Going Local met Vera op Sardinië

DiscoverCars.com

Vera Nuyteman (65) woont sinds 1985 op Sardinië. Om precies te zijn in het noorden, dicht bij het mooie plaatsje Stintino. De eerste keer dat zij op Sardinië kwam was in 1971. Er ging een wereld voor haar open. Het eiland liep op vele plaatsen achter vergeleken met de rest van Italië. Het was liefde op het eerste gezicht. ‘Ook nu ik alleen woon, omdat mijn man er niet meer is, houd ik van dit mooie eiland’, verteld Vera. Vanuit haar raam ziet ze dagelijks het prachtige eiland Asinara, wat vroeger een gevangenis eiland was, maar nu een prachtig natuurpark. Ze houdt van de kusten met de mooie stranden en ongerepte natuur. Maar ook van het binnenland met haar bergen, waar ze geniet van alle wandelpaden.

‘Sardinië is in oppervlak iets meer dan half zo groot als Nederland’, vertelt Vera ons. ‘Alleen, hier wonen ongeveer 1,65 miljoen mensen en dus zeer dun bevolkt. Sardijnen zijn trots op hun land en laten zich graag van hun beste kant zien. Het eiland heeft twee gezichten, zoals vele andere vakantiebestemmingen. Aan de ene kant het toeristische kustgebied en de jetset in Costa Smeralda, aan de andere kant het authentieke binnenland. Gelukkig is er steng toezicht op de bouw van huizen en hotels aan de kust, om de kustlijn in zijn natuurlijke staat te houden.

Dit mooie eiland biedt alles wat iemand zoekt in een afwisselende vakantie.

‘Vooral in de lente maak ik graag lange wandelingen in de bergen’, gaat Vera verder, om vervolgens lekker te luieren op het strand. ‘Ja, zo ziet een volmaakte dag er voor mij uit. Heerlijk om dan ’s avonds te genieten van een bbq met een goed glas Sardijnse wijn’.

Vera woont dicht bij het plaatsje Stintino dat zeker een bezoek waard is, tipt ze ons. Net als de Costa Paradiso met zijn adembenemende stranden. Maar pak zeker ook de boot naar het eiland Asinara. Je kunt daar fietsen of een elektra auto huren. Hier vind je nog geen massatoerisme. Nog maar niet te spreken over het eiland La Maddalena. Want voor degene die van trekking houden, zijn er daar in de bergen van de provincie Nuoro mooie routes uitgestippeld.

Voor lekker eten gaat Vera naar het restaurant da Vito in Sennori waar je uitstekend kunt eten tegen een zeer goede prijs. ‘Nu we toch over eten hebben’, zegt Vera. ‘Proef één van de vele wijn soorten die Sardinië produceert met daarbij een heerlijk stuk Sardijnse kaas’.

‘Over het algemeen wordt de schoonheid van het binnenland onderschat’, verteld Vera ten slotte. Sardinië is niet alleen Costa Smeralda of Porto Cervo, waar vele toeristen naar toe gaan. Dit mooie eiland biedt alles wat iemand zoekt in een afwisselende vakantie.

3 reacties op “Going Local met Vera op Sardinië

 1. Ik ben benieuwd, we gaan er over enige weken naar toe!

 2. Stefaan Van Laethem

  Hallo, heel leuk om dit te lezen want wij gaan komende zomer naar Stintino. Ik noteer alvast de restauranttip !

  Ciao !

  • pieterarnolli

   Leuk, het is er prachtig. Er staan nog een paar andere verhalen over Sardinië in de rubriek going local. Misschien kun je daar nog meer tips uithalen. Veel plezier en goede reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.