Going Local met Tessa in Rome

Mijn naam is Tessa Vrijmoed. Ik woon sinds augustus 2008 in Rome. Ik ben opgegroeid in Bussum en afgestudeerd in Klassieke Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van mijn master als eerstegraads docent Latijn en Grieks ben ik les gaan geven aan het Montessori Lyceum in Amsterdam. Ik deed dit met ontzettend veel plezier, want ik vind het geweldig om zoekende pubers warm te laten draaien voor de schatten van de antieke wereld, die in het dagelijks leven overal om je heen aanwezig zijn. De tieners aan wie ik lesgaf hadden een schittering in hun ogen, er sprankelde een levenslust van hen af die ikzelf heel herkenbaar vond: het kon toch niet zo zijn dat ik, met mijn diploma’s op zak, aan het einde van mijn eigen ‘leertraject’ was gekomen? Gestimuleerd door mijn leerlingen en de vele reisprogramma’s om mij heen nam ik mijn geluk in eigen hand en besloot ik voor een tijdje naar het buitenland te gaan. Eens kijken of het mogelijk zou zijn om op mezelf aangewezen zonder baan, vrienden of familie een nieuw leven op te bouwen. Als bestemming koos ik Rome, dé stad waar ik als classica nooit op uitgekeken zou raken. En inderdaad, bijna zeven jaar later loop ik nog steeds als een glunderend schoolmeisje over straat.

Een perfecte dag begint met ontbijt op het balkon: het is toch geweldig dat je driekwart van het jaar buiten kunt zitten en je dag kunt beginnen met een eeuwenoud panorama van heuvels en architectuur? Vervolgens zou ik een heerlijke stadswandeling maken: je raakt nooit uitgekeken op Rome, al denk je haar nóg zo goed te kennen. Er is immers altijd wel weer een onontdekt straatje, onbekende kerk of nieuwe wijk voor je te verkennen. Voor de lunch kies je een tentje uit in het Romeinse ghetto en ‘s middags bezoek je een prachtig museum, je hebt keuze te over. Drink aan het eind van de middag een aperitivo langs de Tiber of op een dakterras en eindig je dag met een diner in de volksbuurt Testaccio.

De stad Rome kent een rijke historie, enkele highlights zijn:

 1. Antiek Rome: Palatijn, Forum Romanum en Colosseum;
 2. Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea;
 3. Piazza Navona, het Pantheon, de Spaanse Trappen en Trevi- fontein;
 4. De musea Galleria Borghese en Palazzo Doria Pamphilj.
 5. De wijken Monti en Trastevere.

Er bestaan geen overgewaardeerde bezienswaardigheden in Rome: alle grote sites uit de reisgidsen zijn adembenemend en de minder bekende adressen hebben ook allemaal hun schoonheid. Wat mij betreft is een ondergewaardeerde attractie de Mercato di Traiano: dit oude winkel- en kantoorcomplex wordt bij een weekendbezoek aan Rome vaak overgeslagen, maar is onbetaalbaar door zijn inkijkje in het leven van de tweede eeuw n. Chr. en het bijzondere uitzicht op de Via dei Fori Imperiali.

Twee van mijn favoriete restaurants zijn ‘Taverna Pretoriana’ in Via Palestro met superservice en een bijzonder gezellige sfeer en daarnaast ‘Da Teo’ in Piazza del Ponziani voor traditionele Romeinse gerechten.

Het leuke van het nemen van een sprong in het diepe, zoals ik dat heb gedaan met mijn keuze om Nederland te verlaten, is dat je nieuwe kanten van jezelf leert kennen.

Een van mijn favoriete bars voor aperitivo is ‘Tanto c’è tempo’ in Vicolo delle Grotte: hier eet je originele, maaltijdvullende aperitivohapjes in een sfeerfolle, grotachtige ruimte met vriendelijk personeel.

Mijn favoriete bestemming voor een dagexcursie is Ostia Antica, omdat je op deze archeologische site door eeuwenoude straten kunt lopen, waardoor de oudheid opeens levendig wordt en vorm krijgt in je fantasie.

Wie in Rome komt, mag als snack de suppli niet overslaan: een gefrituurd balletje gevuld met rijst, tomaat en mozzarella (prijs van €1,00 – €1,50).

Bereid je goed voor en neem de tijd. Als je van tevoren namelijk weet welke bezienswaardigheden je graag wilt zien en hoe je er moet komen, voorkom je teleurstellingen bij thuiskomst van dingen die je graag had willen zien, maar niet kende of niet kon vinden. En een weekendje van hot naar her rennen is funest: plan vijf tot zeven dagen voor je bezoek en je kunt jezelf óók een middagje mensen kijken vanaf het terras permitteren, zonder dat je het idee hebt dat je dingen mist. De stad opsnuiven met een goed glas wijn ís immers Rome beleven.

Het leuke van het nemen van een sprong in het diepe, zoals ik dat heb gedaan met mijn keuze om Nederland te verlaten, is dat je nieuwe kanten van jezelf leert kennen. Zo heb ik weliswaar de ene carrière achter me gelaten, maar heeft zich – stiekem en onverwacht – een andere carrière aangediend, namelijk die van schrijfster. In 2013 is mijn boek ‘Laat je krekels maar krieken – Het Colosseum voorbij’ verschenen, dat vertelt over de perikelen van een twintiger in Rome. De titel refereert aan een Romeins liedje dat de toverkracht van de stad verwoordt: van een koel briesje tot de krekels die iedere zomernacht ‘cri cri’ roepen. Na een winnende column voor Taalvoutjes, een artikel voor National Geographic Traveler en natuurlijk de herziene reisgids 100% Rome die in februari 2015 is verschenen kan ik absoluut zeggen: vele wegen leiden naar Rome…maar van Rome leiden ook vele wegen!

Foto’s: Close up: Mariellë van der Marel, Fontein in Testaccio: Riccardo Pennisi, Tessa Vrijmoed

Reisgids 100% Rome

Zoals Tessa al schreef, heeft zij 100% Rome geschreven. Een gids voor wie niets wil missen in Rome.

Rome is volgens de legende gesticht in 753 v.Chr. Toch is de stad na bijna 2800 jaar nog altijd actueel. Antieke theaters veranderen in restaurants, arbeiderswijken worden hippe yuppenbuurten. Het Colosseum, het Forum Romanum, het Vaticaan en de Spaanse Trappen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de monumenten die Rome tot de Eeuwige Stad maken. Op elke straathoek vind je iets bijzonders uit een andere periode. En tussen al die geschiedenis door vind je het hier en nu: sterke koffie, ijs in gekke smaken, wijn uit Lazio, pasta op z’n Romeins, verstopte eenmanszaakjes. Laat je leiden door deze gids: de indeling in wijken en handige wandelingen helpt je om Rome optimaal te ontdekken.

Of je nu gaat voor sightseeing, shoppen, culinair genieten of avontuur; met deze gids op zak ontdek je Rome in no time. Zes wandelroutes leiden je langs highlights én de leukste adressen volgens de locals. De bezienswaardigheden, musea, parken, restaurants, cafés en winkels zijn bovendien overzichtelijk gerangschikt per stadsdeel. Voor ’s avonds zijn er uitgaanstips voor iedereen en comfortabele hotels voor elk budget. En met de uitneembare plattegrond, duidelijke routekaarten en gratis 100% app voor je smartphone vind je altijd je weg.

Titel: 100% Rome
Auteur Tessa D.M. Vrijmoed
ISBN: 978-90-5767-692-5

3 reacties op “Going Local met Tessa in Rome

 1. Ken je ook de chocoladefabriek SAID. Op de via Tibutina? Een prachtige plek, waar alle chocolade met de hand gemaakt wordt en waar je heerlijk koffie kunt drinken ( met iets heeerlijks erbij) en vurrukelijk lunchen. Echt een aanrader, die eigenlijk ook in 100% zou moeten staan. ( of staatie al in de herziene versie, die ken ik nog niet)
  Cordiali saluti,
  Kitty

  • pieterarnolli

   Nee, die plek kende ik nog niet. Maar er staat al een chocoladewinkeltje met -laboratorium in de gids, en dat lijkt me wel voldoende (La Bottega del Cioccolato). Maar ik kan het altijd voorleggen aan de redactie natuurlijk!

   En in ieder geval bedankt voor de tip!

   Hartelijke groet,

   Tessa

 2. Of gewoon zelf lekker gaan lunchen en of snoepen van de heerlijke chocolade.:)
  Kitty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.