Going Local met Tamara in Pisa

Na 3 jaar heen en weer gereisd te hebben tussen Amsterdam en Pisa, woont Tamara Esposito Werst (35) sinds 2006 officieel in het mooie Toscane. Samen met haar man en 3 kinderen woont ze in Pisa.

‘Ik heb mijn man leren kennen tijdens mijn verblijf in Pisa toen ik een talenstudie volgde’, begint Tamara te vertellen. Na mijn studie ben ik verhuisd naar Pisa en heb ik vrij kort daarna een baan gevonden in Florence. Momenteel ben ik thuis om voor de kinderen te zorgen. In mijn vrije tijd maak ik graag wandelingen, het liefst aan zee of in het bos. Maar ik vind het ook heerlijk om te sporten en dan vooral in de buitenlucht.

Een perfecte dag voor mij begint met flink wat stralen zon. En gelukkig schijnt de zon vaak in Toscane. ’s Morgens kan ik niet zonder een cappuccino, dus daar begin ik de dag mee. Vervolgens maken we een boswandeling en lunchen we in het natuurpark van Migliarino, San Rossore of Massaciuccoli. In de middag is een strandwandeling ook niet verkeerd. Marina di Pisa is hier ideaal voor. Je kunt er heerlijk van de zee genieten. Wij verblijven hier dan ook erg graag.

Pisa is goed te combineren met een bezoek aan de omliggende steden zoals: Lucca, Florence, Volterra en een van de mooiste Toscaanse plaatsjes, San Gimignano.

De stad Pisa is niet groot. De meeste toeristen verblijven vaak niet langer dan een weekend. De scheve toren is natuurlijk een must om te bekijken, gevolgd door il Duomo en il Battistero. Bezoek vervolgens het oude stadscentrum en het natuurpark San Rossore.

‘In het weekend gaan we meestal uit eten met vrienden’, vervolgt Tamara haar verhaal. Dat gebeurt vaak in het bijzijn van goede vrienden. Voor een heerlijke pizza gaan we naar Pizzeria La Greppia Mangiatoia, dat zich net buiten het stadscentrum bevindt. Voor een lekkere aperitivo gaan we naar de bar Amaltea in het midden van het centrum.

Als je in Toscane bent, proef dan zeker een focaccia met la cecina. Het is simpelweg een soort pizzabroodje met gefrituurd kikkererwtenmeel. Lekker hoor!

We zijn gek op het plaatsje Lucca. Dat ligt op 20 minuten rijden van Pisa. Het historisch centrum is omringd door oude stadwallen en je proeft er echt de Toscaanse sfeer. Je kunt er heerlijk wandelen, zowel door het centro storico als over de stadswallen. In Lucca is er voor ieder wat wils en voor elke leeftijd. Het centrum staat vol met mooie architectuur en er worden veel festivals en markten georganiseerd.

‘De beste periode om de stad Pisa te bezoeken is vanaf april tot oktober. Pisa is goed te combineren met een bezoek aan de omliggende steden zoals: Lucca, Florence, Volterra en een van de mooiste Toscaanse plaatsjes, San Gimignano’, eindigt Tamara haar verhaal.

Foto’s: Tamara Esposito Werst