Going Local met Suzanne in Treviso

‘Ciao a tutti. Ik ben Suzanne Bouten, 20 jaar en woon dit jaar precies 10 jaar in Italië. In een klein traditioneel dorp, 12 km buiten de historische stad Treviso’, begint Suzanne enthousiast te vertellen. November 2004 ben ik samen met  mijn moeder naar Italië verhuisd. Aangekomen in Italië ben ik gelijk naar school gegaan, niet een internationale school, maar een echte Italiaanse school. Tja dat was even slikken in het begin, want niemand sprak Engels. Alles was een verandering, de mensen, het eten, de taal, maar vooral de cultuur. In minder dan één maand, begon ik de Italiaanse taal onder de knie te krijgen en dat was prachtig. In 2009 ben ik begonnen met mijn 5 jarige studie voor Turisme met 3 vreemde talen aan het Liceo Turistico di Treviso. Afgelopen zomer heb ik mijn diploma gehaald. Ik ben blij dat ik ben opgegroeid met twee verschillende culturen. Dit jaar heb ik precies 10 jaar in Nederland gewoond en 10 jaar in Italië. Iedere dag ben ik dankbaar, dat ik dit heb mogen mee maken.

‘Treviso is een prachtige ommuurde stad van middeleeuwse oorsprong, dat dichtbij Venetië ligt’, vertelt Suzanne verder. De stad ligt aan de rivier Sile en wordt vaak aangeduid als ‘Klein Venetië, omdat zijn pittoreske straatjes met kleurrijke huizen, op die van de vissersbevolking van Venetië lijken. Een perfecte dag in Treviso is op een terrasje zitten, met uitzicht op mooie paleizen en kerken, en met fresco’s beschilderde huizen’.

‘Treviso lijkt klein, maar heeft meer te bieden dan men op het eerste gezicht denkt. Piazza dei Signori is het centrale plein van de stad waar zich ook het mooie Palazzo dei Trecento bevind. Het gebouw is gebouwd in Romaanse stijl. Dan is er de Duomo, samen met le Cannoniche en de Battistero, en wordt ook wel ‘ klein Vaticaan’ genoemd. Het bijzondere aan de Duomo is de schoonheid van de kapel. Ander bijzondere kerken zijn San Nicolo, San Francesco, San Gregorio en San Vito. Mooie winkels zijn te vinden in de straat Calmaggiore’.

De stad ligt aan de rivier Sile en wordt vaak aangeduid als ‘Klein Venetië, omdat zijn pittoreske straatjes met kleurrijke huizen, op die van de vissersbevolking van Venetië lijken.

‘Ik ben dol op pizza’s’, gaat Suzanne verder. Mijn favoriete restaurant in Treviso is Pizzeria da Pino. Er hangt een gezellige sfeer en het personeel is vriendelijk. Heb je geen zin in pizza, dan zijn de heerlijke pasta’s met Vongole zeker de moeite waard. De stad kent veel sfeervolle bars. Op iedere hoek van de straat ruik je de geur van vers gemalen koffiebonen. Zelf ben ik dol op thee en daarom ga ik graag naar de bar ‘Al Borsa’ . Deze bar schenkt diverse soorten thee en koffie, maar ook wijnen, waar de prosecco uit Valdobbiadene, de wijnstreek 25 km van Treviso, natuurlijk niet ontbreekt. En om niet te vergeten, de heerlijke spritz met olijven’.

‘Ongeveer 40 km van Treviso ligt Venetië. De stad met vele steegjes, oude kanalen en bruggen is zeker een bezoek waard’, tipt Suzanne ons. De paleizen, oude kerken en opvliegende duiven op het San Marco plein zijn ontelbaar. Persoonlijk vind ik het kijken naar verliefde koppeltjes in authentieke gondels, wel het leukste van allemaal’.

‘Wanneer je  naar Treviso komt moet je natuurlijk de heerlijke zoete Tiramisu proberen. Iedereen in de wereld kent dit nagerecht, alleen weet bijna niemand dat het oorspronkelijk uit Treviso komt. Net als de sla Radicchio. Absoluut de moeite waard om te proeven, is Risotto met Radicchio’.

‘Ontdek Treviso. Trek de stad in’, adviseert Suzanne. wandel langs de prachtige middeleeuwse muren en laat je betoveren door de unieke kunst. Een bezoek aan de fontana delle tette mag zeker niet ontbreken. In de zomer is het heerlijk om bij een van ijssalons te stoppen en een Italiaanse gelato te proberen’.

Treviso…se la vedi t’innamori!

Foto’s: Suzanne Bouten

0 reacties op “Going Local met Suzanne in Treviso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.