Italiaanse recepten: Zuppa

Ribollita

Ribollita is een Toscaanse boerensoep. De authentieke soep is een eenvoudig mengsel van restjes brood, peulvruchten en kool.

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 l groente- of kippenbouillon
  • 400 gr witte bonen, uitgelekt
  • 225 gr fijngesneden savooiekool of cavo nero
  • Zout en gemalen zwarte peper
  • 30 gr Parmezaanse kaas om over de soep te strooien

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze in 4 minuten. Voeg vervolgens de tomaten, tomatenpuree, bouillon en bonen toe. Breng het mengsel aan de kook en roer goed. Draai het vuur laag en laat het mengsel 20 minuten pruttelen op laag vuur.

Schep ongeveer de helft van de bonen en groenten in een keukenmachine en voeg een paar lepels bouillon toe. Maal het tot een glad geheel en roer het door de soep.

Voeg vervolgens de kool toe. Breng de soep aan de kook en daarna weer op laag vuur. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken, tot de kool zacht is. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi de soep met Parmezaanse kaas.

Minestrone alla Milanese

Ingrediënten

  • 2 geschrapte wortelen, in blokjes van 1 cm
  • 3 stengels bleekselderij, in blokjes van 1 cm
  • 100 g groene kool, in reepjes
  • 1 kruimige aardappel, geschild, in blokjes van 1 cm
  • 2 uien, grof gesneden
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 2 liter groentebouillon
  • 1-2 courgettes, in blokjes van 1 cm
  • 300 g kleine pastaschelpjes (conchigliette)
  • 15 basilicumblaadjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 80 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak

Doe de wortelen, bleekselderij, kool, aardappel en uien in een grote pan. Sprenkel de olie erover en bak ze drie minuten op halfhoog vuur onder af en toe omscheppen met een houten lepel. Roer de bouillon erdoor, breng aan de kook en voeg de courgette toe. Draai het vuur laag en laat de soep af en toe roerend 15 minuten zachtjes trekken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de pastaschelpjes toe en laat ze in de open pan circa zes minuten meekoken tot de pasta beetgaar is. Roer om de twee minuten. Neem de pan van het vuur. Doe het basilicum, het knoflook en acht eetlepels bouillon uit de pan in een keukenmachine en maal alles tot een gladde puree. Roer deze basilicumpuree door de soep en voeg naar wens nog wat zout en peper toe. Schep de minestrone in zes kommen, strooi de Parmezaanse kaas erover en serveer direct.