna, maar ik wist dat ik in Florence wilde wonen. Na de eerste twee weken heb ik een baan in een kledingzaak in Florence gevonden. Maar 3 maanden werden er 5, toen 9 en na een jaar vroeg mijn moeder of ik nog een keer terug zou komen. De kunstacademie heb ik niet in Den Bosch, maar hier in Florence afgemaakt.

Ik kom uit Noord Holland en ben opgegroeid tussen het strand en de tulpenvelden, maar ik heb er nooit van gedroomd om te werken als bloemist. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie hier in Florence kreeg ik een parttime baan aangeboden in een mooie bloemenzaak en dat heb ik drie jaar lang gedaan. Daar is mijn passie voor het bloemschikken ontstaan. Nu werk ik full time in mijn eigen bedrijf -FunkyBird Wedding Design- voor heel Toscane. Het ontwerpen van een huwelijksdecor is eigenlijk een beetje te vergelijken met een kunstproject. Voor mijn klanten maak ik vaak schetsen en moodboards of werk ik ideeën uit. Op de dag zelf wordt een idee uitgewerkt en komt er een decor tot stand, om na slechts een paar uur alweer te worden neergehaald. Het is dynamisch werk! Verder schilder ik zoveel mogelijk. Kunst blijft toch mijn grote passie.

Ik ben gek op de herfst in Toscane, dan zijn de kleuren het mooist. Zo vanaf half september of begin oktober. Het is dan heerlijk om een ritje te maken door Toscane en fototoestel mee. Een mooie dag voor mij is met vrienden af te spreken voor een lunch, ergens op een afgelegen plek, bijvoorbeeld Uscio e Bottega in Sicelle. Een glas wijn drinken, versgemaakte pasta eten en lekker relaxen. Dat verveelt me nooit.

De stad Florence kent vele mooie plekken. Enkele absolute highlights zijn:

  • de zonsondergang vanaf het Piazzale Michelangelo.
  • het schilderij van Pontormo in de Santa Felicita kerk.
  • de kerk San Miniato al Monte.
  • het uitzicht op Florence vanaf de kerk San Miniato al monte.
  • de kerk Santa Maria Novella.
  • de antieke parfumerie Santa Maria Novella (echt supermooi!).
  • de Iris tuin (slechts een paar weken open in April/Mei).

Onlangs bezocht ik voor het eerst de San Galgano kerk in Chiusdino. Wauw, indrukwekkend!

Het is zó makkelijk om de geijkte routes te lopen. Natuurlijk zijn de top attracties de moeite waard, maar in Florence is eigenlijk niets overrated. Wie nog nooit in Florence is geweest, moet zeker een bezoek aan het uffizi brengen. Maar voor wie een tweede keer komt of gewoon iets anders wil zien, zou ik aanraden in het vroege voorjaar te komen of in oktober. Gewoon lekker een week lang door onbekende straatjes slenteren of hoekjes induiken, of mijn top 7, van bijvoorbeeld hierboven, gaan bekijken. Ga vooral niet in restaurants eten waar een vast menu voor € 10 staat aangegeven.

Ieder jaar, ieder seizoen, iedere ochtend, is de lucht anders, zijn de kleuren anders. Het verveelt me na 14 jaar nog steeds niet!

Goede restaurants zijn Da Sergio in Borgo San Frediano, deze heeft echt een goede Bistecca Fiorentina. Ditta Artigianale in Via dei Neri heeft lekkere lichte lunches. Voor de zondagbrunch is de Rari in Lungarno Ferruci perfect.

In Soul Kitchen, in Via dei Benci, kun je terecht voor een goede aperitivo.

Proef wijnen, bij bijvoorbeeld een trattoria, agriturismo of wijnproducent, en dan het liefst met een ‘antipasto toscano’. Het wordt geserveerd op een houten plank gevuld met kazen, ham, warme leverpastei (fegatino), of coccoli met rouwe ham en stracchino kaas. Daar kan ik me ziek aan eten!

Florence is een warme stad, vooral in de maanden juli en augustus. Dus eet veel gelato, het liefst bij ‘Carapina’ in via Lambertesca en drink veel water.

I Love Tuscany! Ik word iedere keer weer verrast door de schoonheid en veelzijdigheid van het landschap hier. Ieder jaar, ieder seizoen, iedere ochtend, is de lucht anders, zijn de kleuren anders. Het verveelt me na 14 jaar nog steeds niet!

Foto’s: Sonja de Graaf en Milos Dokmanovic

100% Toscane

Sonja werkte ook mee aan de reisgids 100% Toscane van uitgeverij Mo’media. Deze reisgids brengt je naar plekken waar anderen niet komen! Toscane is al jaren een populaire bestemming voor Nederlanders. Geen wonder, want iedereen moet Florence en de scheven toren van Pisa een keer gezien hebben. Wie dieper de regio in gaat, ontdekt dat Toscane veel plekken kent waar je letterlijk en figuurlijk het echte Italiaanse leven kunt proeven. 100% Toscane brengt je naar die plekken waar anderen niet komen. Bovendien geven we je alle adressen voor in je navigatiesysteem, zodat je nooit meer hoeft te verdwalen.

100% Toscane HR

Titel: 100% Toscane
Auteur: Evelyn Dol, Paul Schilperoord en Sonja de Graaf
ISBN: 978-90-5767-538-6

0 reacties op “Going Local met Sonja in Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.